Porubští junioři utrpěli od Sparty Praha krutou porážku

25.10.2008, Adam Bagar

Čtyři prohry v řadě, taková situace byla před sobotním utkáním se Spartou Praha u porubských juniorů. Změnu této nepříjemné série chtěli Porubští rozhodně uskutečnit právě v utkání proti Pražanům. Jenže vstoupili do utkání doslova katastrofálně a po totálních hrubkách v obranné fázi prohrávali po osmi minutách 0:3. Porubští se pak chvíli hledali, ale následně vyrovnali hru a spravedlivě dokázali snížit po brance Marka Galajdy. Jenže při zvyšujícím se tlaku domácích přišla čtvrtá rána do porubské sítě, po které opustil domácí klec Michal Gleich a nahradil ho tak mladší Andreas Kubáň. Do druhé třetiny vstoupili domácí opět aktivněji a měli mnoho šancí ke zkorigování skóre, jenže ani jednu nedokázali využít. Naopak hosté pokračovali ve své skvělé produktivitě. Třemi brankami v rozmezí čtyř minut odskočili Pražané již na hrozivých 1:7, což byl stav po dvou třetinách. I ve třetí části VOKD svého soupeře přestřílelo, ale branky dávali opět hosté. Konkrétně ve 49. minutě přidala Sparta již osmou a devátou trefu a domácí poté zajisté nechtěli dostat potupnou desítku. Ze své převahy nakonec naopak dokázali vytěžit druhou branku v hostující síti, o kterou se postaral Robert Capcara. Ve vyrovnaném utkání, které rozhodlo neproměňování šancí domácích, skvělá střelecká produktivita hostí a hrubky v domácí obranné hře, tak Poruba podlehla Spartě Praha 2:9. Výsledek je pro domácí hráče až velmi krutý. O tom, že hosté neměli převahu svědčí také poměr střel na branku - 37:34. Další utkání čeká porubské juniory v úterý 28. října, kdy se představí v Třinci.

- 16.kolo so 25.10.13:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Sparta Praha
2:9(1:4, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 15. Galajda (Šimkovič, Bartošek), 60. Capcara (Kalina) - 4. Husák (Morkes, Peklárik), 6. Kutlák (Peklárik), 8. Slaba (Kafka), 19. Vošmik (Feferle), 32. Forman (Slaba, Feferle), 33. Vošmik (Peklárik), 36. Slaba (Hanzl, Husák), 49. Kafka (Tůma), 49. Tůma (Kafka). Rozhodčí: Trombík - Barteček, Koliba. Vyloučení: 1:7, navíc Šimkovič (POR) 5 + OK. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 37:34. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:9, 2:9.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich (od 19. Kubáň) - Večeřa, Špok, Tomis, Spusta, Mlynář, Skočovský - Galajda, Vidlák, Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Kopáč, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.
HC Sparta Praha: Novotný (od 41. Knap) - Vošmik, Kořínek, Veselý, Hanzl, Drvota, Husák - Feferle, Tůma, Peklárik, Kafka, Slaba, Plichta, Morkes, Chára, Forman, Kutlák, Sovík, Antončík.

Porubští hned ve druhé minutě měli výhodu přesilové hry, ale podobně jako ve včerejším utkání se jim tato herní situace stala spíše nevýhodnou. V čase 3:19 dostal až příliš prostoru Patrik Husák, jenž střelou zpoza obránců otevřel skóre dnešního utkání. V čase 5:04 využili ospalosti porubských juniorů Sparťané podruhé - střelou z pravého kruhu do horní části branky překonal Gleicha Štefan Kutlák. Domácí byli sice častěji u puku a snažili se ohrožovat hostující svatyni, ale jejich snaha byla stejně, jako včerejším utkání velmi křečovitá. V čase 7:50 inkasovali domácí už potřetí, když Bartošek krásně „namazal“ mezi kruhy Janu Slabovi, který nabídnutou šanci využil rychlou střelou pod břevno. Sparťané tak prakticky vyprodukovali ze čtyř střeleckých pokusů v úvodních osmi minutách tři branky. Porubské tři inkasované branky evidentně zaskočily a Sparťané si najednou s domácími hráli doslova jako kočka s myší. Až v rozmezí dvanácté a třinácté minuty si porubští junioři vytvořili menší nápor, na jehož konci Capcara nedokázal přehodit u levé tyče beton ležícího gólmana. V úvodu patnácté minuty ujížděli Jelšík s Řezáčem na jediného obránce, ale prvně jmenovaný tuto akci zhatil. O několik momentů později si stejnou možnost zopakovali Šimkovič s Galajdou, když prvně jmenovaný našel krásně Galajdu, který nedokázal přehodit beton gólmana Novotného. Až na třetí pokus to vyšlo – v čase 14:46 tentokrát dokázal Šimkovičovy nahrávky Marek Galajada využít střelou mezi gólmanovy betony. Domácí najednou ožili a hrál se hokej nahoru dolů. V době, kdy se začali domácí dostávat do zápasu pro ně přišla další rána – v čase 18:31 propustil Gleich za svá záda další ze střel pod horní tyč, tentokrát byl jejím autorem Petr Vošmik. VOKD Poruba tak prohrávala s pražskou Spartou po dvaceti minutách hry 1:4.

