Juniorští princové skolili šumperské Draky

12.12.2008, Adam Bagar

Juniory Poruby čekalo veledůležité utkání s devatenáctým týmem extraligové tabulky - Mladými Draky ze Šumperku. Do utkání šla juniorka s jasným cílem, a to získat tři body. Začátek utkání zvládli Porubští velmi dobře a již ve třetině minutě mohli zvedat ruce nad hlavu po brance Daniela Špoka. Hra se vzápětí vyrovnala a Šumperští měli několik možností na vyrovnání, ale Michal Gleich byl proti. Od druhé části byl na ledě již pouze jeden tým. Tím, jak postupně narůstalo skóre, také stoupalo sebevědomí domácích, respektive klesalo to hostující. Ve druhé části se dvakrát trefil Mario Kalina, čtvrtou branku Poruby pak přidal Karel Richter. V poslední části, již za rozhodnutého stavu, domácí neponechali nic náhodě a hned ze začátku třetí periody přidali další dvě branky z holí Vojtěcha Bartoše a Radovana Vajdy. Hosté byli zralí na ručník, sedmou trefu ještě přidal Radim Blažej. Až v poslední desetiminutovce VOKD polevilo, čehož využili Draci k čestnému úspěchu, který tak překazil Gleichovi čisté konto. Další důležité utkání čeká juniory již v sobotu na ledě brněnské Komety.

- 30.kolo pá 12.12.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
7:1(1:0, 3:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 3. Špok (Kopáč), 26. Kalina (Mlynář), 30. Kalina (Bartoš, Bartošek), 34. Richter (Šimkovič, Kopáč), 41. Bartoš (Kalina, Mlynář), 42. Vajda (Capcara, Řezáč), 47. Blažej (Pindur) - 51. Skoumal. Rozhodčí: Mikula - Poruba, Vengřín R. Vyloučení: 3:6, navíc Dokoupil (ŠUM) 10 OT. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 130. Střely na branku: 30:27. Průběh utkání: 7:0, 7:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Špok, Hrubý, Tomis, Mlynář, Pindur, Poláček - Chomič, Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Barčák, Kopáč, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.
DRACI PARS ŠUMPERK: Peksa - Kupčus, Fryč, Pezda, Havlík, Novotný, Dokoupil, Drtil - Stejskal, Skoumal, Svoboda, Žálčík, Přikryl, Měrka, Malý, Peška, Šoustal, Hlavsa, Poles.

Do zápasu vstoupili lépe domácí junioři, kteří měli více ze hry. Vajdova střela ještě skončila na boční síti, ale v čase 2:06 se už VOKD mohlo poprvé radovat, když našel Kopáč před brankou ideálně postaveného obránce Daniela Špoka, který se střelou k tyči nemýlil. V úvodu páté minuty mohli domácí své vedení dokonce navýšit, ale Capcarovy příhry před branku Draků nedokázal gólově využít Vajda. Do první šance Šumperku se dostal Přikryl, ale Gleich si s jeho spíše propagačním pokusem bez problémů poradil. Domácí nadále soupeře přehrávali, ale ani Kalinovy golfové pokusy za zády gólmana hostí neskončily. Vyrovnat mohl Šumperk v minutě osmé, kdy ujel Žálčík, s jehož střeleckým pokusem si Gleich opět skvěle poradil. Z nepřesností v dalších minutách snad vybočovala jen pěkná individuální akce Novotného, ale chyběla tomu opět pořádná střela, která by ohrozila domácího gólmana. Draci rázem ožili a o několik momentů později mohlo být opět srovnáno. Žálčík však nadvakrát nedokázal překonat domácího ochránce svatyně s devětadvacítkou na zádech. Hrálo se sice nahoru dolů, ale na obou týmech bylo znát, že pochází ze spodních pater extraligové tabulky. Až v osmnácté minutě přišla na řadu první přesilová hra zápasu a také Poruby, která se vzápětí změnila na dvojnásobnou početní výhodu trvající 98 vteřin. Této velké šance Poruba využít nedokázala, když přesilovku sehrála velmi staticky, hosté se tak bez problémů ubránili. VOKD Poruba tak po dvaceti minutách vedla nad Mladými šumperskými Draky 1:0.

