Utkání obratů RT TORAX nezvládl, Žihadla rozhodla v emotivním závěru

28.11.2015, René Chyla

Nemastný, neslaný. I tak by se dal charakterizovat začátek utkání tabulkových sousedů. Jenže to, co se dělo ve zbytku zápasu, muselo všechny přítomné diváky překvapit. Na Ballnerovu vedoucí trefu dokázala Žihadla reagovat z hole Trojana a Rytnauera z trestného střílení. RT TORAX ale třemi trefami ve druhé třetině překlopil pomyslné misky vah na svou stranu a málokdo pochyboval o sobotním vítězi. Velkolepý návrat do sestavy ale Davidu Zacharovi, který upravoval v přesilovce už na 4:2, nakonec poněkud zhořkl. Druhá trefa Rytnauera, dva góly Patáka a branka Davida Horkého v pětiminutové přesilovce v závěru nakonec dokonaly famózní obrat a rozhodly o tom, že Porubští padli na vlastním ledě podruhé v sezóně. Radek Tihlář navíc prodloužil svou nelichotivou bilanci, jelikož už sedm zápasů nedokázal dovést Porubu k vítězství za tři body.

2. liga - skupina Východ - 23.kolo so 28.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Moravské Budějovice 2005
4:6(1:2, 3:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 14. Ballner (Sedlář), 21. Chaloupka (Zachar), 23. Ovšák (Slavík, Bednář), 34. Zachar (Sedlář, Ovšák) – 16. Trojan (Randa, Paták), 18. Rytnauer (TS), 37. Rytnauer (Fejt), 42. Paták (Mikeš, Randa), 55. Paták (Trojan), 57. Horký (Matějka, Rytnauer). Rozhodčí: Koziol – Rožánek, Konvička. Vyloučení: 7:7, navíc Kilnar 10 min. OT a Bednář 5 min. + OK (oba POR). Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 452. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Slavík, Baca, Malý, Ovšák, Peslar, Šindelář (od 35. Vajda) – Kilnar, Chaloupka, Seidler, Stejskal, Bednář, Vaněk, Szajter, Sedlář, Zachar, Ballner, Gelnar, Rimmel
HC Moravské Budějovice 2005: Máj – Sobotka, Pelikán, Sechovec, Randa, Peroutka, Šťáva, Fejt, Jaroš – Matějka, Rytnauer, Juráň, Havel, Trojan, Mikeš, Paták, Čech, Horký

Utkání tabulkových sousedů začalo z obou stran poměrně ospale. V páté minutě mohl Radka Tihláře probudit Lukáš Havel, jeho šanci ale dokázal zneškodnit Jakub Peslar. Na opačné straně kluziště tak zkoušel štěstí od modré Jakub Baca, jeho pokus ale jen těsně minul pravou tyč Májovy svatyně. Ze stejné pozice to o pár minut později zkoušeli Robin Malý s Jiřím Šindelářem, ani jedna střela se však neujala. Hře i nadále scházelo větší tempo a hlavně přesnost. Roman Mikeš poslal puk na hůl Lukáše Patáka, který ale znovu netrefil bránu. Ve čtrnácté minutě se konečně přítomní diváci už dočkali.

Marek Sedlář přihrál Davidu Ballnerovi, který si najel až mezi kruhy, odkud bekhendovou střelou zamířil ke vzdálenější tyči nad pravý beton Milana Máje – 1:0. Za necelé dvě minuty už bylo srovnáno. Filip Randa vypálil od modré čáry a jeho střelu dokázal ještě před brankovištěm tečovat Jan Trojan, jenž poslal puk k levé tyči – 1:1. V oslabení poté ujel domácí obraně Ladislav Rytnauer, který sice faulován byl, ale ještě ve středním pásmu, a sudí tak po dohodě nařídil trestné střílení. Budějovický útočník si poté zkušeně položil Radka Tihláře a zakončil do odkryté branky – 1:2.

Do druhé dvacetiminutovky vletěli i přes dohrávající oslabení hosté. Navýšit mohl po individuální akci Lukáš Paták, jeho střela ale skončila pouze na Tihlářově vyrážečce. Z následného protiútoku ale RT TORAX vytěžil vyrovnání. David Zachar přenechal na modré čáře kotouč Janu Chaloupkovi, který si najel do výhodnější pozice mezi kruhy a zamířil přesně nad Májovu lapačku – 2:2. Za 68 vteřin už domácí borci dokonali obrat. Slavíkova střela sice ještě zamířila mimo, naneštěstí pro Žihadla se ale odrazila od zadního mantinelu, následně putovala k pravé tyči Milana Máje, kde už stál zaparkovaný Milan Ovšák, jenž lehkým dloubnutím do kotouče převrátil pomyslné misky vah na porubskou stranu – 3:2.

