V brankově bohatém utkání smetla juniorka brněnskou Kometu

31.01.2009, Adam Bagar

Junioři VOKD Poruby po páteční prohře v Šumperku chtěli odčinit tuto porážku v domácím utkání proti brněnské Kometě. Od začátku zápasu se hrál útočně laděný hokej, a tak diváci se rozhodně nenudili. Hned po necelé minutě hry se dostali do vedení hosté, domácí srovnali v minutě osmé zásluhou Blažeje. Na další trefu Brna reagoval minutu před koncem první části vyrovnávací trefou Kalina. První třetina tak přinesla dvě branky na každé straně. Druhá část patřila zcela domácím. Zatímco za domácí skórovali v této periodě Richter, Jelšík, Řezáč a Vajda, hosté se radovali pouze jednou, a tak VOKD vedlo nad Kometou 6:3. Závěrečná část byla ve znamení tlaku Brněnských, přesto padl jeden gól na každé straně. Za Porubu přidal uklidňující sedmou trefu Šimkovič. Juniorka Poruby tak porazila Kometu Brno 7:4, na čemž měla největší zásluhu druhá pětka domácích, ve které se Ivo Jelšík blýskl čtyřmi body a Radovan Vajda s Petrem Řezáčem body třemi. Nyní je na programu reprezentační přestávka, a tak další utkání čeká juniory až 13. února.

- 42.kolo so 31.1.13:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Kometa Brno
7:4(2:2, 4:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Blažej (Hrubý, Richter), 19. Kalina (Jelšík), 23. Richter (Barčák), 24. Jelšík (Řezáč, Vajda), 32. Řezáč (Vajda, Jelšík), 37. Vajda (Jelšík, Řezáč), 54. Šimkovič (Hrubý, Skočovský) - 1. Juráň (Vozdecký), 13. Švaňhal (Mišura), 36. Komínek (Popolanský, Kempný), 48. Vozdecký (Hájek). Rozhodčí: Kočí, Trombík - Poruba, Vengřín. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 31:41. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:4, 7:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Mlynář, Hrubý, Parma, Pindur, Poláček, Skočovský - Galajda, Kalina, Šimkovič, Jelšík, Barčák, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.
HC Kometa Brno: Čiliak (od 41. Šenk) - Kempný, Zítka, Sova, Žalud, Reschowský, Vozdecký, Pospíšil - Juráň, Stehlík, Hnilička, Mišura, Komínek, Šidák, Brzobohatý, Hájek, Popolanský, Grmela, Švaňhal, Štěpánek.

Hned na začátku utkání zaujalo každého diváka nasazení dvojice hlavních rozhodčích. Neuběhla ani minuta hry a v čase 0:55 mohla Kometa poprvé jásat. Nepříjemně poskakující kotouč před brankovištěm Poruby dokázal dostat za záda Gleicha Vilém Juráň. Ve třetí minutě dostali domácí možnost zahrát si první přesilovou hru. V té musel Čiliak řešit dvě obtížné situace. Nejprve Vajdovu teč po Poláčkově střele od modré a následně i šanci Blažeje, který z těsné blízkosti brněnské klece nedal. Chvíli nato mohla Kometa navýšit své vedení, ale Grmela se Švaňhalem nevyužili úniku dva na jednoho. V pokračující akci poté netrefil druhý jmenovaný zcela odkrytou svatyni VOKD. V sedmé minutě sklepával nebezpečně před Čiliakem touš Jelšík, ale naštěstí pro hosty mimo branku. Domácí byli aktivnější a hosté se museli dopustit dalšího faulu. V čase 7:36 právě Poruba svou početní výhodu využila a zaslouženě vyrovnala skóre. Hrubý vyslal na Čiliaka od modré svůj střelecký pokus, k dorážce se dostal Radim Blažej, který napoprvé ještě nedal, ale svou druhou šanci již přetavil v branku. V polovině první třetiny ujížděl Šimkovič, byl zahákován, ale tentokrát se nevylučovalo. Tlak Poruby neustával a hosté předvedli další nedovolený zákrok. V této herní situaci se však dostalo do největší příležitosti Brno, když Švaňhal nastřelil tyč. To nemuselo příliš brněnského útočníka mrzet, protože v době, kdy už se hrálo v pěti hráčích na obou stranách, jej našel ideálně mezi kruhy Mišura. Ondřej Švaňhal se tvrdou ranou k tyči nemýlil a poslal hosty do vedení. Hosté přidali a v další šanci se ocitl před Gleichem Juráň, ale v rozhodující chvíli upadl. Šancí bylo nadále více než dost, na druhé straně zase Šimkovič ani Barčák nepřekonali z těsné blízkosti dobře chytajícího Čiliaka. Řadu nepřesností z obou stran přinesly následující momenty. Ovšem v čase 18:45 bylo přesto srovnáno. Jelšík vyslal na hostující branku tvrdou ránu, kterou Čiliak neudržel. K touši se dostal Mario Kalina, jenž skóroval střelou přímo k tyči. Poslední minuta první části se hrála v obranném pásmu Poruby, když Kometa měla drtivý tlak. Nejtěžší zákrok musel Gleich předvést proti pokusu Komínka. Po dvaceti minutách útočného hokeje tak byl stav nerozhodný 2:2.