Stejně jako úvodní minuty první části, tak i té druhé byly ve znamení porubské územní převahy. Šumperk se ale rychle osmělil, začal ordinovat v obranném pásmu domácích a vybojoval dokonce přesilovou hru, která se o několik momentů změnila rovněž na dvojnásobnou početní výhodu, tentokrát trvající pouze 42 vteřin. V oslabení předvedl šikovný únik Mario Kalina, ale na Peksu po parádní stahovačce nevyzrál. Vše si domácí útočník vynahradil v čase 25:28, když se dostal přes obránce až před šumperskou klec, kde nedal Peksovi sebemenší šanci. Hosté mohli vzápětí snížit Šoustalem, ale ten nadvakrát Gleicha v domácí svatyni překonat nedokázal. V čase 29:00 zvýšila Poruba již na rozdíl tří branek, když využila chyby gólmana Peksy, který se zapomněl za brankou. Bartoš tak našel před prázdnou klecí Maria Kalinu, který měl velmi jednoduchou pozici. Ve 32. minutě si připsal úspěšný zákrok náhradní domácí gólman Kubáň, který zachytil ze střídačky do lapačky vyhozený touš a vysloužil si následně potlesk svých spoluhráčů. V čase 33:29 předvedla domácí juniorka další pěknou kombinaci. Šimkovič našel ideálně Karla Richtera, který nabídnutou příležitost přetavil ve čtvrtý gól v dračí síti. Domácí hráli v naprosté pohodě a soupeř jim nestačil. Další šanci měl nejprve Kalina, jenž mohl dovršit hattrick, následně také Bartošek, ale Peksa byl tentokrát na svém místě. Devatenáct vteřin před koncem druhé části ještě našel Bartošek mezi kruhy Mlynáře, ale ten trefil pouze tyč branky Draků. Po čtyřiceti minutách tak VOKD navýšilo své vedení na 4:0.

Třetí třetinu začali domácí ve velkém stylu. Již v čase 40:30 měl mezi kruhy mnoho prostoru Vojtěch Bartoš, který se trefil k pravé tyči hostující klece. O pouhých čtyřicet sekund později vsítila Poruba již šestou branku. Zmatků v šumperské obraně dokázal využít Radovan Vajda, který se tak v brankovišti nejlépe zorientoval. Hosté působili velmi odevzdaným dojmem, naopak Poruba hrála v ohromném klidu a další útočné laviny se valily na Peksu. V úvodu 46. minuty zahrozili také hosté, když unikala trojice hostujících hráčů do otevřené porubské obrany, ale skvělý obranný zákrok předvedl Špok. V čase 46:58 přidala Porubu již sedmý zásah. Pindurovu přesilovkovou střelu od modré Peksa pouze vyrazil, k puku se tak dostal Radim Blažej, jenž se do poloodkryté branky nemohl mýlit. Domácí junioři byli nadále při chuti, naopak hosté působili velmi zaskočeným dojmem a především v obranné fázi kupili jednu chybu za druhou. V čase 50:58 se ale přece jen dočkali čestné branky. Laxnosti domácí obrany využil ideálním průnikem Michal Skoumal, který propálil Gleicha střelou z mezikruží. V 54. minutě zahrávali Draci přesilovou hru. V té však jen prokázali své hokejové „dovednosti“ v dnešním utkání, když na Gleicha nevyslali jedinou střelu. Domácí polevili a druhou branku soupeře mohl přidat Šoustal. Byl sice v ideální střelecké pozici, ale trefil pouze domácího gólmana. V 58. minutě zaujala a zároveň vystrašila přítomné diváky přesilovková dělovka Pindura, která doslova složila šumperského gólmana Peksu na led. Porubští utkání již v klidu dohrávali a zvítězili nakonec velmi hladce 7:1.