O prohře juniorů na ledě Vsetína rozhodly až závěrečné minuty

01.02.2008, David Škabraha, Adam Bagar

Junioři ostravské Sarezy zavítali na led třetího nejlepšího celku na domácích kluzištích - Vsetína. Hosty tak nečekal vůbec jednoduchý úkol, ale pokud si chtějí uchovat příslušnost v extralize juniorů, tak musí bodovat téměř s každým soupeřem. Hned v úvodu zápasu se domácí dostali do vedení brankou Červenky. Hosté ale dokázali hned po první přestávce stav vyrovnat zásluhou Jiřího Parmy. O několik minut později však přidal druhou branku Vsetína Varga. Poté dlouhou dobu diváci neviděli žádnou branku, až v 54. minutě dokázala Sareza srovna stav brankou Martina Bartoše. Ovšem ještě v téže minutě se dokázali domácí dostat zpět do vedení, o které se zasloužil opět Varga. I přes značnou snahu o vyrovnání již Sareza další branku nedala, ba naopak ještě dvakrát inkasovala, když svůj hattrick završil Varga a vteřinu před koncem přidal již pátý gól domácího celku Ševčík. Sareza Ostrava tak po velmi dobrém výkonu nakonec odjela domů ze vsetínského ledu možná s krutou porážkou 2:5.

- 41.kolo pá 1.2.
VHK ROBE Vsetín
HC Sareza Ostrava
5:2(1:0, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 2. Červenka (Sýs, Surovec), 28. Varga (Plachtovič, Podešva), 54. Varga (Plachtovič, Podešva), 58. Varga (Podešva, Musil), 60. Ševčík (Kadlčík) - 22. Parma (Mocek, Mikula), 54. Bartoš (Mocek, Mikula). Rozhodčí: Škrobák - Adamec, Štěpán J.. Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.

Klání mezi domácím Vsetínem a hosty z Ostravy dostalo tu pravou náplň a jiskru hned dvě minuty po úvodním buly. O jásot úctyhodně naplněného hlediště se postaral první trefou zápasu Martin Červenka, když mu přesně na hůl usedla přihrávka od Marka Sýse a střelec již neměl problém se zaměřením poloprázdné brány. O šance nebyla nouze ani nadále, hosté si také málem vychutnali gólový pocit když jeden z červeně oděných hráčů v rozhodující chvíli minul svatyni Musila.

V prvních minutách utkání byl také při jedné z nadějných příležitostí vidět Libor Kadlčík, ale jeho chvíle měla přijít až v samotném závěru zápasu. Mezitím se až k bráně domácích protlačil Ondřej Mikula, jeho snahy však byly zmařeny hbitou holí brankáře Musila. Spolu s časem 4.33 přišlo oslabení Slezanů, avšak domácí šanci k navýšení svého náskoku nejspíše chytli za špatný konec a tak Gleich v brankovišti neměl skoro žádnou práci. Po přesilovce si k němu z ničeho nic našlápl rychlík Rachůnek, ale jeho sólo bylo pomocí Gleichova betonu zatraceno.

Gólové příležitosti se nutno podotknout kupily zejména před bránou hostí, ale ti se nenechali nijak zahnat do kouta a kupříkladu Jelšík domácího Musila nechtěl za žádnou cenu nechat vychladnout! Na opačné straně hřiště se ale jeho kolega musel o to více snažit, dvěma prudkými projektily jej podaroval v krátkém časovém intervalu Libor Haschka, přičemž jeden z nich musel likvidovat nevídaným zákrokem lapačkou. Při hře pět proti čtyřem, kdy byli v početní výhodě domácí po faulu Pindura z šestnácté minuty, se do šance paradoxně dostali pouze Ostravští. Jeho úniku však zamezila v jakémkoliv úspěchu opět připravená hůl Petra Musila.

Po přestávce bylo na ledě opět trochu více živo, druhá minuta se znovu stala osudnou. V čase 21.49 to nebyl nikdo jiný než Jiří Parma, kdo měl po vyloučení domácího Fabiána na svědomí jemné červenání ve tvářích domácího „kasaře“. Dělová rána od modré čáry proklouzla mezi Musilovými betony a bylo vyrovnáno! Jeho těžkooděný soupeř na druhé straně kluziště mohl být naopak pyšný na další ze svých jistých zásahů lapačkou, který předvedl po prudkém pokusu jednoho ze vsetínských forvardů. Měl se chvíli na to co otáčet, když jeho mužstvo bylo kvůli faulu Tomise vystaveno dalšímu nebezpečí.

