Junioři podruhé v Praze neuspěli, tentokrát se Spartou

15.09.2007, Jakub Hlaváč, Jan Škarpa

Po páteční porážce se Slavií nedokázali junioři Sarezy porazit ani druhý celek z hlavního města. Ostravští hráči se v utkání se Spartou sice ujali vedení 2:0 brankami Kopáče a Mocka, snížit se ale v 19. minutě povedlo Pacovskému, který ve třetí třetině dokonal obrat a poslal Spartu do vedení. Snahu o závěrečný nápor Sarezy utnul v přesilové hře Škaloud, který tak stanovil konečné skóre 4:2 pro domácí.

- 6.kolo so 15.9.
HC Sparta Praha
HC Sareza Ostrava
4:2(1:2, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. Pacovský (Škaloud), 33. Mrňa (Rybecký, Kupec), 42. Pacovský (Škaloud, Vošmik), 57. Škaloud (Pacovský) - 9. Kopáč (Šofer, Belanec), 13. Mocek (Hanke, Kasalík). Rozhodčí: . Vyloučení: 6:9. Využití: 2:0. Diváci: 70. Střely na branku: .
HC Sparta Praha: Novotný - Vošmik, Kořínek, Švácha, Topič, Hanzl, Vrána, Sem, Čížek - Rybecký, Pacovský, Mrňa - Kafka, Slaba, Kupec - Morkes, Borovský, Hájek - Sladký, Forman, Škaloud.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Vajda D., Pindur, Parma, Tomis, Mikulík, Lyčka - Hanke, Šofer, Kasalík - Belanec, Mocek, Adámek - Široký, Kopáč, Kalina - Jelšík, Vajda R., Uherek.
Utkání začalo pěkně zostra a postarala se o to především Sparta. Velice pěknou kombinaci v útočném pásmu předvedli Mrňa s Rybeckým. Jejich kouzla přerušili hráči Sarezy jen za cenu faulu a v následné přesilovce pálil velmi tvrdě Pavel Mrňa, gólman Gleich musel bleskově zasahovat ramenem. Další zákrok si připsal po pokusu kapitána Sparty Slaby. První šance hostí přišla až v sedmé minutě, když z křídla najížděl Mocek. V další šanci se představili opět sparťané. Od modré čáry střílel Vošmik a Borovský se ještě pokoušel dorážet. Pak přišel blesk z jasného nebe. Ostravský útočník Šofer poslal napříč brankovištěm přihrávku Kopáčovi, který bezpečně dopravil puk do sítě. Sparta chtěla vyrovnat, ale její šance troskotaly na brankáři Gleichovi. Například Morkese vychytal lapačkou, v přesilovce zase zabránil ve skórování obránci Semovi. Diváci tak viděli další branku až po akci Sarezy. Hanke tvrdě střílel a Mocek se z dorážky nemýlil. Hned vzápětí mohl na tříbrankový rozdíl zvýšit Kalina, ale jeho projektil těsně minul Novotného klec. Mrňa na druhé straně marně hledal skulinku mezi betony Gleicha. Ten kapituloval až necelé dvě minuty před koncem úvodního dějství. Sparta hrála v početní výhodě, puk se dostal Pacovskému, který měl dost času zacílit a nádhernou střelou vyčistil růžek branky.

Do druhé třetiny vstoupila Sparta s výhodou přesilové hry. Žádná kombinace se neujala a po jejím skončení se podruhé v zápase nechal vyloučit Švácha. Toho se pokusil využít Uherek, jeho střelu však zblokoval Novotný betony. Seriál početních výhod pokračoval a Sparta i v další z nich snažila o vyrovnání skóre, ale aktivní Mrňa poslal puk pouze do ramene brankáře. Ve dvanácté minutě byl sám před brankářem Radovan Vajda, jenže Novotný perfektně přitiskl betony k ledu a puk do sítě neměl šanci projít. Ne nadarmo se říká otřepaná fráze „Nedáš, dostaneš“. I dnes se potvrdila. V čase 32:03 se podařilo Spartě vyrovnat. Rybecký ideálně našel Mrňu, který nemohl neskórovat. Strhnout vedení na svojí stranu mohli mladíci z Holešovic v minutě třicáté čtvrté. Devadesát vteřin přesilové hry čtyři na tři však trestuhodně promrhali. Střelec prvního gólu Sarezy Jaroslav Kopáč, byl v ráži a pumelicí z levé strany hřiště hodně pozlobil Novotného. V samotném závěru druhé části se ještě nechal vyloučit Topič.

Do poslední dvacetiminutovky tedy naskočili na straně Sparty pouze čtyři bruslaři v poli. I tak však dokázali ohrozit Gleicha. Rybecký, ale puk tečoval jen nad branku. Chuť si sparťané spravili o několik málo okamžiků později. Při signalizovaném vyloučení pohlednou kombinaci na jeden dotek zakončil gólem Pacovský. Sparta tedy otočila výsledek a poprvé v utkání se dostala do vedení. To mohl navýšit Hanzl, jehož pokus nakonec s vypětím všech sil vyrazil Gleich. Sareza působila v těchto chvílích dosti bezradným dojmem. Z letargie se její hráči neprobrali ani při přesilové hře. Další šance tak měla Sparta, konkrétně Mrňa. Nejprve neuspěl osamocen proti ležícímu brankáři a o pár vteřinek později pobavil ochozy několika vydařenými kličkami. Moravané se sice snažili o vyrovnání, nicméně jejich křečovité akce k ničemu podstatnému nevedly. Nejlepší výkon z hostujících hráčů předváděl brankář Gleich. Pohotově sklapl betony proti Hanzlově bombě od modré a dále tak držel akcie svého klubu ve hře. Definitivně rozhodnuto bylo v čase 56:28, když využil přesilovou hru Škaloud a stanovil konečné skóre 4:2 pro domácí.