Porubští junioři jasně přehráli šumperské Draky

01.03.2009, Adam Bagar

Dosud neporažená juniorka VOKD Poruby nastoupila ve třetím kole baráže o extraligu proti celku HK Mladí Draci Šumperk. Domácí odehráli velmi dobré utkání a soupeře prakticky zcela vymazali. Již v první minutě se trefil Kalina, když pak o tři minuty později přidal další branku Poruby Radovan Vajda, vedlo VOKD už 2:0. V dalším průběhu hry byli porubští junioři nadále lepší, rychlejší a svého soupeře tak zcela přehrávali. O další trefy se postarali Galajda, Richter a Řezáč. Na konci druhé části se trefili rovněž Draci. Po jasném průběhu tedy porazila juniorka Poruby šumperské Draky 5:1. O velké aktivitě domácích svědčí také poměr střel na branku - 55:22. Porubská juniorka tak zůstává v baráži nadále neporažena, v dalším kole zajíždí na vsetínský led.

- 3.kolo ne 1.3.13:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
5:1(2:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Kalina (Mlynář), 4. Vajda, 24. Galajda (Vidlák, Voznica), 35. Richter (Špok, Šimkovič), 54. Řezáč (Vajda, Špok) - 37. Peška (Přikryl, Malý). Rozhodčí: Smeták - Barteček, Koliba. Vyloučení: 1:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 55:22. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Mlynář, Parma, Tomis, Spusta, Pindur, Špok, Skočovský - Capcara, Kalina, Blažej, Jelšík, Řezáč, Vajda, Richter, Šimkovič, Bartoš, Galajda, Voznica, Vidlák.
DRACI PARS ŠUMPERK: Vodička (od 4. Peksa) - Fryč, Stejskal, Pezda, Havlík, Zacpálek, Svoboda, Žalčík, Novotný, Přikryl, Malý, Dokoupil, Peška, Šoustal, Cink, Poles.

Domácí začali ve velkém stylu a Vodička se tak od prvních vteřin ocital pod palbou střel. Hned v čase 0:28 neudržel Mlynářovu střelu, a tak se k puku dostal zcela nekrytý Mario Kalina, pro kterého nebyl problém vstřelit úvodní branku Poruby v zápase. Domácí byli nadále lepším týmem, v dalších šancích ovšem neuspěli Jelšík s Voznicou. V čase 3:41 vstřelili porubští junioři druhý gól. Radovan Vajda se napřáhl z prostoru mezi modrou a pravým kruhem a jeho šikovná, zakrytá, střela skončila až v síti šumperských Draků. To už bylo na Vodičku příliš, a tak přenechal své místo v brance Peksovi. Domácí dominovali, v další akci našel Galajda Vidláka, který však trefil pouze připraveného Peksu. Do první vážnější šance se dostal Šumperk až na konci sedmé minuty, ale Stejskal po svém průniku branku přestřelil. O chvíli později se až před Kubáně prodral Žalčík, ale domácí gólman předvedl první vážnější zákrok. V desáté minutě zahrozila po delší době i Poruba. Galajda se šikovně uvolnil a nabil Špokovi, ten trefil připraveného Peksu. Další pěkná akce domácích gólem rovněž neskončila. Richter střílel od modré, Peksa pouze vyrazil, čehož se snažil využít Galajda, ale nedopravil po třetí touš do dračí klece. V patnácté minutě nabral rychlost Jelšík, dostal se až před obránce, ale i díky hákování nezakončil plnohodnotně. Minutu nato ujel domácí obraně Žalčík, ale nezakončil rovněž optimálně, když trefil pouze připraveného Kubáně. V závěru třetiny domácí hokejisté předvedli řadu svých individuálních akcí a svůj technický um, ale branku soupeře ohrozit nedokázali. V úplném závěru ještě předvedl obětavý obranný zákrok Mlynář, a tak se do šaten odcházelo za stavu 2:0 pro porubské VOKD.

