Junioři Sarezy na poslední Kometu nestačili, přesto jsou zachráněni

02.02.2007, Ondřej Lorenc, Ivo Dostál, Lukáš Bajgar

Ve 40. kole juniorské extraligy přivítala domácí Kometa ostravskou Sarezu. Domácí vedli již od 3. minuty brankou Petružálka a po celé utkání měli navrch. Sareze se sice podařilo na počátku poslední části srovnat stav na průběžných 3:3, ale branky Kociána a Deje v rozmezí jedné minuty nastartovaly tříbodový zisk Brňanů. Sareza podlehla na ledě poslední Komety 6:4, i přes dva kanadské body Iva Mocka, ale i tak si zachránila extraligovou příslušnost z důvodu vzájemného zápasu obou pronásledovatelů, tedy Brna a Jihlavy.

- 40.kolo čt 1.2.18:00
HC Kometa Brno
HC Sareza Ostrava
6:4(2:1, 1:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 3. Petružálek (Zábranský, Kočan), 19. Zábranský (Vincour, Dej), 37. Kocián (Polok, Kočan), 42. Kocián (Přikryl, Polok), 43. Dej (Zábranský), 56. Kočan (Kocián) - 19. Mocek (Dušek, Tejkl), 38. Dušek (Tejkl, Mocek), 41. Dušek (Tinka), 59. Hanke (Kasalík). Rozhodčí: Vanpola - Brabec, Pospíšil. Vyloučení: 10:9. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 25:34. Průběh utkání: 1:0, 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 3:3, 4:3, 5:3, 6:3, 6:4.
HC Kometa Brno: Hubačka - Sokolovský, Bakoš, Fišera, Přikryl, Václavovič, Vejvar, Kořínek, Reschowský - Dej, Zábranský, Vincour - Kocián, Polok, Kočan - Staša, Petružálek, Němec - Svoboda, Zíma, Grmela
HC Sareza Ostrava: Iláš - Vajda, Měkýš, Tinka, Tomis, Parma, Mikulík - Mocek, Tejkl, Dušek - Belanec, Kopáč, Mikula - Zaoral, Kasalík, Hanke

S novou trenérskou dvojicí a sestupovým nožem na krku nastoupili do 40. mistrovského zápasu brněnští junioři. A úspěšně: ještě dřív, než si stihli hosté z Poruby pořádně prohlédnout novou tréninkovou halu, poslal domácí tým do vedení Petružálek – 1:0. Úvodní tlak domácích dál ještě podpořilo vyloučení Vajdy a Kopáče, avšak Brňané ho nedokázali vyjádřit brankově. Na druhé straně dostali výhodu přesilové hry v 8. minutě i hosté, ale po 37 sekundách je o ni připravil Tomis. V 11. minutě, když se už hrálo v plném počtu hráčů, pálil na Hubačku zápěstím Belanec. Ale ani ostravský brankář Iláš nemohl zůstávat v klidu, hlavně v momentě, když Petružálek zpoza ostravské branky hledal Němce. V 15. minutě stáhl hákem pronikajícího Deje porubský Mikulík, jenže ani tato přesilovka nepřinesla změnu brankového stavu. Skóre se změnilo až v 19. minutě. Vincour našel před brankou Ostravy špatně pokrytého Zábranského a ten se ze tří kroků nemýlil – 2:0. Druhá branka však hosty do kolen nesrazila a za pouhých 42 sekund dokázali opět stáhnout náskok Komety na jedinou branku. Šťastným střelcem byl Ivo Mocek – 2:1.

Do druhé třetiny vstoupili domácí poněkud pasivněji, dopředu se hnali hlavně hosté ze Sarezy. Tlaku na domácí učinil přítrž až nedovolený zákrok Tomise, když nešetrně narazil na hrazení domácího Stašu. V přesilovce visel třetí gól Komety na vlásku, jenže brankář Iláš přestál i vyloženou šanci dvojice Vincour – Zábranský. Na druhé straně dostala ve 30. minutě Sareza možnost dlouhé přesilovky 5 proti 3, když krátce po sobě putovali do boxu trestoměřičů Petružálek a Václavovič. Hosté vytvořili zámek, do kterého trojici modrobílých dresů zle sevřeli. Jenže kombinace jsou jedna věc a zakončení druhá, domácím se povedlo několikrát vyhodit a tak nakonec brankář neměl příliš mnoho práce. Dopředu se Kometa dostala až ve 33. minutě při dalším vyloučení Tomise. Ostřelovala ostravského brankáře, ale puky létaly hodně mimo jeho klece. Když se hostující hráč už chystal skočit zpátky na led, zjevil se ve veliké šanci Kočan, jenže obranný zákrok jej rozhodil a on už nedokázal řádně zakončit. Ofenzivní choutky domácím zatrhl útočný faul střelce první branky Petružálka. Přesilovku ovšem hosté nezvládli a naopak třetí puk do sítě Iláše vstřelil v oslabení Kocián. V 36. minutě se tedy na výsledkové tabuli skvělo pro domácí celek příjemných 3:1. Jenže vzápětí se dočkali Ostravští obrovské výhody, když se za katr vydali hned dva domácí hráči najednou. Díky tomu dostali možnost 204sekundové hry v dvojnásobné početní výhodě. Brněnské obranné pásmo připomínalo zákopy u Verdunu, projektily létaly sem a tam až jeden, z hole Duška, proklouzl pod víko branky. S návratem posledního vyloučeného na led se ocitl před Hubačkou osamocený Kopáč. Vyrovnat však nedokázal a tak se šlo podruhé kabin za stavu 3:2 pro domácí.

Šok připravil Kometě hned v úvodu poslední třetiny hostující kapitán Dušek. Po spolupráci s Tinkou vyrovnal na 3:3. Jenže vzápětí se ukázalo, že právě léčba šokem je nejúčinnější. Netrvalo ani minutu a na tabuli svítil opět brankový stav příznivější pro Kometu. Na konci této rychlé odpovědi byl, v přesilové hře, Kocián – 4:3. A aby o tom nebylo pochyb, tak za pár okamžiků se vedení Komety potvrdilo. Zábranského přihrávka našla Deje a ten rozvlnil síťku za Ilášem – 5:3. A Kometa se hnala dále do útoku, ale její šance zůstaly zatím nevyužity. Na druhé straně se Sareza pokoušela zvrátit dílčí výsledek a mohlo jí k tomu dopomoct i vyloučení Kociána. Brňané se však ubránili a byl to právě zmíněný Kocián, který po návratu z trestné lavice založil akci a definitiva zápasu přišla z hole Kočana – 6:3. Sareza už jen zkorigovala brankový stav přesným zásahem Hankeho, jenž snížil na 6:4, ale to už byla pouze kosmetická úprava, která už nemohla změnit nic na tom, že si Kometa dnes připsala další hodně cenné vítězství, tak moc důležité v boji o záchranu.