Z nádherného utkání, ve kterém padlo 11 branek, vybojovala juniorka pouhý bod

03.10.2008, Adam Bagar

Juniorští hokejisté VOKD Poruby přivítali na svém ledě hokejisty Liberce, kteří ještě v letošní sezóně v základní hrací době neprohráli. Porubským juniorům vyšla náramně první třetina, ve které postupně po brankách Iva Jelšíka, Maria Kaliny a Petra Řezáče vedli domácí 3:0. Hosté reagovali oddechovým časem a změnou na brankářském postu. I přesto první část Poruba vyhrála tříbrankovým rozdílem. Ve druhé třetině se ale děly věci. Hosté rychle snížili na rozdíl jediné branky, následně sice Radim Blažej zvýšil domácí vedení na 4:2, ale pak už byli pánem na ledové ploše Liberečtí, kteří ještě dalšími třemi brankami dokázali otočit beznadějně vypadající skóre. Po čtyřiceti minutách hry tak svítilo na světelné kostce skóre 4:5. Třetí třetina přinesla velkou snahu domácích, na kterých byla vidět ta chuť srovnat výsledek. Domácí sice bojovali, dřeli, ale pátá branka ne a ne přijít. Nakonec až v poslední minutě nařídil hlavní rozhodčí trestné střílení proti Liberci. Tohoto úkolu se ujal Michal Bartošek, který potvrdil, že má pevné nervy. Muselo se prodlužovat, dva body nakonec získali hosté. Domácí musí mít určitě rozporuplné pocity, protože na jednu stranu ztratili slibné vedení 3:0, ale na druhou srovnali až v poslední minutě. I přesto byl k vidění parádní zápas, kterému nic nechybělo - góly, šance i tvrdá hra. Svědčí o tom i poměr střel na branku, když oba soupeři celkem vyslali 95 střeleckých pokusů, což je ohromné číslo. Další utkání čeká juniory v sobotu 4. října, kdy od 13:00 hod. přivítají Ústecké Lvy, kteří dnes podlehli Vítkovicím vysoko 2:7.

- 9.kolo pá 3.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Bílí Tygři Liberec
5:6p(3:0, 1:5, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Jelšík (Tomis), 8. Kalina (Capcara, Bartošek), 11. Řezáč (Jelšík, Spusta), 27. Blažej (Šimkovič), 60. Bartošek z TS - 21. Varga (Niko, Liška), 25. Bulíř (Vopálka), 29. Liška (Niko), 36. Bulíř (Hataš), 37. Varga, 64. Kopic (Mizerík). Rozhodčí: Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 10:9, navíc Skočovský (POR), Niko (LIB) oba 10 OT. Využití: 2:4. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 51:44. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:5, 5:5, 5:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Rusek, Špok, Plzák, Tomis, Spusta, Pindur, Skočovský - Galajda, Vidlák, Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Kopáč, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.
Bílí Tygři Liberec: Micka (od 11. Blažíček) - Niko, Müller, Hataš, Hobza, Diviš, Sobotka, Drápek - Oppelt, Varga, Vopálka, Kedršt, Chochola, Skalický, Kopic, Vařecha, Jágr, Šorejs, Mizerík, Liška, Bulíř.

Hned v úvodní minutě hry dostali hosté možnost zahrát si v početní výhodě. V té na Kubáňovi postupně vyhořeli Niko, Drábek i Liška, který trefil pouze boční konstrukci branky. V páté minutě zahrozili opět Liberečtí, když stál před Kubáněm osamocený Jágr, který ležícího domácího gólmana překonat nedokázal. Na druhé straně se osmělili i junioři Poruby, když poprvé ohrozil branku soupeře Vajda. O chvíli později stál u tyče Vidlák, jenž nadvakrát libereckého gólmana rovněž nepřekonal. Domácí si svým mírným náporem vynutili dvě vyloučení soupeře v řadě a hráli téměř dvouminutovou přesilovou hru pět na tři. To se hostům vymstilo, když ještě Capcara po Bartoškově přihrávce neskóroval, ale v čase 7:20 se už domácí borci radovali. Petr Tomis nejprve trefil tyč Mickovy svatyně, ale touš za záda bezmocného gólmana hostí nakonec doslova dotlačil Ivo Jelšík. Hosté se nestačili ani vzpamatovat a inkasovali podruhé – v čase 7:44 překonal Micku z poměrně těžkého úhlu lehkou střelou k druhé tyči Mario Kalina. Domácím náhle narostla křídla a výsledkem toho byl třetí úspěšný zásah do liberecké sítě. V čase 10:26 našel Jelšík mezi kruhy Petra Řezáče, který rychlou střelou překonal Micku potřetí. Hosté byli průběhem hry dosti zaskočeni a logicky si tak hostující trenér vyžádal oddechový čas a vystřídal gólmana, aby dal hře Liberce nový impuls. Ve 13. minutě nedokázali v probíhající přesilové hře propasírovat touš za záda ležícího Kubáně Chochola s Vařechou. O minutu později mířil na Blažíčka Bartoš, jenže byl faulován, a tak domácí čekala další přesilová hra. Hosté mohli být rádi, že se sudí Mikula nerozhodl pro samostatný nájezd. V minutě šestnácté předvedli pěknou kombinaci Řezáč s Vajdou, hostující obránce si nakonec se štěstím nesrazil touš za záda svého gólmana. V poslední minutě se ještě probíjel do velké šance Liška, ale byl zahákován, následnou dorážku Vargy Kubáň vytěsnil mimo tyče. Úvodní dvacetiminutovka tak přinesla tři branky v síti Liberce, VOKD zaslouženě vedlo 3:0.

