Junioři nestačili v úvodu na Vsetín a prohráli 0:5

07.09.2006, Michal Kubáň

V s e t í n - V prvním kole juniorské extraligy zavítali Ostravští na vsetínský led. Rychlé dvě branky z přesilovek, které zařídil Podešva s Fabiánem potrestali úvodní nedisciplinovanost hostů. Stejný recept platil na Ostravské i ve druhé třetině, kdy opět Ostrava obdržela dvě branky v oslabení, avšak i přes několik vyložených šancí nedokázala překonat vsetínského brankáře Verliče. Ostravským chybělo štěstím, které se přiklonilo k agilním Valachům. Ve třetí části se sice Ostrava zmohla k závěrečné ofenzívě, ovšem bez gólové nádílky. Vsetín se dokázal ubránit a deset minut před koncem přidal pátou branku Navrátil.

- 1.kolo čt 7.9.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Sareza Ostrava
5:0(2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Podešva (Hrňa), 10. Fabián (Varga), 21. Navrátil (Knebl, Vrdlovec), 29. Pokora (Uhlár), 50. Navrátil (Uhlár, Vrdlovec) Rozhodčí: Husička - Škach, Machálek. Vyloučení: 8:10 Podešva (VSE) 10 min. OT. Dudáš 10 min. OT, 5+OK NESP. Využití: 4:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 190. Zásahy brankářů: 32:19. Průběh utkání: 5:0.
VHK ROBE Vsetín: Verlič - Fabián, Stříteský, Farda, Ostrčil, Pokora, Haschka - Kenbl, Podešva (A), Varga - Hrňa, Uhlár, Mičulka - Navrátil (C), Ciupa (A), Kořenek (od 15.), Vrdlovec.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Tinka, Dudáš, Tomis, Rambousek, Vajda, Mikulík - Svačina (C), Kasalík, Belanec - Dušek (A), Ferenc, Smeták (A) - Kopáč, Jelšík, Šofér - Tejkl, Lyčka
Celek Vsetína přivítal v prvním kole na domácím ledě Sarezu Ostrava, která přijela s devíti hráči ročníku 1987. Oba celky vstoupily do utkání ve svižném tempu. Valachům se nabídla možnost skórovat již ve 4. minutě, kdy hráli přesilovou hru. Vsetínský Hrňa vypálil a jeho střelu dorazil za Gleichova záda rychlonohý štírek Podešva- 1:0. O dvě minuty později mohli srovnat skóre Ostravští, když se v šanci dva na jednoho řítil na Verliče kapitán Svačina. Jeho prudkou bombu však stačil vsetínský brankář vyrazit do rohu. Na druhé straně se pro změnu blýskl Gleich, když pohotově vyrazil překvapivou střelu Podešvy. Ostravský brankář ale už nestačil na vsetínskou přesilovkovou kombinaci z 10. minuty.

Na trestnou lavici seděl Dudáš za úmyslné držení hole a jeho prohřešek potrestal po rychlé kombinaci a následné střele do odkryté branky Fabián. Velkou příležitost ke srovnání měla Ostrava v rozmezí 13. a 15. minuty, kdy zatlačila Vsetínské do vlastního obranného pásma. Výrazně tomu pomohla i přesilovka 4 na 3. Obránce Vajda vypálil bombu od modré a vyjetý Verlič upadl. Dušek pak prudkou ranou těsnu minul zcela prázdnou vsetínskou svatyni, a zahodil tak největší šanci Ostravy v první třetině. Tři minuty před koncem první části i ostravský Gleich připsal další bravurní zákrok, když zlikvidoval akci dva na jednoho. Uhlár s Vargou ujížděli na ostravskou klec, přičemž Uhlár lehkou žabičkou přehodil Lyčku a Varga mohl jen pohodlně skórovat nebýt Gleicha, který se v mžiku stačil přesunout a jeho dorážku chytit.

Na začátku druhé části dohrávali domácí přesilovku, když Knebl nahazoval puk před bránu a Navrátil jej dokázal šikovně nasměrovat do branky 3:0. Od dvě minuty později mohli hosté korigovat stav, ale Tejkl trefil jen boční síťku Verličovy brány. Ostravští si dokázali vytvořit tlak a několikrát zahnali domácí až do vlastní třetiny, ale jejich hra postrádala důraz v koncovce a notnou dávku štěstí. Naopak Valaši potvrzovali úspěšnost v přesilových hrách. Důkazem toho byla 29. minuta. Uhlár zavezl puk do třetiny, přihrál Pokorovi, který prudkou ranou překonal ostravského Gleicha – 4:0. Největší šanci ve druhé třetině měli Ostravští ve 31. minutě po obrovské hrubce domácí obrany. Před slovinského fakíra Verliče se „tváří v tvář“ dostal Dušek s Šoferem, ale prvně jmenovaný napálil zbrkle puk do Verličových betonů.

V úvodu třetí části se Ostrava dostala pod tlak, neboť Valaši hráli opět přesilovku. Uzavřeli hosty do neprodyšného zámku, ale hrou v rozích nemohli domácí překvapit brankáře Gleicha. Ve 48. minutě se Lyčka šikovně protáhl přes vsetínské obránce a prudce vypálil z rohu na Verliče, který jeho ránu vyrazil. Z protiútoku padla pátá branka domácích. V akci dva na jednoho Uhlár zadovkou přihrál Navrátilovi, který mohl skórovat do odkryté branky. O dvě minuty později Jelšík zavezl puk do třetiny, přihrál Smetákovi, který v těsné blízkosti trefil Verličovu výstroj. V závěru zápasu vsetínská obrana pomohla udržet čisté konto vsetínskému gólmanovi.

Ohlasy k utkání

Josef Turek - Vsetín
" Z naší strany to byl povedený zápas. Určitě tam byly i nějaké nedostatky. Čekali jsme,že Sareza vyvine tlak, ale proměnily jsme přesilovky, které dnes rozhodly zápas. Naše kombinační hra byla lepší než soupeře. Spokojený jsem, ale nesmíme nic podcenit a usnout na vavřínech. Tohle byl první zápas, sezóna je dlouhá a v sobotu jedeme do Třince, který bude letos velmi silný."