Juniorka nenašla správný recept na pečlivou obranu Litvínova, kterému podlehla 2:4

06.09.2008, Adam Bagar

Ve druhém kole juniorské extraligy přivítali juniorští hokejisté Sarezy Ostrava tým Litvínova, který v pátek neodehrál ve Vítkovicích příliš podařený zápas, když známějšímu ostravskému celku podlehl vysoko 1:8. Napravit reputaci si tak Severočeši chtěli proti ostravské Sareze, která v prvním kole podlehla po prodloužení Chomutovu 3:4. V úvodní části byl k vidění velmi podprůměrný hokej bez šancí, a tak se asi nikdo nedivil, že skóre bylo po dvaceti minutách bezbrankové. Druhá třetina již přinesla úplně jiný hokej a útočné laviny se valily ze strany na stranu. Hosté se sice dostali v přesilové hře do vedení, ale následně dvěma brankami Michala Bartoška Sareza otočila stav na 2:1. Ve dvojnásobné přesilovce však hosté stačili srovnat a do kabin se odcházelo za nerozhodného stavu 2:2. Třetí část připomínala herně spíše tu první a ani jeden z celků se k šancím příliš nedostával. Lepším týmem byli přece jen Severočeši, kterým se podařilo i dvakrát skórovat. Sareza Ostrava proti velmi dobré obraně hostí nedokázala nic vymyslet, a tak podlehla Litvínovu 2:4. Hlavní příčinu prohry Ostravanů lze vidět ze statistiky střel na bránu v jednotlivých třetinách - 5:9, 15:10, 6:8. Čísla v první a třetí části jsou doslova tragická, což způsobila především velmi dobrá obrana Litvínova, která Ostravany k ničemu nepouštěla. V dalším dvojkole se juniorka představí příští pátek a sobotu na ledě pražských celků - Slavie a Sparty.

- 2.kolo so 6.9.13:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Litvínov
2:4(0:0, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 28. Bartošek (Kopáč, Špok), 39. Bartošek (Kalina) - 23. Majdan (Gerhát, Hora), 39. Bíza (Gula, Panuška), 51. Hora (Bojer), 59. Češka (Čejka). Rozhodčí: Klapetek - Hanzlík, Rychlý. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 80. Střely na branku: 26:27. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Rusek, Plzák, Pindur, Spusta, Špok, Poláček, Skočovský - Bartošek, Řezáč, Vidlák, Kalina, Šimkovič, Kopáč, Galajda, Noga, Bartoš, Jelšík, Vajda, Richter.
HC Litvínov: Sork - Hora, Kousalík, Čejka, Panuška, Havelka, Gula - Ptáčník, Majdan, Zavřel, Bojer, Bíza, Češka, Gerhát, Přeučil, Kafan.

Obě mužstva vstoupila do utkání velmi vlažně, navíc k vidění nebyly ani žádné pokusy o ohrožení branky soupeře, a tak oba gólmani neměli žádnou práci. První šanci zápasu tak měl až v sedmé minutě Litvínov, když se až ke Kubáňovi dostal Majdan, ale domácí gólman odolal. Sareza se dostala do menšího tlaku a prvních střel na hostující branku až v desáté minutě, kdy se krásně prokličkoval až před branku Sorka Bartošek, ale přestřelil. Přesně po odehraných jedenácti minutách měli domácí k dispozici čtyřminutovou přesilovou hru, nejprve nedokázali takřka nic vymyslet a následně zbytečným faulem o výhodu jednoho muže v poli přišli. Ve 14.minutě pálil velmi tvrdě od modré Havelka, ale Kubáň opět s vypětím všech sil zasáhnul. Hra se sice zrychlila a na ledě se mírně přitvrdilo, ale oba gólmani byli nadále téměř bez práce. Nejzajímavější částí první třetiny byla sedmnáctá minuta, kdy nejprve Galajda našel před brankou volného Jelšíka, který trefil pouze betony litvínovského gólmana a na druhé straně z protiútoku trefil Kafan tyč domácí branky. Když v závěru nevystrašila ochránce litvínovské svatyně ani střela Bartoška, tak po dvaceti minutách velmi podprůměrného hokeje byl stav bezbrankový.