Naopak druhá třetina nezačala pro domácí příliš dobře, když již v čase 20:37 musel Kubáň lovit touš zpoza svých zad. Niko střílel od modré, jehož střelu před Kubáněm tečoval Branislav Varga, který svou tečí nedal Kubáňovi žádnou šanci. Ve 22. minutě si zahráli domácí další přesilovku, ve které sice soupeře uzamkli, ale na více než Kalinovu střelu se nezmohli. Šancí však bylo nadále dostatek. V té další nedokázal proměnit ve třetí gól Chochola svou obrovskou šanci, kdy si položil Kubáně, udělal blafák, ale nedokázal již zvednout touš. To moc hosty nemuselo mrzet, když v čase 24:49 snížili již na rozdíl jediné branky – z poměrně těžkého úhlu našel skulinku mezi horní tyčí a ramenem Kubáně Michal Bulíř. Brankové hody pokračovaly nadále. V čase 26:19 se dostal chvíli po buly po Šimkovičově přihrávce k touši Radim Blažej, který ještě napoprvé na Blažíčka nevyzrál, ale na druhý pokus už našel skulinku mezi betony libereckého ochránce svatyně. Ve 29. minutě přišla pro domácí kritická situace, když dostali naopak hosté téměř dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku. Obranný val domácích polevil již po několika vteřinách, když v čase 28:41 pálil od modré čáry Niko, jehož střelu Kubáň pouze vyrazil k Tomáši Liškovi, který vsítil třetí branku Liberce. Chvíli nato přišel další faul domácího týmu a tudíž další přesilovka pět na tři, kterou již Porubští dokázali ubránit, navíc do úniku po straně se dostal Vajda, ale neuspěl. Na konci 32. minuty obstřelovali hostující klec postupně Kalina, Capcara a Vidlák, ale trefovali pouze připraveného gólmana. V čase 35:02 využili Liberečtí již čtvrtou přesilovku, když opět od modré střílel tentokrát Hataš a za ležícího Kubáně dorážel Michal Bulíř. V čase 36:06 přišel pro Porubu další šok - Branislav Varga jen těsně dopravil touš za brankovou čáru a Liberečtí tak poprvé v zápase vedli. Druhá část domácím vůbec nevyšla a po pěti inkasovaných brankách tak ztratili slibné tříbrankové vedení a prohrávali 4:5.

V úvodu třetí části zahrávali domácí sérii přesilových her. Ve 43. minutě však zatápěli velmi nebezpečně hosté, když nakonec Oppelt nedokázal ve vyložené šanci vsítit šestou branku hostí, Kubáň předvedl skvělý zákrok. Domácím sice nešla upřít v přesilovkách snaha, drželi svého soupeře zatáhnutého, ale chyběla tomu střelba. Ve 45. minutě unikal v oslabení Kopic, byl podražen a sudí Mikula neváhal odpískat trestné střílení. To liberecký útočník nevyřešil zcela optimálně a nechal tak vyniknout domácího gólmana Kubáně. 47. minuta přinesla krásné kličky Šimkoviče, který se k Blažíčkovi nedostal jen díky faulu a na světě tak byla další přesilovka pro VOKD, která po zbytečném faulu domácích brzy skončila. Ve 49. minutě se řítil na domácí klec osamocen Varga, jenž trefil pouze betony Kubáně. O minutu později nevyrovnali po velkých šancích Capcara s Bartoškem, a tak stále svítil na světelné kostce stav 4:5. Hosté pak zahrávali přesilovku, ve které domácí hráči na ledě doslova létali a rychlým přístupem soupeři nic nedovolili. Hrálo se nadále ve vysokém tempu se šancemi na obou stranách. V 56. minutě stáli při Tygrech všichni svatí – Bartošek nejprve trefil po střele z mezikruží pouze tyč a následně Capcara netrefil úplně prázdnou branku a právem se tak držel za hlavu. Domácí se nadále snažili o vstřelení páté branky, nutno říci, že jejich snaha jim nešla upřít. Devadesát vteřin před koncem utkání si Porubští vzali oddechový čas a vyzkoušeli hru bez gólmana. Tlak Poruby byl obrovský a nakonec jednomu z obránců Liberce nezbývalo nic jiného než posunout libereckou klec. Sudí Mikula nařídil trestné střílení. K němu se postavil Michal Bartošek a v čase 59:10 po parádním blafáku zaslouženě srovnal na 5:5. Jelikož základní hrací doba o vítězi nerozhodla, muselo následovat prodloužení.

Hned v sedmé vteřině prodloužení se dostal až před Kubáně Kopic, ale domácí gólman opět jeho příležitost vychytal. V úvodu 62. minuty předvedl své kličky tentokrát Blažej, ale Blažíček bez problémů jeho pokus vyrazil. Také prodloužení přinášelo rychlý, agresivní hokej. V čase 63:10 se proháčkoval mezi dvěma obránci Miroslav Kopic a po blafáku nedal Kubáňovi žádnou šanci. VOKD Poruba tak podlehla ve velmi zajímavém a kvalitním utkání libereckým Bílým Tygrům 5:6 po prodloužení.