Junioři ztratili na Kometě dvougólový náskok a podlehli soupeři 3:5

13.12.2008, Marek Čermák, Adam Bagar

Juniory Poruby čekalo velmi důležité utkání, ve kterém se hrálo jakoby o šest bodů, s brněnskou Kometou. Brněnským před utkáním patřila právě o jednu příčku lepší pozice než juniorům Poruby. Do zápasu vstoupilo VOKD skvěle. Ve čtvrté minutě dokázalo zásluhou Roberta Capcary a Karla Richtera odskočit Kometě na dva góly. Jenže domácím se povedl rovněž málo vídaný kousek, když během necelých čtyř minut dokázali otočit skóre na 3:2. Gólovým hodům v první třetině nebyl konec, když zaslouženě srovnal svou druhou brankou v zápase Karel Richter. Ve druhé části byly rozhodujícím momentem dvojnásobné přesilové hry. Zatímco domácí ji dokázali velmi rychle využít, hosté stejnou příležitost přetavit v gól nedokázali. Kometa přidala ke konci druhé dvacetiminutovky ještě pátou trefu, a tak po čtyřiceti minutách vedli domácí 5:3. V poslední třetině vrhla Poruba všechny síly do útoku, Čiliak tak zdaleka nebyl bez práce a musel řešit několik nebezpečných závarů před brněnskou klecí. Naopak domácí pouze poctivě bránili a spoléhali na protiútoky. Další branky se už diváci nedočkali, a tak v zápase dvou tabulkových sousedů zvítězila domácí Kometa 5:3.

- 31.kolo so 13.12.11:30
HC Kometa Brno
HC RT TORAX Poruba 2011
5:3(3:3, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Reschowský (Kempný, Švaňhal), 8. Brzobohatý (Stehlík, Vozdecký), 11. Štěpánek (Reschowský), 30. Švaňhal (Reschowský, Kempný), 38. Hájek (Grmela) - 4. Capcara (Řezáč), 4. Richter (Šimkovič, Špok), 18. Richter (Kopáč, Šimkovič). Rozhodčí: Jeřábek A. - Musil, Reich. Vyloučení: 6:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 5:3.
HC Kometa Brno: Čiliak (od 25. do 26. Šenk) - Kempný, Reschowský, Pospíšil, Vozdecký, Rosenberg, Tesař - Stehlík, Hnilička, Bednář, Komínek, Šidák, Brzobohatý, Hájek, Popolanský, Grmela, Švaňhal, Štěpánek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Špok, Plzák, Hrubý, Tomis, Spusta, Mlynář, Pindur, Poláček - Chomič, Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Barčák, Kopáč, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.

Kometa nevstoupila do utkání dobře, když již po necelých čtyřech minutách prohrávala 0:2. Nejprve zavezl Petr Řezáč puk do útočného pásma, najel si za branku a krásnou nahrávkou našel úplně volného Roberta Capcaru, který již nedal střelou zápěstím do levého růžku branky Čiliakovi žádnou šanci. Již o jedenáct vteřin později přidala Poruba další gól. Po najetí do útočné třetiny hostující útočníci skvěle zapracovali za bránou a Karel Richter jí bleskurychle objel a zakončil kolem betonu domácího gólmana. Další útočné snahy hostí však překazil v páté minutě faul Petra Tomise. Když pak o 33 vteřin později fauloval i Radovan Vajda, dostala Kometa jedinečnou šanci na odpověď. Tu také velice rychle proměnila, Švaňhal puk zavezl do třetiny, nahrál na modrou Kempnému a ten podél modré čáry nabídl možnost skórovat Davidu Reschowskému, jehož střelu zastavila až rozvlněná síť ostravské branky. Když už to vypadalo, že je Poruba z nejhoršího venku, přišla i druhá odpověď. Za bránu se s pukem dostal Ondřej Stehlík a zadovkou skvěle našel před bránou Michala Brzobohatého. Ten zamířil nad vyrážečku hostujícího gólmana a trefil přesně. Poruba se snažila opět odskočit, ale obrana domácích dobře úřadovala. V čase 10:00 přišel již třetí úder domácích. Po najetí do pásma podržel puk na modré čáře David Reschowský. Před bránu si sjel Petr Štěpánek a po Reschowského střele ze vzduchu doklepl kotouč za bezbranného Gleicha. Třetí branka domácím dodala sebevědomí a útok Komety na ledě čaroval. Několikrát musel zasahovat až hostující brankář. Paradoxně to však byli hosté, kdo se jako další radoval. Když Poruba vyrovnala hru a zaútočila, tak vznikl před domácí klecí opravdový závar. Nejlépe se v něm zorientoval Karel Richter a rychlým přiklepnutím překvapil Čiliaka, který již nestihl zareagovat. V polovině 18. minuty tak na světelné tabuli svítilo skóre 3:3. Tento gól poměry na ledě kompletně změnil, nyní to byli hosté, kdo byl u všech puků první a domácí bránili seč mohli. Patnáct vteřin před koncem tlak Poruby vynesl přesilovou hru, když Tomáš Popolanský zahrál vysokou holí. Do konce třetiny se však již nic nestalo a větší část této výhody se přesunula do té další.