Ve 23. minutě, v probíhající přesilové hře domácích, to zkoušel z velmi těžkého úhlu Bartoš, ale Novotného po šikovném pokusu nepřekonal. Domácí měli následně velký tlak, ale Richter nedokázal trefit téměř prázdnou branku a Bartoš přestřelil jen těsně nad branku hostí. Porubští měli vzápětí k dispozici další početní výhodu, ale Kopáč s Bartoškem opět ve vyložených šancích nedali, a tak skóre zůstávalo stále nezměněno. 27. minuta přinesla nejprve na jedné straně před Kubáněm osamoceného Kafku s Tůmou a na druhé straně průnik Kaliny, ale i přes množství šancí gólmani stále lovit touš ze sítě v této části nemuseli. O minutu později gólmanovi hostí po Jelšíkově střele vypadl touš z lapačky, ale přesto svou branku po několika dorážkách uhájil. V těchto momentech se hrál parádní, rychlý hokej a bylo se stále nač dívat. Na druhé straně o chvíli později trefil Forman pouze tyč odkryté domácí branky. Ve 30. minutě byl nepříjemně zasažen přímo do přilby při vyhození touše jednoho ze sparťanských obránců Tomis a musel odejít s krvavým zraněním do šatny. V čase 31:06 přidali Pražané pátou branku – střelu Feferleho ještě Kubáň vytěsnil, ale na následnou dorážku Miroslava Formana již stačit nemohl. Neuběhlo mnoho a v čase 32:51 inkasovali domácí pošesté, když Kubáně propálil střelou mezi betony Petr Vošmik. Ve 36. minutě oslabil domácí tým zbytečným faulem Šimkovič, který vyfasoval od sudího Trombíka pětiminutový trest do konce utkání. Přesilovky dokázala Sparta rychle využít – v čase 35:29 si hosté ideálně vyšachovali domácí čtveřici a za bezmocného Kubáně zakončoval Jan Slaba. Ve 37. minutě nedokázal sám před Novotným uspět Bartošek ani dorážející Kalina, když netrefil poloprázdnou branku. Do konce třetiny se již nic podstatného neudálo, a tak Poruba prohrávala po této části již 1:7.

Domácí vstoupili do třetí třetiny lépe, ale ve finální fázi nedokázali najít přesně hokejky svých spoluhráčů a chyběl jim větší klid v zakončení. Následně zahrávali přesilovou hru, která určitě nepatří příliš k oblíbeným činnostem porubských juniorů. Nejinak tomu bylo také tentokrát a Poruba nedokázala nic vymyslet. Ve 47. minutě si připsal na své konto snad první zákrok v této třetině Kubáň, který zastavil střelu Sovíka od modré. 49. minutu si domácí příliš za rámeček nedají. V čase 48:11 nejprve prostřelil Kubáně tvrdou střelou od modré Petr Kafka a o jednačtyřicet vteřin později stejný hráče našel ideálně u druhé tyče Davida Tůmu, který měl velmi lehkou práci zakončit do prázdné branky. Cílem domácích bylo v tomto momentě určitě nedostat potupnou desítku. Domácí však bojovali a soupeře v dalších momentech přehrávali, jenže před brankou Sparty nedokázali nic vymyslet nebo ztroskotávali na svých vlastních nepřesnostech. V 55. minutě se ocitl mezi kruhy Jelšík, jehož pokus Knap vyrazil k Vajdovi, jenž nedokázal trefit poloprázdnou branku. Domácí měli v dnešním utkání rovněž velké množství šancí, jenže ztroskotávali na špatné koncovce a po hrubých chybách v obranné činnosti naopak dovolili soupeři devětkrát skórovat. V 58. minutě předvedl parádní únik přes celé kluziště Kutlák, ale ve finální fázi mu před Kubáněm sjel touš z hole. V závěru ještě domácí stihli alespoň zkorigovat výsledek na konečných 2:9. Kalina společně s Robertem Capcarou mířili sami na jednoho obránce a prvně jmenovaný dokázal přesně najít Capcarovu hůl, která dokázala usměrnit touš do branky. VOKD Poruba tak podlehla Spartě Praha 2:9, což je rozhodně pro domácí velmi krutý výsledek.