Poruba na Valašsku stahovala manko, do nové sezony vstoupila těsnou porážkou

17.09.2014, Redakce

Porubští fanoušci už jistě očekávali další start druholigové sezony, do níž RT TORAX vstoupil soubojem na ledě Valašského Meziříčí. Jeden z favoritů soutěže si ale úvodní zápas příliš za rámeček nedá, především jeho první půli, v níž si srdnatě hrající Bobři vytvořili tříbrankový náskok. Podobně jako v nedávné generálce na start třetí nejvyšší soutěže Poruba manko stahovala, ale na více než kosmetickou úpravu výsledku se už nezmohla. Dvakrát se mezi střelce zapsal útočník Adam Červenka, k němuž se brankově přidali Jakub Peslar a Marek Sedlář. Na první body si tak tým trenéra Smetáka musí počkat minimálně do soboty, kdy hostí Vsetín.

2. liga - skupina Východ - 1.kolo st 17.9.18:00
HC Bobři Valašské Meziříčí
HC RT TORAX Poruba 2011
5:4(2:0, 2:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 19. Kuchta (D. Varga), 20. Kuchta (Škumát, Martiník), 28. Sprušil (Kuchta, Kaluža), 36. D. Varga (Kaluža), 52. D. Varga (Martiník) – 29. Peslar (Hulva), 42. Sedlář (Ovšák), 43. Červenka (Peslar, Kilnar), 60. Červenka (Šindelář). Rozhodčí: Obadal – Goňa, Wesley. Vyloučení: 5:5, navíc Škumát (VAM) 5 min. + OK. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 300. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:4.
HC Bobři Valašské Meziříčí: Vydržel – Finkes, Gulda, Kaluža, Knesl, Matušenko, Valentík, Šimek, Tomiga – Jurík, Kuchta, Kundrátek, Kysučan, Martiník, Mar. Varga, Randýsek, Slovák, Sprušil, Škumát, D. Varga.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Šindelář, Ovšák, Prokop, Javín, Slavík, Peslar, Vajda – Vaněk, Krayzel, Sedlář, Seidler, Vrána, Kilnar, Chaloupka, Hulva, Červenka, Buček.

Zápas začal vcelku v poklidném tempu. Hosté začali mírně přebírat aktivitu zhruba od páté minuty, nicméně velké šance jsme neviděli ani na jedné straně. Velké věci jsme neměli možnost vidět ani při prvních přesilových hrách, ty si oba týmy zahráli v první třetině jednou. Ani jeden tým však neměl větší problémy s ubráněním této situace. Na první gól jsme tak čekali až do devatenácté minuty, kdy si Patrik Kuchta vyjel zpoza brány do střelecké pozice a po zemi překonal hostujícího gólmana Tihláře. Neuběhla ani minuta a půl a domácí udeřili podruhé. A znovu u toho byl Kuchta, který přesnou střelou k tyči nedal Tihlářovi šanci. S dvoubrankovým náskokem tak po první třetině odcházeli do šatny mnohem spokojeněji domácí hráči.

Zkraje druhé části měli Porubští možnost zahrát si přesilovou hru, kterou měli velmi dobře sehranou, ovšem brankář Vydržel si spolu s domácí obranou dokázal poradit. Následně měl příležitost zahrát si v početní převaze také domácí tým, jenže jeho přesilovka neměla potřebné kvality. Již v plném počtu hráčů na obou stranách však udeřili, a to konkrétně Antonín Sprušil, který po přihrávce Kuchty zvýšil náskok domácích již na rozdíl tří branek. