Poslední příčku Poruby po základní části zpečetili Chrudimští

06.12.2008, Lukáš Bajgar

Sobotní utkání I. ligy mezi domácí Porubou a hosty z Chrudimí začalo uctěním památky v pondělí zesnulého činovníka ČSLH pana Stanislava Šampalíka. Hostující borci do zápasu vstoupili dvěma rychlými góly z holí Jana Koláře a Jana Semoráda a od šesté minuty museli domácí dotahovat. První a také poslední vlaštovkou byla trefa do černého Marka Ivana, hosté v úvodu třetí části rychlou brankou Zdeňka Žáka odskočili na rozdíl dvou branek a když v 55. minutě využil přesilovou hru Zdeněk Toužimský, bylo o třech bodech pro Chrudim rozhodnuto. VOKD Poruba tak opět nedokázalo doma vsítit více jak jednu branku a podlehlo největšímu překvapení sezóny Chrudimi 1:4.

- 30.kolo so 6.12.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Chrudim
1:4(1:2, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 11. Ivan (Zdeněk, Pavelek) - 4. Kolář (Zadina), 6. Semorád (Vyskočil, Král), 41. Žák (Zadina, Toužimský), 54. Toužimský (Martinec, Zadina). Rozhodčí: Jebavý - Koliba, Jureček. Vyloučení: 6:5, navíc Král (CHR) 10 OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 459. Střely na branku: 36:35. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Smolka - Ovšák, Vajda, Šebesta, Najdek, Mikula, Holík, Tesařík, Pavelek, Ivan, Zdeněk, Suchý, Vnenk, Gelačák, Hašek, Červenka, Rangl, Buček, Janečka, Holuša, Kolařík.
HC Chrudim: Němec - Kuncl, Toužimský, Beránek, Horák, Vyskočil, Martinec, Vágner, Zadina, Suchý, Valko, Daňo, Bělohlávek, Semorád, Zák, Král, Šafařík, Šeda, Zohorna, Bláha, Kolář

Zápas již od úvodních vteřin nabízel pěknou podívanou, na ledě se to jen jiskřilo a bylo otázkou času, kdy se diváci dočkají první změny stavu. Porubský lapač šancí hostujícího družstva se jmenovkou „Smolka“ na zádech zhatil plány Toužimského, jenž přijal ideální křižný pas Koláře. Ve čtvrté minutě, po sérii úspěšných zásahů, ale nestačil na jedovku Jana Koláře, který tak ranou od modré potrestal Gelačákovo vyloučení. Přehlídka nádherného hokeje pokračovala i nadále, domácí duo Pavelek – Ovšák zblízka dvakrát prozkoušela pozornost Němce v bráně rudého celku, avšak bez kýženého efektu. To na druhé straně kluziště zpoza kasy namazal Vyskočil mezi kruhy postavenému Janu Semorádovi a ten si mohl říci „kam?“ Domácí ale rychle inkasované branky zdaleka nesrazily a se stejnou vervou jako Chrudimští nebojácně rázovali útočným pásmem. V polovině třetiny na Holušu zela odkryta Němcova svatyně, lidé se již radovali z gólu, ale zbytečně, zajíci se mají počítat až po honu… Vzápětí se ale domácí dočkali, Marek Ivan nenápadnou dorážkou korigoval na průběžných 1:2. Srovnání na holi měl dokonce kapitán Ostravy Najdek, Němec famózně v leže na břiše lapačkou a posléze vyrážečkou rozesmutnil svého dotírajícího soka. Abych nepopisoval jen akce Poruby, nelze nezmínit výpad Zadiny, který byl završen povedenou střelou do ramene Smolky, a také kombinační práci Žáka několik málo vteřin před první sirénou.

Prostřední dějství sobotního hokejového svátku pokračovalo, domácí byli přeci jen aktivnější a po půlminutě hry měl hostující Němec za sebou dva úspěšné zářezy po zlikvidování střel obránců. Chrudimští borci působili poněkud zakřiknutým dojmem, nebýt šance (která vše vynahradila) Šafaříka, neměl by Smolka příliš práce. Zato na druhé straně obránci ponechávali ofenzívě příliš otevřená vrátka, Najdek či třikrát Ivan mohli sami o sobě minimálně srovnat stav na časomíře. Hráči v rudém se před Smolku dostali de facto až v desáté minutě, do brejku se vydali sparing partneři Vaĺko – Martinec a druhý jmenovaný nadvakrát touš za brankovou čáru nepropasíroval. Druhá polovina třetiny již byl spíše bojovnější a šancí proklatě ubývalo, obrany zpozorněly a před své strážce svatyní soupeře nepouštěly. Podařilo se to kupříkladu chrudimskému Vyskočilovi v početní výhodě svého týmu, Smolka byl pozorný, stejně jako proti Semorádově mířené ráně z prostoru mezi kruhy. V šestatřicáté minutě přišlo po delší době také oživení hry pro Němce, ten musel čelit duu Ivan – Zdeněk, které svou jízdu zakončilo, jak nejlépe mohlo, jenže východočeský brankář vytasil své eso z rukávu v podobě semaforu. A stejně jako v tenisu museli diváci otočit hlavu na druhou stranu, to se Zadina vypravil na spanilý výlet směr Smolka, a i když dostal šanci na reparát v podobě odraženého kotouče, třetí branky svého mančaftu se nedočkal. Po čtyřiceti minutách byl stav nezměněn 1:2.

Po druhé přestávce lidé pořádně neobsadili svá místa a už se musel Smolka narychlo sklánět před vysokou střelou Martince a vzápětí lovil touš ze své sítě - Zdeněk Žák z prostoru kruhu po pravici porubského gólmana po skvělém pasu Zadiny našel skulinku mezi betony a ve třiačtyřicáté vteřině upravil již na dvoubrankový rozdíl ve skóre. Přestože se hrál i nadále pohledný hokej, byla cítit z hráčů jistá nervozita, která vedla k řadě nepřesností a minimu zakončení na obou stranách. Výjimkou potvrzující pravidlo tak zůstal domácí Šebesta a hostující Zadina, oběma chybělo při zakončení ono pověstné štěstíčko. Nemluvě o Semorádově výpadu zakončeném střelou zápěstím těsně nad horní tyč ostravské brány. A i nadále se více hrálo v obranném pásmu Slezanů, agilní Zadina měl zaděláno krom asistencí také na gól, jenže v cestě mu na počátku 52. minuty stálo rameno muže v masce. Když už ne branku, vybral si v utkání hattrick asistencí – v 54. minutě nalezl přes Martince Zdeňka Toužimského, jenž trefou v přesilovce definitivně rozhodl o třech bodech pro Chrudim. Závěrečnou pětiminutovky si hosté již pohlídali a rozhodli o poslední, tedy šestnácté příčce Poruby po základní části.