Juniorka ztratila utkání v Liberci ve třetí třetině, kdy pětkrát inkasovala

21.11.2008, Petr Schultz, Adam Bagar

Po dvou těsných domácích porážkách z posledních dvou zápasů mířila juniorka na sever Čech. Jejím prvním soupeřem byli Bílí Tygři z Liberce. Letošní první vzájemný duel vyhrál celek z Podještědí až po prodloužení, když po normální hrací době skončilo utkání stavem 5:5. Do pátečního utkání vstoupili Porubští velmi dobře a v úvodu třetí minuty vedli po brankách Jelšíka a Šimkoviče dvoubrankovým rozdílem. Domácí dostaly do zápasu přesilové hry. Skóre po úvodní dvacetiminutovce už tak radostné pro VOKD nebylo, Liberec vedl 3:2. Jenže stejně jako vstup do první části, tak i vstup do té druhé Ostravanům vyšel. Po brankách Kaliny a Štefana Šimkoviče otočili průběžný stav na 3:4. Radost nevydržela hostům příliš dlouho, když domácí rychle srovnali. Vyrovnaný stav vydržel až do konce druhé třetiny. V té třetí na ledě brankově dominoval Liberec, který pěti góly v rozmezí jedenácti minut odskočil soupeři na hrozivě vypadajících 9:4. Hosté v tu chvíli spíše mysleli na to, aby neodjeli z libereckého ledu s potupnou desítkou. To se nakonec nestalo. Na konečných 9:5 ještě kosmeticky upravil výsledek Řezáč. Další utkání čeká juniory v sobotu 22. listopadu na ledě Ústeckých Lvů.

- 21.kolo pá 21.11.18:00
Bílí Tygři Liberec
HC RT TORAX Poruba 2011
9:5(3:2, 1:2, 5:1)
Branky a nahrávky: 10. Klíma (Bulíř, Vařecha), 15. Janošík (Klíma), 20. Niko (Liška, Jánošík), 27. Bulíř (Vařecha), 42. Chochola, 48. Filippi, 50. Diviš (Vařecha, Klíma), 52. Liška (Skalický), 53. Bulíř (Klíma) - 1. Jelšík (Řezáč, Skočovský), 3. Šimkovič (Vajda, Bartošek), 22. Kalina (Bartoš, Richter), 26. Šimkovič (Spusta), 58. Řezáč (Jelšík). Rozhodčí: Wagner - Daněk, Prokop. Vyloučení: 8:7, navíc Jágr (LIB) 5 + OK. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 39:39. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4, 9:4, 9:5.
Bílí Tygři Liberec: Micka (od 26. Sklíba) - Kulda, Müller, Niko, Sobotka, Diviš, Jánošík - Jágr, Chochola, Oppelt - Liška, Skalický, Varga - Vopálka, Mulač, Filippi - Bulíř, Vařecha, Klíma.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich (od 48. Hanuska) - Plzák, Pindur, Spusta, Večeřa, Skočovský, Mlynář - Řezáč, Kopáč, Jelšík, Vajda, Richter, Kalina, Chomič, Bartošek, Capcara, Šimkovič, Blažej, Barčák.

S příchodem prvního letošního sněhu si to pod Ještědem rozdali hosté z Ostravy a domácí Bílí Tygři. Na ostravských hokejistech vůbec nebyla znát daleká cesta a do zápasu vlétli jako sněhová vánice. Sotva se postavil domácí brankář mezi tyče, už musel lovit puk ze své klece. Hned po třiadvaceti vteřinách ujeli Řezáč s Ivem Jelšíkem, vyměnili si kotouč na modré a druhý jmenovaný prostřelil Micku mezi betony – 0:1. Úvod z říše snů pro hosty pokračoval. V čase 2:06 se k puku na modré dostal Vajda a vystřelil na branku. Domácí brankář vyrazil jeho střelu na hranici brankoviště, kde se nejlépe zorientoval Štefan Šimkovič a dorazil kotouč do branky – 0:2. Zápas se začal lehce přiostřovat, a tak současně za potyčku putovali na dvouminutový odpočinek Kopáč s Nikem. Ostravané i nadále hýřili aktivitou a v páté minutě si mohli zahrát přesilovku čtyři na tři. Hned po buly mohl zužitkovat jednoho muže v poli Plzák, ale v dobré pozici zazvonil na tyč Micky. V polovině první třetiny poprvé zahrozili i Bílí Tygři a hned svou první šanci přetavili v zásah do černého. V čase 9:59 nahrál zpoza branky kotouč před branku Bulíř, ten se hlemýždím tempem dostal až k Jakubu Klímovi a pro toho už nebyl problém rozsvítit červené světlo - 1:2. Snížení domácích jako kdyby zamrazilo hosty. Ve třinácté minutě Vajda zadržel Tygra Diviše a domácím se tak naskytla první přesilová hra zápasu. Severočeši se dlouho nemohli dostat do pásma, ale v čase 14:01 zachytl Klíma puk na modré, vystřelil a Adam Jánošík šikovně tečí rozvlnil síť za zády brankáře Gleicha - 2:2. Liberec začal být aktivní a vynutil si fauly hostů. Nejdříve putoval za katr Šimkovič a o chvíli později Mlynář. Bílým Tygrům se tak naskytla výhoda dvou mužů v poli, kterou v čase 19:06, po nahrávce Lišky, zužitkoval střelou po ledu Ján Niko. Do kabin se tak šlo za jednobrankového vedení „šelem“ z Liberce.

