Dorostenci doplatili na nevyužívání šancí, podlehli Vítkovicím 1:3

07.01.2008, Adam Svěchovský, Adam Bagar

Soupeřem dorostenců byl tentokrát tradiční městský rival, tým Vítkovic. Pro oko ostravského diváka patří tyto zápasy samozřejmě k těm nejatraktivnějším. V úvodních minutách měly sice Vítkovice převahu, ale již od poloviny první části se hra značně vyrovnala. Ovšem branku jsme v první třetině neviděli. Úvod druhé části vyšel lépe Sareze, která to dokázala vyjádřit i brankově. Jmenovitě se trefil parádní střelou Štefan Šimkovič. Slavnější ostravský klub ale dokázal v oslabení přesně v polovině zápasu srovnat stav. Do konce druhé části se již nic nestalo, a tak rozhodnout o vítězi musela až třetina třetí. V té domácí deset minut před koncem dokázali překonat Kubáně podruhé a měli tak k vítězství blíže. Poté měla Sareza tři jasné gólové šance, které však nedokázala proměnit. Musel tak přijít zákonitě trest v podobě třetí branky Vítkovic. I přes závěrečnou snahu se již hostujícím hráčům nepodařilo s výsledkem nic udělat. Vítkovice tak vyhrály nad Sarezou Ostrava 3:1.

- 34.kolo po 7.1.
HC Vítkovice Ridera
HC Sareza Ostrava
3:1(0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 30. Kucsera, 51. Slovák (Kucsera), 58. Šebesta (Kolouch, Řehák) - 23. Šimkovič (Vidlák, Parma). Rozhodčí: Malíř - Šedina, Langr. Vyloučení: 8:6, navíc Slovák (VÍT) TH. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 50. Střely na branku: 36:40. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
HC Vítkovice Ridera: Mrázek - Prokop, Hudeček, Kovář, Pastor, Hruzík, Hanulík - Slovák, Hlinka, Kucsera - Kolouch, Šebesta, Řehák - Gutierrez, Němec, Stránský - Václavík, Celner, Kilnar.
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Klimíček, Večeřa, Parma, Kupčík, Lužný, Gančarčík, Paleček, Čahoj - Blažej, Šimkovič, Vidlák - Richter, Kameníček, Voznica - Šaitar, Pastrňák, Vicherek - Miczek, Včíslák, Krupa.

Od prvních minut ale nebylo na ledě znát, že Vítkovice před nedávnem "darovaly" jednu svou útočnou řadu soupeři. Domácí organizovali útok za útokem a hostující gólman Kubáň byl prakticky v permanenci. Zlikvidoval jak tutovku Koloucha ve 2. minutě, tak i další domácí pokusy a držel hosty nad vodou. Ti byli v první třetině celkem bezradní a jediným jejich produktem bylo pár náznaků brejkových akcí, které ovšem vyzněly do ztracena. V 10. minutě byl Kubáň konečně překonán, nicméně při Gutierrezově pokusu jej zastoupila tyčka. Poté se hra trošku uklidnila a samotný závěr úvodní části předznamenal, že to nebude jednoznačná záležitost. V 18. minutě se hosté poprvé v zápase pořádně osmělili a roztočili před Mrázkem velkou akci, nicméně domácí odolali.

Krátce po pauze už ale hosté opravdu udeřili. Ve 23. minutě se od mantinelu nenápadně prosmýkl do střelecké pozice Štefan Šimkovič a přesným prudkým dloubákem pověsil Mrázkovi kotouč pod horní tyčku. Ve 28. minutě pak nebyli hosté daleko od dvoubrankového náskoku, ale Vidlákova příhra Blažejovi skončila po teči druhého jmenovaného nad břevnem vítkovické klece. Poté se ovšem připomnělo klasické "nedáš-dostaneš" a krátce před polovinou zápasu Kucsera v oslabení srovnal - 1:1. Po vyrovnávací brance se hra pořádně otevřela a šance střídala šanci. Blažejova dorážka proplula vítkovickým brankovištěm mimo, o chvíli později dal Šimkovič vyniknout Mrázkově lapačc. Na druhé straně perfektně nabízel gólovku Hlinkovi Kolouch, centr první vítkovické řady ale netrefil odkrytou klec. Ve 38. minutě mohli jít hosté opět do vedení, ale Voznicovi u odkryté tyče domácí zablokovali hůl včas.

Rozhodnout tak musela poslední dvacetiminutovka. V ní se rozvířily klidné hladiny až po pěti minutách hry - tehdy dostal krásnou přihrávku do volného prostoru exvítkovický Šaitar, který ale podobně jako Hlinka na druhé straně o deset minut dříve trestuhodně minul. Vítkovickou odplatou za tuto šanci byl drtivý tlak první řady domácích, který ale skončil pod Kubáňovou lapačkou. Vítězná branka nakonec přišla až v momentě, kdy do konce zápasu zbývalo méně než deset minut. Kucsera zničehonic našel přesným pasem úplně volného Slováka v mezikruží a ten procedil kotouč mezi chrániči porubského gólmana - 2:1. Hostům v ten moment nezbylo než otevřít hru a málem to přineslo úspěch. Blažej v rychlém brejku v 56. minutě našel volného Vidláka, který ale nezamířil do zcela odkryté klece. Svou šanci tím hosté definitivně promrhali a pak už přišel pouze trest v podobě třetí branky, kterou zařídil Šebesta. Na stavu 3:1 už pak nezměnila nic ani stoprocentní Vicherkova tutovka z brejku tří proti jednomu, kterou další bývalé vítkovické křídlo poslalo Mrázkovi do rukavice, ani závěrečná power-play.