Do druhé třetiny vstoupili hosté aktivně, ale přesto se radovala jako první Poruba. V čase 22:07 dokázal Barčák ideálně objet branku soupeře a z těžkého úhlu vypálit. Čiliak pouze vyrazil puk ke Karlu Richterovi, který neměl u levé tyče příliš těžkou pozici. O několik vteřin později byl před hostující brankou zcela sám Kalina, ale přestřelil. Obrana Komety nepůsobila vůbec jistým dojmem a v čase 23:49 po hrubé chybě opět inkasovala. Řezáč našel před Čiliakem zcela volného Iva Jelšíka, který parádní střelou pod horní tyč potvrdil své střelecké umění a poslal tak Porubu do dvoubrankového vedení. Ve 25. minutě zahrávalo Brno svou vůbec první početní výhodu v utkání. V té Gleich musel předvést své umění pouze proti střele dnes velice aktivního Švaňhala. Následně měli domácí velký tlak, který nakonec vyvrcholil dalším přestupkem proti pravidlům, a tak Porubští zahrávali již čtvrtou přesilovou hru, která se jim tentokrát vůbec nevydařila a Čiliak byl téměř bez práce. V čase 31:49 využila nejúdernější porubská formace opět nedůslednosti brněnské obrany. Vajda našel před brankou zcela volného Petra Řezáče, jenž se ukázal parádní střelou pod horní tyč. Čiliak byl zcela bez šance a domácí navýšili vedení již na 5:2. Brněnští se hledali a nepomohla jim ke snížení ani přesilová hra. V době, kdy již domácí hráč naskočil do hry, v čase 35:16, Kometa přece jen udeřila. Pěknou kombinaci nakonec zakončoval po střele Popolanského lehkou tečí k pravé tyči domácí branky Tomáš Komínek. V čase 36:34 vedla Poruba opět tříbrankovým náskokem. O gól se postarala opět nejúdernější domácí formace, která několika nahrávkami nedala Čiliakovi šanci. O gól se nakonec postaral Radovan Vajda. Do konce druhé části se již nic neudálo, a tak po brankově bohatém průběhu prvních dvou třetin vedla Poruba nad Kometou vysoko 6:3.

Do poslední části nastoupil v brance Komety Martin Šenk, který tak nahradil Marka Čiliaka. Hosté působili hned od prvních minut aktivním dojmem, ale do šancí se přes dobře bránící Porubu nedostávali. Ve 44. minutě naopak zabojoval Blažej a dostal se k nečekané střele, když obral jednoho z obránců o touš, ale minul branku. Minutu nato měla Kometa šanci snížit, protože zahrávala přesilovou hru. Ta se Brnu vůbec nepovedla. Již při hře pět na pět předvedl pěknou individuální akci Stehlík, jehož pokus Gleich vyrazil k Švaňhalovi, který ve velké šanci nedal. O chvíli později trefil Juráň tyč. Kometa nadále útočila a v čase 47:50 se dočkala zasloužené trefy. Hájek našel u levé tyče Zbyňka Vozdeckého, který se z první nemýlil k tyči Gleichovy branky. Tlak Komety po čtvrté brance nabíral neustále větších obrátek. Šenk byl zcela bez práce a domácí se mnohdy vysvobozovali pouze vyhozenými puky. Kometa sice svého soupeře přehrávala, ale do gólových šancí se přes dobře bránící domácí hráče příliš nedostávala. V čase 53:22 to byli ovšem domácí, kteří další parádní trefou zasadili již sedmý úder. Štefan Šimkovič napřáhl z pravého kruhu a vymetl v Šenkově svatyni všechny pavučiny. O chvíli později předvedl právě střelec domácí sedmé branky menší boxerskou vložku s Michalem Kempným. Oba kohouti vyfasovali čtyřminutový trest. V další přesilovce Brna vychytal Gleich Žaluda, který nedokázal zvednout touš do horní části branky a nechal tak vyniknout ležícího domácího gólmana. Hosté byli nadále aktivnějším týmem, ale jejich pokusy byly spíše z kategorie propagačních. V předposlední minutě utkání ještě Barčák nevyužil samostatného úniku a trefil pouze Šenka. Závěr se již v poklidu dohrával, a tak VOKD Poruba porazila brněnskou Kometu vysoko 7:4.