Pohár zůstává doma! Porubané v posledním zápase porazili Havířov 4:2

16.08.2024, Eva Suchánková

V pátek 16. srpna odehráli Porubané poslední zápas turnaje O pohár RT TORAX. Na ledě přivítali druholigový Havířov, který se již v 6. minutě ujal vedení, domácí se ale nevzdávali a bojovali až do třetí třetiny, kdy dokázali skóre otočit na svou stranu a AZet si s nimi už nedokázal poradit. Pohár tak zůstává v Porubě.

MAXA LIGA - přípravné zápasy - přát. pá 16.8.19:15
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
4:2(1:2, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 17. Berisha (Razgals), 36. Herrman (Šoustal), 44. Herrman (Střondala, Bartko), 52. Gřeš – 6. Franek (Bednář, Ševčík) 20. Tvrdý (Pavlík). Rozhodčí: Gebauer, Rapák – Tvrdý, Frais. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 370. Střely na branku: 43:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Nilsson – Gutwald, Bartko, Adamec, Sedlák, Ficek, Voráček – Herrman, Roman, Kotala – Berisha, Šoustal, Razgals – Christov, Střondala, Hanula – Gřeš, Vachovec, Klímek
AZ Heimstaden Havířov: Šimonů – Tomiga, Ševčík, Michálek, Stratil, Ščurek, Kunc – Antoníček, Pindel, Klimša – Bednář, Šuhaj, Franek – Apolenář, Pavlík, Tvrdý – Toma, Kubečka, Korec

Do větších šancí se jako první dostal AZet, Pavlík to zkoušel z bezprostřední blízkosti Dolejše, domácí maskovaný muž byl ale připraven. Na druhé straně jako první prověřil gólmana Havířova Gřeš, i on však předvedl svůj první zdařilý zákrok. Co se týče nebezpečnějších pokusů, tak to měl navrch právě Havířov, domácí dokázali vždy včas bránit až do 6. minuty. To dokázal prostřelit Dolejše Tomáš Franek. Za malou chvíli mohl jít AZet do trháku. Vojtěch Pindel překonal Dolejše, puk se ale odrazil od tyčky a zaputoval do prostoru mezi betony domácího brankáře. Poruba měla velkolepou možnost srovnat, jelikož hostující Bednář zamířil na lavici hanby za nedovolené bránění. Havířov sehrál oslabení velmi dobře. Mezi třemi tyčemi hodně pomohl Šimonů a stav zápasu se tak neměnil. První radost Poruby přišla až v 17. minutě. Plandavý puk nejlépe zpracoval Aaron Berisha a do poloprázdné klece se již nemýlil. Už se zdálo že se půjde do šaten za vyrovnaného stavu, devět vteřin před sirénou byl ale proti Jiří Tvrdý a hosté tak vedli.

Hosté se mohli na začátku druhé části dostat do dvoubrankového vedení, neboť sehrávali další početní výhodu. Domácí ale AZetu odskok nedovolili a hned po skončení power play zahrozil Střondala. Šimonů včas dokázal proti jeho střele nastavit lapačku. Havířovští se však svých šancí nevzdávali. K obrovské šanci se dostal Klímek, jenž měl před sebou odkrytou bránu, kotouč z jeho hole ale mířil mimo. Hra se poté otočila a na puku se drželi domácí, kteří na neprůstřelného Šimonů nedosáhli. Vše se změnilo ve 36. minutě, když se po nečekané přihrávce mířené do brankoviště prosadil Rory Herrman. Na konci druhé a začátku třetí periody se AZetu naskytla skvělá příležitost získat zpět své vedení, přesilovku 5 na 3 však nedokázali využít.

Následné vyloučení hostujícího Franka přineslo Porubě vedení. Po opětovném tlaku Střondaly se puk odrazil na připraveného Roryho Herrmana, jenž zakončil naprosto přesně. Zanedlouho se k šanci dostal ještě Razgals, jeho pokus ale Šimonů tečoval těsně mimo bránu. Třetí třetina patřila zejména domácím, ti Havířov téměř nepustili k šancím. Dvougólové vedení vybojoval Porubanům Tomáš Gřeš, když využil chyby v hostující rozehrávce a poslal kotouč mezi tři tyče. AZet dostal přece jen naději ke snížení. Jejich přesilová hra se ale příliš nevyvedla a přinesla pouze trestné střílení Gřeše, když v oslabení ujížděl sám na bránu a byl hákován. Nájezd poté nedokázal proměnit ve svůj druhý gól. Konec zápasů pak již přinesl pouze vyloučení na obou stranách.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Samozřejmě jsme měli dva těžké zápasy, ale ten dnešní byl z mentální stránky nejtěžší. Zažil jsem si to sám jako hráč a zažívám to teď jako trenér. Hrajete se soupeřem o soutěž níž a není to ono, koncentrace vás v podstatě celý den svádí k tomu, že to bude lehký zápas. A ono dneska každý zápas je těžký nebo i tehda byl. Ale jak říkám jsou to náročné zápasy, je to to stejné jako když my hrajeme s extraligou a chceme se ukázat v tom nejlepším světle. Dneska se to zase všechno potvrdilo. My jsme hráče nabádali, že musíme hrát naplno od začátku. Soupeř dal takové branky, jaké dal. My jsme potom naštěstí začali ve třetí třetině hrát zase trošku náš hokej. Zvedli jsme se i mentálně v hlavách, otočili jsme to a vyhráli. V těchto zápasech je nutné se koncentrovat od začátku do konce. Dneska totiž umí každý bruslit, každý dohrát do těla a každý vystřelit.

Marek Pavlačka (AZ Havířov 2010): Poruba má kvalitní mužstvo, ale my jsme se na ně připravili. Chtěli jsme odehrát důstojnou partii a myslím si, že se nám to i povedlo. Řekli jsme si nějaké věci, kluci to dodržovali, šlapali, makali, bojovali. Pro nás je ten výsledek 4:2 přijatelný. Taky bych se chtěl omluvit fanouškům, kteří mě vyvolávali a já to vůbec nezaregistroval, byl jsem natolik zaujat do hry, moc jim děkuji a věřím, že budu mít ještě možnost to někdy napravit.



×
Dnes v 16:00 | Muži
HC RT TORAX Poruba 2011
SK Horácká Slavia Třebíč