To spolu se svými spoluhráči zdárně přečkal, avšak například po akcích Vargy s Podešvou mu až do nynějších chvil jistě zůstaly na čele vrásky. Jeho soukmenovci se o to více v následujících minutách snažili o takzvanou hru dopředu, kterou jeden ze Slezanů pojal s velikou vervou a snažil se puk dostat do brány ihned z buly, bohužel bez úspěchu. Na časomíře byl vidě čas 27.51 a hlediště opět rozechvělo svými hlasivkami celý Lapač. Decibely radosti zařídil Plachtovin přihrávkou do jasně gólové pozice neomylnému Vargovi a ten zvyšoval na 2:1!

S bolestivou grimasou opouštěl ledovou plochu několik minut po svém zápisu do střelecké listiny David Varga, problémy s ramenem jej po zákroku Parmy na chvíli vyřadily ze hry. Stalo se tak ve třicáté minutě u příležitosti menší hromadné potyčky, po níž rozhodčí poslali za katr celkem tři hráče. Vznikla z toho jen přesilovka domácích pět na čtyři, ale ta více než jim prospěla slezským bojovníkům. Ti jakoby se znovuzrodili a na jejich hokejky se začal kotouč lepit více a více. Stejně tak se jim ale začala místy vymykat z rukou kázeň a kupili se také tresty, částečně se ale tak dělo i ve vsetínském táboře. Posledním, málem gólovým zábleskem se pro hosty stala mimořádná možnost Iva Jelšíka, ten však kotouč poslal jen několik centimetrů mimo rudé tyče.

Poslední, jak se později ukázalo tak také rozhodující třetina byla ještě více protkána bojovnou atmosférou než veškeré předchozí dění. Tu zařizoval již od úvodního vhazování Martin Bartoš, jehož rána vyvedla Musila z přestávkové pohody. Ostravští působili po patnáctiminutovém oddechu mnohem výrazněji a nebezpečněji, a když si ještě po mnoha horkých chvilkách stírali pot z čela oba golmani, přišla zasloužená odměna. Slezané čtrnáctou minutu závěrečné části vyplnili euforií z vyrovnávací branky.

Přesilovkovému zásahu do vsetínské sítě z hole Martina Bartoše zavdal ke vzniku jeho týmový kolega Mocek, když po přihrávce Mikuly vyslal kotouč vstříc Musilovi a výše jmenovaný již kotouč jen jemným pošťouchnutím natvrdo ubytoval za brankovou čarou. Po vyústění všech snah hostujícího mužstva ve vyrovnání na 2:2 přišla ledová sprcha. Ta se konala pod taktovkou Davida Vargy a ten tak svým úspěchem krutě pokropil snaživý kádr Ostravy. Přestože zbytek utkání působil tím dojmem, že se domácí pouze bránili dotírajícím hostům, v hokeji se hraje zejména na góly.

Neuběhlo ani pět minut od vsítění vedoucí branky Valachů a byl tady z ničeho nic již čtvrtý pokus domácích zaznamenaný výsledkovou tabulí! Čas 57.57 přinesl souboj tváří v tvář mezi ujíždějícím Vargou a golmanem Gleichem. Vsetínský útočník dokázal zachovat chladnou hlavu i s dechem urputně stíhajících obránců na svých zádech a lišácky si s mužem brankoviště polaškoval. Lehkým pohybem zápěstí překonal jinak výborného Gleicha mezi nohy a Valachy od Ostravy rázem dělily již dva gólové stupínky. Ač se Slezané sebevíce snažili, nedokázali již stáhnout dvoubrankové manko.

Vteřinu před sirénou oznamující konec utkání se ještě naposledy puk octl v síti, cestu si tam našel přímo z hokejky Libora Kadlčíka. Tři body tedy vcelku jistým koncem uhájili Vsetínští a zítra se budou snažit tento úspěch napodobit v sousedním Zlíně