Do druhého dějství vstoupila Poruba s chutí. Okamžitě se natlačila před Čiliaka a začala kombinovat. Ovšem kromě držení pásma se Ostravským v přesilovce nedařilo. Po jejím skončení se hrálo nahoru dolů a až na výjimky nebyl k vidění pohledný hokej. S postupujícím časem začali mít hosté převahu a Kometa se tak převážně bránila. Útočné snahy Poruby však překazila nedisciplinovanost jejich hráčů. Jaroslav Kopáč si v útoku pomohl držením hole a sudí jej okamžitě vykázal na trestnou lavici. Když pak o patnáct sekund později Mario Kalina seknul do rozehrávajícího hráče, vysloužil si i on odpočinek na lavici hanby. Přesilovka domácích působila o mnoho nebezpečněji, hlavně díky tvrdé střele Michala Kempného. Střela mu sice nevyšla podle představ, ovšem vynahradila to jeho následná nahrávka na Ondřeje Švaňhala. Zkušený brněnský borec bez problémů zpracoval a z velkého úhlu nádherně prostřelil Michala Gleicha. Situace se opět obrátila a na koni se tak opět ocitli domácí. Brzobohatý střelou zápěstím jen těsně minul branku. Další snahy o navýšení náskoku překazil faul Tomáše Popolanského, který oplácel jednomu z Ostravských. Když pak o necelou půlminutu později fauloval i Michal Kempny, dostali i hosté výhodu 5 proti 3. Domácí však vyhráli buly a první čtvrtinu přesilovky byl kotouč na jejich hokejkách. Přestože se Poruba po vyhození Komety dostala celkem rychle do pásma, nedokázala nabídnutou šanci využít. Přesilovka hostí, v níž nedokázali ani jednou vystřelit, tak byla bezzubá. Po jejím skončení se Kometa vrátila do útoku a hned z prvního se opět radovala. Krásnou křižnou nahrávkou našel Grmela Tomáše Hájka a ten se již střelou do odkryté klece nemýlil. Do konce třetiny se již nic významného nestalo a do šaten tak Brno odcházelo s dvoubrankovým vedením.

Poslední část utkání se nesla ve znamení defenzívního hokeje. Brzobohatého nahrávka nenašla zájemce o skórování do odkryté klece, Grmelova střela z úhlu rozezvonila pouze tyč. V čase 43:00 byl však vyloučen Tomáš Hájek a hosté se tak mohli vrátit do zápasu. Poruba se sice rychle usadila v útočném pásmu, ale opět se nikdo neodhodlal ke střele. Ve 46. minutě se v situaci dva na jednoho ocitl Brzobohatý a Popolanský. Prvně zmíněný zvolil střelu, se kterou si Gleich výtečně poradil. Poruba se tlačila do útoku, co to šlo a otevřela tak zadní vrátka brněnským útočníkům. Domácí již hráli na jistotu a tak kontrolovali kotouč a hlavně nepouštěli Porubu do žádných akcí. V 53. minutě mohl definitivně rozhodnout Ondřej Švaňhal, kterému stačilo po vlastní střele kotouč dorazit za záda Gleicha, ve velké rychlosti však přejel brankovou čáru a odrazem o brankáře se mu to již nepodařilo. O dvě minuty později uháněl Jan Grmela sám na hostujícího gólmana, těsně jej však stíhal ostravský obránce a dokázal jej odstavit dřív, než stihl zakončit. O chvilku později zdramatizoval utkání Reschowský, když neatakován vyhodil kotouč mimo hrací plochu a následovat tak musel dvouminutový trest za zdržování hry. Ovšem tragická přesilová hra hostí pokračovala. Až na povedené individuální objetí brány od Maria Kaliny se ostravští pouze trápili. Čtyřicet vteřin před koncem ujížděl Švaňhal sám na Michala Gleicha, ovšem vracející obránce si pomohl háčkem a sudí neváhal nařídit trestné střílení. Do středového kruhu se postavil Tomáš Popolanský. Rozjel se, podařilo se mu i rozhýbat Gleicha, ale jeho bekhendový blafák mířil nad klec hostí. Do konce zápasu již domácí pouze kontrolovali kotouč ve vlastním pásmu. I počtvrté tak Kometa doma zůstává neporažena a včerejší venkovní prohra je odčiněna. Hosté odjíždí s prázdnou, avšak byli Kometě důstojným, vyrovnaným soupeřem.

Ohlasy k utkání

Vladimír Stránský (HC VOKD Poruba): Velice dobře jsme vstoupili do zápasu, ale zbytečnými fauly jsme vrátili soupeře do zápasu. I ve druhé a třetí třetině jsme byli aktivní, ale v přesilovce 5 na 3 ve druhé třetině nám soupeř o gól uskočil a trochu se uklidnil. Kluci dnes bojovali a šli za body. Přestože prohráli, jsem s jejich dnešním výkonem spokojený.

Vlastimil Kočí (Kometa Group Brno): Mužstvo je teď hodně nemocné, kluci už toho mají po posledních pěti zápasech plné zuby. Přesto to dnes odmakali, i když začátek byl problematický. Ukázali, že se dokážeme vzepřít a během pár minut dokázali otočit zápas. Trpělivou a ukázněnou hrou ho pak zdárně ukončili.