Slavia po tuhém boji přetlačila ostravský dorost 4:2

27.10.2007, Martin Smotlacha, Lukáš Bajgar

Dorostenci Slavie Praha hostili na domácím ledě stejně starý výběr ostravské Sarezy a ač postavení obou celků v tabulce budilo zdání jednoznačného průběhu, nedělo se tomu tak. Domácí se sice rychle dostali do vedení, ale krátce po začátku prostřední části hry srovnal skóre Radim Blažej a ve 45. minutě po zásahu Lukáše Kofroně hosté dokonce vedli 2:1. Jenže o to za pouhých 15 vteřin přišli. A nejen to, za další dvě minuty vedla Slavia 3:2 a své vedení stvrdila půlminutu před koncem hry trefou do odkryté svatyně Ostravy. Slavia porazila Sarezu 4:2.

- 17.kolo pá 26.10.
HC Slavia Praha
HC Sareza Ostrava
4:2(1:0, 0:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 15. Barák (Wszolek), 44. Kofroň, 44. Poletín (Sedláček), 46. Mavrojanidis (Palaščák, Humpolíček), 59. Poletín (Mavrojanidis) - 24. Blažej (Richter), 45. Korfoň. Vyloučení: 4:4, navíc Barák (SLA) 10 minut. Bez využití.
HC Slavia Praha: Meravý - Tichý, Barák, Krejčí, Humpolíček, Hruška, Sedláček, Jakub, Michal, Koubek, Suchánek, Moravec, Wszolek, Cikánek, Žejdl, Mavrojanidis, Palaščák, Műller, Burša
HC Sareza Ostrava: Kubáň - Večeřa, Paleček, Vojtek, Parma, Keberle, Klimíček, Čahoj, Gonda, Šimkovič, Voznica, Kofroň, Miczek, Pastrňák, Krupa, Blažej, Vidlák, Bystroň, Richter

Páteční souboj Ostravanů s Pražany vzbuzoval na první pohled zdání, že půjde o souboj Davida s Goliášem. Hostující tým ze severní Moravy v čele s hráči menšího vzrůstu však dokázal, že výška není vše. Hned v první minutě prověřoval pozornost Meravýho útočník Tomáš Krofoň, jeho snaha o první gól zápasu se ale nesetkala s úspěchem. O první přesilovou hru utkání se postaral koncem 2. minuty nedovoleným bráněním domácí Burša. Hosté se ale nedokázali udržet v útočné třetině dostatečně dlouho, aby nějak vážněji ohrozili branku červenobílého brankáře. Se stejnou bilancí jedné nevyužité přesilovky však zůstali i domácí, když se šel v 7. minutě na lavici hanby posadit Karel Richter za sekání. Ve 13. minutě, když začínala druhá půle druhé přesilovky domácích, se vydal nečekaně do brejku hostující Jakub Voznica. Slavistický kapitán Jindřich Barák pak neměl jinou možnost, než ho zastavit nedovoleným způsobem. Voznicu zastavil, ale muselo následovat to, co následovalo. Trestné střílení v podání Štefana Šimkoviče. Nedokázal však v pravou chvíli dostatečně zvednout svůj bekhendový blafák a brankář Meravý ho vykryl betonem. Druhou polovinu své přesilovky se snažili domácí ukončit dříve než byl stanovený čas. Slavit mohli však až minutu po skončení přesilovky. Průjezd okolo brány zakončil střelou do protipohybu kapitán v červeno-bílém Jindřich Barák, nahrával mu Martin Wszolek. Na světelné tabuli svítil čas 15:01, skóre 1-0. Jednogólový náskok domácí viditelně povzbudil. To, že se dá pálit na bránu ve všech směrech a polohách, dokázal v poslední minutě David Plaščák. V letu dokázal překvapivě přesnou střelu mířenou mezi betony Kubáně, ten se ale zaskočit nenechal a zmařil tím šanci na kuriózní gól.

Domácí začali druhou třetinu útočně, nemělo to ale rozhodně vliv, jaký očekávali. Nedokázali udržet svůj útočný tlak déle než dvě minuty. A vedení zápasu ztratili hned po třech minutách. Přesně tři minuty po začátku třetiny si domácí brankář Meravý příliš vyjel a byl postaven příliš nízko. Toho využil střelou pod horní tyč Radim Blažej a vyrovnal tím gólový stav zápasu na 1-1. Asistenci si připsal Karel Richter. Ve 26. minutě dostal Jindřich Barák osobní trest na 10 minut za nesportovní chování. Jako satisfakci za vyloučení svého kapitána si domácí vybrali dvě přesilové hry. Jednu ve 26. a druhou ve 27. minutě. Nedokázali však podruhé propálit branku Kubáně. Jen co skončila druhá z přesilových her, začala pro domácí další. Ve 30. minutě si šel sednout Jan Večeřa za hákování. Samotná hra s převahou jednoho hráče na ledě navíc nepřinesla domácím takovou šanci, jakou dostal z trestné lavice se vracející Večeřa. Když na něj mířila přihrávka, ležela mezi jím a brankářem Meravým pouze modrá čára. On však, zaskočen touto nečekanou šancí nedokázal přihrávku zpracovat. Hru 5 na 3, ovšem s opačným rozložením sil na ledě než ta poslední, začala ve 35. minutě. I díky zákrokům brankáře se dokázali domácí ubránit pouze se třemi hráči na ledě a se stejným počtem na trestné lavici (stále tam seděl Barák za nesportovní chování). Druhá třetina skončila nerozhodně 1-1.

Třetí a poslední třetina byla oproti těm předchozím o poznání zajímavější. Útok stíhal útok a bylo jasné, že vyrovnaný stav nemůže vydržet dlouho, ať se trefí první nebo druhý tým. Jako první se trefil ten druhý, z pohledu domácích. Ve 44. minutě a 8. sekundě by rozsvítil světlo, kdyby jím byl stadion vybaven, Lukáš Kofroň svou střelou. Hosté ale tak říkajíc usnuli na vavřínech a domácí opět dokázali že nejsou na předních místech v tabulce náhodou. O patnáct vteřin později po gólu Kofroně se z gólu radoval Michal Poletín a o další minutu a půl později skóroval Georg Mavrojanidis. Asistenci k prvnímu zmiňovanému gólu si připsal Michal Sedláček, ke druhým dvěma David Palaščák a František Humpolíček. Hostům, viditelně zlomeným tak rychlím otočením hry, nezbývalo než začít bránit. Následujících pět minut se hrálo až na malé výjimky v obranné zóně Ostravanů. Nic na skóre nezměnilo ani vyloučení jednoho z domácích hráčů. Začátkem poslední minuty se v brejku pokusil Poletín o gól potvrzující jejich vítězství bekhendovým blafákem. Hostující brankář ale neměl v plánu počtvrté za zápas kapitulovat a jeho pokus tak zatavil betonem. V čase 59:22 si hostující tým vyžádal oddechový čas, po jehož konci nastoupili na buly v obraném pásmu Slavie se šesti hráči na ledě. Druhým gólem v zápase však definitivně pojistil výrhu domácích Michal Poletín, který hned po vyhraném vhazování neminul branku střelou po ledě pres celé kluziště.