Dorost podlehl domácí Spartě 1:3

28.10.2007, David Pavlíček, Lukáš Bajgar

Dorostenci Sarezy Ostrava při svém pražském miniturné nebodovali ani na druhý pokus, stejně jako den předtím, podlehli soupeři opět dvoubrankovým rozdílem. Přitom utkání začali podobně jako proti Slavii. Radim Blažej srovnal stav utkání na 1:1 ve 42. minutě, jenže to bylo ze strany hostí oproti minulému utkání vše. Domácí Pražané se trefili ještě dvakrát, přičemž svou celkově třetí trefu vsítili minutu před závěrečnou sirénou. Sareza Ostrava tedy podlehla Spartě slušným skóre 1:3, velkou zásluhu na tom také má gólman Andreas Kubáň, jenž polapil 43 střel.

- 18.kolo so 27.10.
HC Sparta Praha
HC Sareza Ostrava
3:1(0:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 33. Dvořáček (Rubeš, Drvota), 44. Tůma (Chára), 59. Vítek (Kniazev) - 42. Blažej (Paleček, Parma). Rozhodčí: Lacina - Kostka, Blaha. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 80.
HC Sparta Praha: Vaňousek - Grin, Koranda, Veselý, Drvota, Švidra, Koževnikov, Dvořák, Vítek - Sovík, Hanták, Kniazev, Žovinec, Krpata, Tůma, Chára, Rubeš, Eis, Dvořáček, Merta, Hybner.
HC Sareza Ostrava: Kubáň, Hanuska - Večeřa, Paleček, Vojtek, Parma, Kimíček, Čahoj - Šimkovič, Voznica, Kofroň, Pastrňák, Krupa, Blažej, Vidlák, Bystroň, Richter.

První dějství sobotního utkání přineslo naprosto drtivý tlak Sparty. Její útočníci však dnes bojovali spíše s vlastní střeleckou nemohoucností, než se Sarezou. Nejdříve hostujícího Kubáňe dvakrát od modré prozkoušel Koranda, ze situace 2 na 1 zahrozil Tůma. Neúspěšným pokusem se prezentoval nejprve Rubeš, poté i Eis, to když si oba, jen chvilku po sobě, podobně vybruslili před branku, kde však čekal puk s otevřenou náručí ostravský brankář. Toho nepřekonal ani střelou po buly Sovík, stejně jako švihem z levého kruhu Krpata. Střelecké trápení pokračovalo dále, nikým neatakovaný Eis ztroskotal na Kubáňových betonech, úspěch nepřinesla ani minutu a půl dlouhá přesilovka 5 na 3, kdy si však formace Tůma – Chára – Hanták nedokázala vytvořit ani pořádnou brankovou příležitost. Světlou chvilkou Ostravanů byla snad jen střela Bystroně, nápřahem z levého kruhu však Vaňouskovu branku minul. Domácí brankář pak se štěstím kryl i střelu Krupy, to když se domácí natolik soustředili na vstřelení gólu, až dávali hostům příliš možností k ohrožení Vaňouska. Přestože byla první třetina jen čekáním na gól Sparty, skončila bez branek.

Stejným trendem pokračovalo i dějství druhé. Merta se prokličkoval hostující obranou, kne na něj, už tradičně, čekal Kubáň. Ostravskou branku pak z velké šance netrefil Eis. Vytáhnout se musel i Vaňousek, při jedné z mála příležitostí Sarezy. Richter vypálil ze střední vzdálenosti, ale domácí brankář zůstal pozorný. Další šanci Sparty měl Dvořáček, jehož přihrávku před branku si hostující obránce málem srazil do vlastní sítě. Ve třiačtyřicáté minutě to konečně přišlo. Na trestné lavici seděl ostravský Paleček, když od modré napřáhl Drvota a jeho bombu tečoval do sítě Dvořáček – 1:0. To dodalo domácím síly, tyč nejprve rozezvonil další střelou od modré Sparťan Koranda a o pár vteřin později i švihem z úhlu Hybner. Šanci na gól do šatny pak promarnil z brejku domácí kapitán Chára.

Kdo by čekal poklidný průběh třetiny, potažmo konce zápasu, byl by překvapen. Ostravané totiž T-Mobile arénu šokovali vyrovnáním hned na začátku třetího dějství. Z prostoru levého kruhu zápěstím vypálil Blažej a jeho rána proklouzla Vaňouskovi pod vyrážečkou – 1:1. Chvíli na to se před domácí brankou objevil nehlídaný Voznica, Vaňousek už byl však pozorný. Velký kámen ze srdce spadl příznivcům Sparty ve 44. minutě, kdy se domácím borcům podařilo na gól Ostravy odpovědět. Hostujícím obráncům unikl po Chárově přihrávce Tůma, který sám před Kubáněm nekompromisně zavěsil – 2:1. Ostravané se však nevzdávali, při takřka čtyřminutové přesilovce se o vyrovnání snažil Pastrňák, po Richterově střele několikrát neúspěšně dorážel Kofroň. Tečí jedné z dalších střel pak zahrozil kapitán Sarezy Blažek a domácí Vaňousek ani nevěděl, jak puk vyrazil. O tom, že tři body zůstanou doma, rozhodl v předposlední minutě zápasu Vítek. Hanták s Kniazevem unikali proti jedinému obránci, Kniazev přihrávku pokazil, puk se však odrazil ke sparťanskému obránci a ten propálil vše, co mu stálo v cestě – 3:1.