Poruba se v Berouně prezentovala sympatickým výkonem

04.03.2009, Miloslav Růžička, Adam Bagar

Již sestupující celek VOKD Poruby zajížděl k dalšímu kolu play-out na led Berounských Medvědů, pro které byly tři body povinností. Jenže Porubští kladli odpor a Medvědům jednoznačnou roli favorita značně znepříjemňovali. Domácí se sice dostali rychle do vedení, ale na další branku čekali až do poloviny utkání. Ještě předtím dokázal srovnat na 1:1 Michal Bartošek. Jenže poté přišla smrtelná pětiminutovka Medvědů, ve které vstřelili hned tři góly a bylo prakticky o vítězi rozhodnuto. Jelikož poslední třetina branku nepřinesla, konečnou podobu výsledku dal ve 36. minutě Jiří Zdeněk. Berounští Medvědi tak ani na pětapadesátý pokus nevstřelili v sezóně více než čtyři góly, když porazili VOKD Porubu 4:2. K jistotě záchrany stačí Středočechům uhrát v posledních třech zápasech pouhý bod. Další utkání sehraje Poruba v sobotu 7. března na domácí půdě s Třebíčí.

- 55.kolo st 4.3.18:00
Medvědi Beroun 1933
HC RT TORAX Poruba 2011
4:2(1:0, 3:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Šinágl (Novotný, Tvrzník), 30. Tvrzník (Šinágl, Novotný), 35. Vlček (Nedvěd, Švagrovský), 35. Horčička (Braniš, Gudas) - 25. Bartošek (Bartoš, Suchý), 36. Zdeněk (Červenka, Najdek). Rozhodčí: Jílek, Petružálek - Bertík, Koskuba. Vyloučení: 5:12. Využití: 1:0. Diváci: 750. Střely na branku: 40:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2.
Medvědi Beroun 1933: Altrichter - Braniš, Gudas, Vojta, Mazanec, Nedvěd, Martinec, Horčička, Slížek, Pavel, Tvrzník, Šinágl, Novotný, Kupec, Švagrovský, Vlček, Mrňa
HC RT TORAX Poruba 2011: Štefl - Ovšák, Skočovský, Holík, Tesařík, Vajda, Suchý - Bartoš, Najdek, Zdeněk, Kolařík, Rehuš, Mikula, Gelačák, Červenka, Bartošek

Další z klíčových duelů odstartovali domácí Medvědi výborně a už po 67 vteřinách hry vedli. To výbornou práci Tvrzníka s Novotným dokončil mezi nohy Štefla přesně mířící Petr Šinágl – 1:0. To ale bylo od Berouna v první třetině všechno.

Hosté se do ohrožení berounské branky dostávali jen velice sporadicky a spíš se soustředili na pozornou obranu. V dresu Medvědů marně velel ke zteči bojující Ladislav Slížek a hodně se snažící Petr Šinágl. Branka už ale v první dvacetiminutovce nepadla. A to měli Medvědi k dobru tři přesilovky, se kterými ovšem naložili prachbídně.

Druhá třetina přinesla podstatně zajímavější bitvu a hlavně padaly góly. Byly k vidění ale i nevyužité šance jako třeba hned minutu po zahájení, když skvělou nahrávku Šinágla zpoza branky nepřetavil ve druhý gól Jiří Novotný.

Trest přišel pro domácí hned za čtyři minuty, když se v signalizující početní výhodě trefil od modré čáry porubský útočník Michal Bartošek – 1:1. Inkasovaný gól ale Medvědy spíše nabudil a aktivní hrou nutili soupeře k chybám a dostávali se do tlaku.

Ve 28. minutě puk nahozený Nedvědem tečoval David Švagrovský pouze do tyčky, ale za minutu už šli domácí přece jen do vedení. Po skvělé práci Šinágla pověsil puk do levého horního růžku Martin Tvrzník – 2:1.

O pět minut později unikal obraně Poruby Ladislav Vlček a ač byl osekáván dostal přece jen puk potřetí za Šteflova záda – 3:1. Ze strany domácí excelentní pětiminutovku dovršil Petr Horčička, který dotlačil puk do sítě po střele Petra Braniše, která cinkla o pravou tyčku a šťastně se odrazila k úspěšnému střelci – 4:1. Hosté snížili o minutu později po střele Adama Červenky, kterou tečoval Jiří Zdeněk – 4:2.

V poslední třetině stála za zmínku parádní akce porubského Ondreje Mikuly, který si skvěle poradil s bekem Martincem, ale v koncovce neuspěl. Medvědi mohli nakonec poprvé v sezóně vstřelit alespoň pět branek v jednom zápase, ale vyloženou šanci Petra Horčičky, kterého krásnou nahrávkou vyzval k zakončení Ladislav Slížek, pokryl pozorný Štefl.

Ohlasy k utkání

Karel Najman (HC Berounští Medvědi): "Tak tenhle zápas byl pro nás mimořádně důležitý a nehráli jsme ho příliš dobře. Znáte to, když musíte tak to moc nejde. Na naše hokejky se lepila nervozita a zápas jsme nakonec rozhodli v jeho polovině, kdy se nám podařilo dát tři branky během pěti minut."

Libor Polášek (HC VOKD Poruba): "My jsme sem jeli už v roli jistého sestupujícího a tak se hráči těžko motivovali. Přesto si myslím, že jsme podali velice dobrý výkon a hráče musím za to pochválit."