Slíž vychytal Český Těšín a má první nulu. Junioři slaví druhou výhru v nadstavbě

18.11.2018, René Chyla

Porubská juniorka navázala na vítězný páteční obrat z Kroměříže a v neděli si po zodpovědném výkonu připsala skalp Českého Těšína, který vyprovodila na cestu výsledkem 3:0. Marek Slíž pochytal všech devatenáct střel soupeře, u dvou branek znovu zářil Jiří Brodek. Definitivní pojistku na třech bodech pak přidala dvojice Jonáš Barčák – Jan Anlauf. HC RT TORAX vyhrál s nulou v zádech a upevnil si páté místo v tabulce. Příští týden čeká Pavlačkovy a Suchánkovy svěřence cesta na horký led Warrioru Brno, který naposledy dobyl Opavu a okupuje druhé místo.

Regionální liga juniorů - 5.kolo ne 18.11.14:00
HC RT TORAX Poruba
HC Vlci Český Těšín
3:0(1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Vavřík (Brodek), 34. Brodek, 45. Anlauf (Barčák, Pitucha). Rozhodčí: Šutara – Vengřín, Zahel. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 81. Střely na branku: 40:19 (21:3, 7:7, 12:9). Průběh utkání: 3:0.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Pitucha, Husák; Topolanský, Becher; Zajíc, Havlík – Morávek, Bukowski, Byčkov – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Benka-Rybár, Barčák, Anlauf
HC Vlci Český Těšín: Švančara – Bulava, Mrozek, Wantulok, Mituchovič, Jurzyca, Macurák – Kapitanov, Szmek, Zwrtek, Stebel, Cienciala J., Folwarczný, Wardas, Pniok

Hvězdy zápasu

Jiří Brodek (POR) (1+1)
Tomáš Havlík (POR) (0+0)
Jakub Bukowski (POR) (0+0)

Poruba nepustila v úvodní části Český Těšín k ničemu, v přesilovce udeřilo duo Vavřík – Brodek

Porubská juniorka povzbuzená pátečním obratem na ledě Kroměříže vletěla také na Český Těšín, který od prvních minut nevěděl, která bije a za celou úvodní třetinu vyprodukoval na Marka Slíže pouhé tři střely. To Ostravané řádili a připravovali si jednu šanci za druhou. Do první vážnější příležitosti se propracoval Daniel Stodůlka, jenž málem zužitkoval nahození Michaela Vavříka z pravé strany, Patrik Švančara ale odolal. Tlak domácího týmu pokračoval, bezbrankový stav však málem nechtěně protrhl Marek Slíž, který v přesilovce rychle rozehrál, nicméně pouze na hůl připraveného Tommyho Wardase. Ten byl v těžké pozici a odkrytou klec netrefil. HC RT TORAX se zaslouženě dočkal v další početní převaze v 18. minutě, kdy Jiří Brodek našel nakrátko přes brankoviště Michaela Vavříka, proti jehož střele sice skočil hostující brankář, porubský útočník ale mířil nahoru pod břevno – 1:0.


Český Těšín se po pauze osmělil, Marek Slíž ale lámal střelcům zuby

Druhá třetina přinesla daleko odvážnější hru ze strany hostů, porubská obrana ale pracovala na sto procent, a tak bylo vyložených šancí pomálu. Ve 29. minutě měl na holi vyrovnání Tommy Wardas, před Markem Slížem ale opět nezpracoval, a porubský brankář tak zasahovat vůbec nemusel. Za čtyři minuty pak Jakub Bukowski vyslal do šance Filipa Byčkova, ostravský forvard ale v tutovce bekhendem mířil mimo. Hra se přiostřovala, z čehož nakonec pramenila bitka mezi Jakubem Pituchou a Janem Ciencialou. Porubský bek schytal o trest navíc, i přesto to ale více vyhovovalo domácímu mužstvu, které brzy poslal do dvoubrankového vedení po individuální akci a střelou mezi betony Jiří Brodek – 2:0. Druhý gól ale mohl pár vteřin předtím přidat už Lukáš Topolanský, který z pravého kruhu trefil z první po přihrávce Jiřího Brodka jen přesunutého Patrika Švančaru. Poruba dále hýřila aktivitou, další samostatný únik v podání Daniela Stodůlky ale zůstal nevyužit.


Porubu uklidnil Anlauf, lví podíl na třetím gólu má ale na kontě Barčák

Ve 43. minutě mohli jít Ostravané do většího klidu, když Michal Morávek málem využil trestuhodného zaváhání Patrika Švančary za svou brankou. Porubský kapitán jej totiž chytře obral o kotouč a snažil se zasunout do prázdné branky, v brankovišti mu ale kotouč sjel z hole a hosté si mohli oddychnout. Co se ale nepovedlo jemu, to už dokonala souhra třetí pětky. Jonáš Barčák odvedl kus černé práce, když vybojoval puk ve středním pásmu, následně prošel lehce přes několik hráčů a u levého kruhu už jen přenechal rozjetému Janu Anlaufovi, který přízemní střelou překonal hostujícího brankáře potřetí – 3:0. Závěr výraznější drama už nepřinesl, menší potyčku Jonáše Barčáka s Filipem Stebelem rozhodčí ocenili dvěma minutami na každé straně a Poruba si v klidu dokráčela pro druhou výhru v nadstavbové skupině.


Ostatní zápasy 5. kola

Šumperkvs.Kroměříž3:1
Valašské Meziříčívs.Hodonín6:2
Opavavs.Brno3:5

Ohlasy k utkání

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba): Do zápasu jsme měli výborný vstup, soupeře jsme k ničemu nepustili, ale své šance jsme také nedokázali využít. Kdybychom dali na 2:0 nebo 3:0, tak to mohlo být klidnější, ale nestalo se. Druhá třetina byla z naší strany taková rozháranější, zase jsme lítali tam, kde bychom neměli. Prostřední část jsme tedy přežili a v té poslední se opět vrátili ke hře, kterou jsme předváděli v první třetině. Sice už tam nebylo tolik střel a tolik šancí, ale hráli jsme zodpovědně a myslím, že zaslouženě jsme utkání dotáhli do vítězného konce. V minulých zápasech jsme měli problémy s hrou dozadu a inkasovali zbytečné góly, musím ale tentokrát všechny pochválit za zodpovědný výkon a že jsme dotáhli zápas s nulou v zádech.

Roman Sedlák (HC Vlci Český Těšín): Soupeř byl v tomto utkání ve všem lepší a myslím, že můžeme děkovat jen našemu gólmanovi, že ten rozdíl nebyl výraznější. První třetina určitě rozhodla, tam jsme vypadli z role, vůbec jsme nehráli. Pak se naše hra sice zlepšila, ale stále jsme si vytvářeli málo šancí. Bez gólu se dá těžko něco uhrát, určitě máme stále na čem pracovat.


Tabulka po 5. kole RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Šumperk 519:315
2.Brno 520:912
3.Opava 522:1811
4.Valašské Meziříčí 516:148
5.Poruba 516:137
6.Český Těšín 510:174
7.Kroměříž 518:213
8.Hodonín 54:300