Po Mikešově odražené střele mohl srovnat do prázdné branky Lukáš Paták, Radek Tihlář ale fantasticky zlikvidoval jeho střelu i následné dorážky. Svůj velký návrat na led zpečetil brankou také hráč, který porubskému mužstvu scházel téměř celý měsíc. Marek Sedlář v přesilovkové kombinaci nahrával na druhou stranu kluziště Davidu Zacharovi, jenž z ostrého úhlu propálil přesouvajícího se Máje – 4:2. Žihadla se ani přesto nevzdala. Za necelé tři minuty už bylo zaděláno na drama. Dominik Fejt vypálil od modré a jeho střelu dokázal ještě ve vzduchu tečovat Ladislav Rytnauer – 4:3. O chvíli později už mohl být dokonce porubský náskok vytracen. Lukáš Havel ale v obrovské příležitosti nedokázal na Radka Tihláře vyzrát.

Moravské Budějovice srovnaly krok hned z kraje poslední třetiny. Roman Mikeš nahrával na pravý kruh Lukáši Patákovi, který si udělal ještě pár kroků do výhodnější pozice a zamířil přesně do pravého horního růžku – 4:4. Jan Chaloupka následně v přečíslení nalezl přesně hokejku Davida Zachara, ten ale trestuhodně Májovu klec minul. V oslabení poté ujel hostující defenzívě Jan Chaloupka a hlavní sudí po faulu nařídil trestné střílení i na druhé straně. Porubský kapitán ale bránu vůbec netrefil. RT TORAX pak dostal k dispozici dlouho trvající přesilovku pěti proti třem. Milan Ovšák však nastřelil pouze břevno. Více toho Poruba už nestihla.

S vylučovanými hráči se roztrhl pytel. Lukáš Bednář totiž na modré čáře údajně píchl holí jednoho z hostů a inkasoval od hlavního rozhodčího pět minut + osobní trest do konce utkání. Zajímavým postřehem je ovšem fakt, že faulovaný hráč odjížděl na střídačku s úsměvem od ucha k uchu. Žihadla pak pětiminutovou přesilovku využila skvěle. Roman Mikeš nahrával na hranici pravého kruhu Lukáši Patákovi, jenž zamířil nad vyrážečku – 4:5. Za minutu a půl bylo hotovo. Filip Matějka našel zpoza brány před brankovištěm Davida Horkého, který se střelou k pravé tyči nemýlil – 4:6. Tomáš Sršeň na poslední minutu vyzkoušel power-play, z drtivého tlaku však již branka nepadla.

Zápas, který navštívil také jeden z nejzkušenějších a nejuznávanějších arbitrů evropské scény, současný rozhodčí české extraligy a manažer rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler, tak nemohl nezaujmout.

Ostatní zápasy 23. kola II. ligy skupiny Východ

SK Karviná vs. HC Slezan Opava2:3
HC Frýdek-Místek vs. HC Bobři Valašské Meziříčí3:2 náj.
HC Kopřivnice vs. HC Lvi Břeclav3:1
VHK Vsetín vs. HK Nový Jičín3:4 náj.
HC Technika Brno vs. SHK Hodonínhraje se 3.1.16

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Hodnotí se mně to velmi špatně, protože jsme byli celý duel lepším týmem, rozhodla však zase naše nedisciplinovanost. Za stavu 4:2 jsme to měli mít pod kontrolou, ale svými fauly jsme pustili soupeře do hry. Poté jsme ještě neproměnili trestné střílení a naopak inkasovali góly v dlouhém pětiminutovém oslabení. V závěru se už s výsledkem nic nedalo dělat. Je to obrovská škoda, měli jsme jednoznačně vyhrát.

Jiří Rech (HC Moravské Budějovice 2005): Po dvou porážkách jsme do Poruby jeli s tím, že musíme bodovat, což se nám povedlo. Myslím, že rozhodla naše pětiminutová přesilovka, v níž jsme dali dva góly a odskočili. Nesehráli jsme špatné utkání, ale pořád tam jsou chyby. Za stavu 4:2 jsme stále věřili, že duel můžeme otočit a za tři body jsme moc rádi. Zápasy s Porubou jsou dost ofenzivně laděné. Je to nahoru dolů, takové bláznění, a trenéři asi mají po těch utkáních méně vlasů. Ale je to hokej, hraje se pro lidi a to k tomu patří.