Druhou třetinu začali liberečtí hokejisté přesilovou hrou, kterou už v gól nepřetavili. Ve dvaadvacáté minutě ukázali hosté, jak je hokej krásná hra. Akci jako z hokejové učebnice na jeden dotek začal Richter přihrávkou za branku Bartošovi, ten našel mezi kruhy zcela volného útočníka Maria Kaliny, který střelou pod lapačku nedal Mickovi šanci – 3:3. Ihned po vyrovnávací brance mohl vývoj utkání na stranu domácích strhnout Filippi, ale v dobré šanci selhal. Ve čtyřiadvacáté minutě dostali hosté, po faulu Jágra, možnost přesilové hry. Čtyři sekundy před vypršením trestu libereckého útočníka, střílel od modré Spusta, jeho střelu tečoval Štefan Šimkovič a kotouč k překvapení všech skončil za zády libereckého brankáře - 3:4. Čtvrtá branka hostů byla signálem pro domácího kouče, že je potřeba v týmu něco změnit, a tak v Tygří kleci nahradil Micku Sklíba. Bílým Tygrům jako by rošáda v brance pomohla a v čase 26:05 už na ukazateli opět svítil nerozhodný stav. Od vlastní modré čáry našlápl až před ostravského brankáře Vařecha, předložil žabičkou kotouč Michalu Bulířovi, pro kterého už to byla snadná práce trefit poloodkrytou branku – 4:4. Odpověď hostů mohla být blesková, když od modré střílel Kalina, Sklíba jeho pokus vyrazil pouze před sebe a Bartoš následnou dorážkou přestřelil prázdnou branku. Přesně v polovině zápasu přepnuli ostravští hokejisté na vyšší obrátky a začali zaměstnávat libereckou defenzívu. Při vyloučení Tygra Oppelta se sám před brankářem ocitl hostující Bartošek, jeho pokus Sklíba vytěsnil mimo branku. V sedmatřicáté minutě si Slezané vybrali velkou dávku smůly. Richter zachytil špatně vyhozený kotouč a řítil se sám na domácího brankáře. Ten však excelentním zákrokem špičkou lapačky vytáhl puk až na plexisklo za brankou. O minutu později se vyznamenali tentokrát oba brankáři. Nejdříve Sklíba zlikvidoval akci dva na jednoho po střele Šimkoviče a hned z protiútoku bekhendem nepřekonal hostujícího brankáře Gleicha Vopálka. V prostředním dějství už ani jedno mužstvo nechtělo udělat chybu, a tak se šlo před závěrečnou třetinou do šaten za nerozhodného stavu.

Poslední dějství zápasu začalo vyloučením hostujícího Řezáče. Tentokrát jako kdyby se situace obrátila a do třetí třetiny vstoupili lépe domácí. Třináct vteřin před návratem ostravského útočníka využili Bílí Tygři třetí přesilovou hru, když Filippi nahrál Jakubu Chocholovi, jehož střela se zastavila až v brance brankáře Gleicha - 5:4. O minutu později utekl domácí obraně hostující Jelšík a Filippi ho musel zahákovat. Rozhodčí nařídil trestné střílení. Penalty se ujal sám kapitán ostravského celku Jelšík, bekhendem na Sklíbu ovšem nevyzrál. Poté jako kdyby se začalo hrát bez obran a oba týmy z chutí útočili. Nejdříve Niko prověřil tvrdou střelou připravenost slezského brankáře a vzápětí na druhé straně ztroskotal na Sklíbovi Mlynář. Hosté z Poruby začali bruslit, důkazem toho byla individuální akce Bartoše. Nebyli to ovšem modročervení, kdo vstřelil branku. Z nenápadné akce v čase 47:49 skóroval Tomáš Filippi – 6:4. Po této brance nahradil Gleicha v brance Hanuska. Sotva co doklouzal ostravský brankář do branky, už zase za ním svítilo červené světlo. Zpoza branky přihrál Vařecha puk přesně na hokejku Patrika Diviše, pro kterého už nebyl problém zvednout kotouč pod víko slezského brankáře – 7:4. Hostující trenér Vavrečka si poté vyžádal oddechový čas. Ani to nepomohlo. V čase 51:32 střílel Skalický a jeho střelu dorazil Tomáš Liška – 8:4. Brankostroj domácích pokračoval po další minutě. Mladý Tygr Klíma si najel na kruhy, poslal přesný křížný pas na Michala Bulíře, jehož střela po ledě se zastavila až za zády Hanusky - 9:4. V osmapadesáté minutě, při vyloučení Skalického, korigoval výsledek zápasu po nahrávce Jelšíka Petr Řezáč – 9:5. Další branka už v zápase nepadla, a tak čtrnáctigólový zápas pod Ještědem vyhráli domácí Bílí Tygři.