Vstup do druhé periody měli domácí opět velice dobrý. Bartoš s Galajdou ještě své šance v gól nepřetavili, ale v čase 23:19 už mohla Poruba jásat. Po parádní kombinaci na jeden dotek našel v situaci dva na jednoho Vidlák Marka Galajdu, který se pod horní tyč nemýlil. O chvíli později se ocitl mezi kruhy osamocený Kalina, ale to nebylo stále z tlaku domácích vše. Peksa se štěstím pochytal i pokusy Vajdy a Jelšíka. Porubští byli nadále aktivnější, rychlejší, vymýšleli pěkné kombinace a hokejem se bavili. V úvodu 28. minuty našel Galajda mezi kruhy nekrytého Voznicu, ten šikovně vypálil, ale Peksa se blýskl famózním zákrokem. Další drzý průnik předvedl Kalina, jenž nabral rychlost a dostal se přes dva obránce až před šumperského gólmana, ten vykryl prostor u pravé tyče. Hosté se dostávali před Kubáně jen velice zřídka a když už, tak trefili pouze připraveného gólmana domácích, jako tomu bylo v případě střeleckého pokusu Pezdy. Přesně v polovině utkání nevyužili velké šance ke skórování nejprve Voznica ani v následném pokračování akce Galajda. Tlak Porubských neustával, další velké příležitosti nezužitkovali Jelšík ani Řezáč, kteří jen těsně minuli Peksovu klec. Na druhé straně zahrozili také hosté. Pezda jen znechuceně plácl hokejkou o led poté, co nepřekonal Kubáně, který zastavil touš jen těsně před brankovou čarou. V čase 34:41 se Poruba radovala z další branky. Kotouč zůstal mezi těly hráčů ležících před Peksou, když k němu přijel Karel Richter a do horní části zavěsil. V dalším úniku dva na jednoho následně Parma nenašel najetého Blažeje a hra se tedy rychle přesunula před Kubáně, který si musel ohlídat prostor u pravé tyče po střele Stejskala. V čase 36:37 hostující hráči přece jen snížili, když ihned po buly si Draci vyměnili několikrát rychle touš, který nakonec dopravil za Kubáně Michal Peška. V závěru třetiny se už nic neudálo, a tak VOKD Poruba vedla nad Šumperkem 4:1.

Před třetí třetinou nečekali namlsaní diváci pouze na další branky, ale také na vůbec prvního vyloučeného v zápase. Na konci 42. minuty naservíroval Přikryl přesnou přihrávku na hůl Malého, ten ve velké šanci ztroskotal na Kubáňovi. Na druhé straně předvedli domácí další oku lahodící akci, na jejímž konci našel Vidlák u tyče osamoceného Šimkoviče, který proti Peksovi neuspěl. Hra v úvodu třetí části značně upadla, domácí se spokojili s třígólovým náskokem a hosté hráli nadále svou hru, kterou předváděli také v úvodních dvou třetinách. Ve 47. minutě přišlo na řadu první vyloučení, a to na straně Draků. V přesilovce si největší šanci vypracoval Kalina, proti kterému musel Peksa vytáhnout další dobrý zákrok. Další možnost VOKD na navýšení náskoku měl Řezáč, ale šumperského strážce svatyně nepropálil. Na druhé straně hasil dalším čistým obranným zákrokem Mlynář průnik Přikryla. V 51. minutě se opět vytáhl Peksa proti střele Spusty od modré. O tom, jak propustná byla obrana Draků se přesvědčil o chvíli později Šimkovič, ten si po vlastním vyhraném buly dojel kotouč, objel branku soupeře, ale u tyče na gólmana nevyzrál. Domácí se hokejem doslova bavili, další kombinaci na jeden dotek nezakončili ideálně Bartoš s Richterem, ani dorážející Šimkovič. Na opačném pólu kluziště se dostal Malý až do velice těžkého střeleckého úhlu, nakonec trefil pouze boční konstrukci branky. V čase 53:22 vsítila Poruba další pohlednou branku. Petr Řezáč napoprvé ještě Peksu nepřekonal, ten ovšem touš vyrazil zpět k Řezáčovi, který si jej sklepl rukou na zem a po krásném blafáku zakončoval již do poloodkryté branky. Pěknou kombinací se prezentovali také Draci, ale Poles na jejím konci trefil pouze tyč Kubáňovy svatyně. V 57. minutě zahrávali přesilovku i Šumperští. V té minul jen těsně porubskou klec Cink. Domácí se bez problémů bránili, naopak Bartoš našel před brankou Šimkoviče, který by zajisté skóroval, ale Peksa jej v rozhodující moment podrazil. Když poté unikal také Kalina a byl rovněž faulován, hrálo VOKD 94 vteřin dvojnásobnou přesilovou hru. V té domácí hráli až příliš na krásu, a tak se šesté branky nemohli nadále dočkat. Své šance nevyužili Blažej, Vajda, Tomis ani znovu Blažej. Následně při dalším závaru před brankou zalehl jeden z hostí puk, a tak zde bylo ještě pět vteřin před závěrečnou sirénou další vyloučení, které ovšem nic nezměnilo na tom, že VOKD Poruba přehrála Šumperk jednoznačně 5:1.

Výsledky dalších utkání 3. kola baráže o ELJ:

HC Hvězda Praha - HC VCES Hradec Králové 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Valašský hokejový klub - HC Dukla Jihlava 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)