Dorostenci zdolali vysoko Jihlavu

26.01.2008, Jakub Mezlík, Vladimír Vronka

Dorostenci Sarezy Ostrava zajížděli ve 40. kole extraligy na led Dukly Jihlava. Dukla byla v utkání favoritem, neboť v tabulce zaujímá 15. místo. Utkání se však vyvíjelo jinak. Sareza dokázala v první minutě dvakrát skórovat. Domácí se nevzdali a v 8. minutě snížili, ale to bylo ze strany jihlavských střelců vše. Sareza dokázala najít recept na překonání jihlavského gólmana do konce první třetiny ještě dvakrát. V dalších částech se skóre postupně navyšovalo až na konečných 1:7. Definitivně uklidnil ostravské dorostence Martin Vidlák, který vsítil poslední dvě branky Sarezy.

- 40.kolo so 26.1.
HC Dukla Jihlava
HC Sareza Ostrava
1:7(1:4, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Pěška (Musil) - 1. Šimkovič, 1. Richter (Vojtek), 15. Richter (Voznica), 18. Blažej (Šimkovič), 26. Vojtek (Parma), 33. Vidlák (Kameníček), 58. Vidlák (Blažej, Šimkovič). Rozhodčí: Kopeček - Jonáš, Musílek. Vyloučení: 7:12, navíc Šimkovič (OST) 10 min. OT. Využití: 1:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 110. Střely na branku: 29:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:7.
HC Dukla Jihlava: Šťastný - Šidlík, Musil, Tichý, Kvasnička, Hejl, Pekárek, Tobola - Kuřítko, Zeman, Pěška - Malec, Polcar, Honza - Brychta, Zídek, Přidal - Prokš
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Klimíček, Spusta, Vojtek, Parma, Gančarčík, Lužný - Šimkovič, Blažej, Vidlák - Kameníček, Voznica, Richter - Miczek, Šaitar, Včíslák - Pastrňák, Bystroň, Vicherek - Černín, Ryška

Sedmadvacet sekund stačilo ostravským dorostencům k prvnímu zásahu, dalších třináct je dělilo od druhého úderu. Dvě podobné situace, dvě různá zakončení, dva góly. Nejprve si vychutnal Šťastného Štefan Šimkovič, který blafákem á la Forsberg předvedl svoji šikovnost – 0:1. Další únik zakončil Karel Richter, ten zvolil blafák do bekhendu – 0:2. Jihlavští se však za nepříznivého stavu nevzdávají a dokázali to i tentokrát. V 9. minutě potrestal vyloučení Pastrňáka hned po sedmi sekundách Ondřej Pěška, když se nejlépe zorientoval v ostravském brankovišti po střele Musila – 1:2.

Velkou šanci na vyrovnání pak měl v přesilové hře v polovině 14. minuty Martin Kuřítko, ale nastřelil pouze tyč Kubáňovi branky. Ještě v téže početní převaze Dukly se však z gólu radovala Ostrava. Z dalšího brejku usměrnil kotouč mezi betony Šťastného opět Karel Richter – 1:3. Neuplynuly ani tři minuty a stejná situace se opět opakovala. Čtvrtou šanci zakončili hosté čtvrtým gólem, podél brankáře poslal puk do sítě Radim Blažej – 1:4.

I ve druhé dvacetiminutovce navázali Ostravané na svoji střeleckou lehkost z úvodu zápasu, naopak domácí se v útoku trápili. Ve 26. minutě využil přesilovku pět na tři Jakub Vojtek, o sedm minut později se trefil pod víko opět v početní převaze Martin Vidlák – 1:6. A to mohlo být pro Duklu ještě hůř. V závěru třetiny mohl hattrick završit Karel Richter, tentokrát ale jeho únik dokázal Šťastný zlikvidovat.

Poslední část již nepřinesla příliš zajímavý hokej, rozhodnuté utkání se už dohrávalo spíše z povinnosti. Jedinou branku vstřelil Martin Vidlák, který zakončil souhru s Radimem Blažejem - 1:7. Ostrava bojující o sestup veze z Jihlavy cenné tři body, naopak jihlavští dorostenci držící patnáctou příčku nedokázali bodovat už potřetí v řadě.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (Ostrava): „Po včerejším špatném výkonu proti Olomouci jsem věřil, že dnes uspějeme. Máme typy útočníků, kteří se opravdu zvedli, výborného gólmana. Rozhodl začátek, vedli jsme po čtyřiceti sekundách 2:0. Měli jsme spoustu vyloučených, v tomto směru to bylo trochu neadekvátní ze strany rozhodčího. Ale přesto jsme to ustáli, soupeř ani neměl takový tlak."

František Zeman (Jihlava): „Utkání udala tón už první minuta, kdy jsme dostali rychlé góly, a naši hráči se již z toho neprobrali. Chtěl bych se omluvit divákům, kteří tady byli a vydrželi utkání až do konce, protože jsme dnes propadali ve všech činnostech a musím znovu říct, že se za hráče omlouvám. Doufám, že jim to teď vymějeme z hlavy a už si to nedovolí. Nerad svaluji vinu na jednoho hráče z mančaftu, ale dnes byl jasný rozdíl v gólmanech. Jirka si vybral slabší chvilku, ale já doufám, že to byla jen jedna z mála, několik zápasů zase dokázal ten tým podržet. Bohužel mu to teď nevyšlo před domácím publikem, a vypil si ten kalich až do dna.“