Domácí začali druhou třetinu aktivněji, ale opět se nedostali k žádnému zakončení, které by volalo po gólu. V čase 22:49 přišla pro Sarezu obrovská rána, když se v přesilové hře trefil z levého kruhu střelou k tyči Juraj Majdan. Ve 25. minutě mohlo být srovnáno, ale střelu Špoka od modré čáry lapil skvělým zákrokem do své lapačky hostující gólman Sork. Sareza následně měla příležitost ke srovnání v podobě přesilové hry, kterou sehrála velmi dobře a vytvořila si drtivý tlak, který pokračoval i po skončení početní výhody, a tak hosté museli aktivní domácí faulovat o chvíli později znovu. V čase 27:16 se Sareza konečně dočkala zaslouženého vyrovnání – Špokovi s Kopáčem se ještě touš za záda Sorka nepodařilo dostat, ale následnou dorážku z velmi těžkého úhlu dokázal využít přesnou trefou Michal Bartošek. Ve 32. minutě měl na hokejce vedoucí gól Ostravy Noga, ale po zvláštním odrazu touše od mantinelu nedokázal trefit odkrytou branku. Na druhé straně musel hasit mezeru v obraně domácích Kubáň, když se před ním ocitl zcela osamocený Bíza. Hra náhle nabrala ten správný spád a konečně se hrál ten pravý rychlý, útočný, juniorský hokej. Ve 33. minutě už zvedali domácí ruce nad hlavy, ale Vidlákovi se touš nakonec těsně za záda Sorka protlačit nepodařil. Dvě minuty nato se v oslabení velmi lehce dostal mezi dvěma obránci až před Kubáně Havelka, jehož pokus zastavil Kubáň až špičkou svého betonu. V čase 38:01 se skóre měnilo potřetí – v oslabení uniknul po straně Michal Bartošek a tvrdou střelou zpoza kruhu propálil Sorka. O chvíli později poslal hlavní sudí domácí hráče velmi přísně do tří a Litvínovští toho dokázali náležitě využít. V čase 38:58 pálil od modré Gula, jehož střelu ještě těsně před Kubáněm tečoval Jan Bíza, čímž nedal domácímu brankáři žádnou šanci. Druhá část již přinesla mnohem lepší hokej, čtyři branky a velký počet brankových příležitostí na obou stranách.

Třetí třetinu začaly oba týmy opět velmi opatrně a pečlivé obrany obou celků jednoznačně vítězily nad útoky. Ve 46. minutě uniknul domácí obraně Havelka, který se na Kubáně řítil zcela osamocen, ale domácí gólman opět proti hostujícímu útočníkovi předvedl velmi povedený zákrok. V čase 50:04 vsítili Litvínovští svou třetí branku - Daniel Hora vypálil od modré tvrdou ránu, která prošla mezi Kubáňovými betony až do branky. Domácí se snažili o srovnání, ale proti kvalitní obranné hře hostí se k brance Sorka příliš nedostávali. Šance pro domácí přišla v 54. minutě, když na trestnou lavici mířil jeden z litvínovských juniorů, a tak zde byla dvouminutová přesilovka pro Sarezu, která však zůstala nevyužita, když si domácí nedokázali vytvořit žádnou gólovou šanci. Litvínov hrál takticky velmi dobře a domácí nepouštěl k žádnému tlaku či šancím. Výjimku tvořily pouze dva pokusy Jelšíka, které v brance neskončily. V čase 58:04 šance Sarezy definitivně uhasly, když ujel Jaroslav Češka a střelou k tyči poslal litvínovskou juniorku do dvougólového náskoku. V závěru se už Ostravané na nic nezmohli, a tak podlehli ve svém letošním druhém vystoupení v extralize juniorů Litvínovu 2:4.

Pozn.: Veškeré náměty a připomínky k článku, prosím, pište na mail adik.fortuna@seznam.cz. Děkuji.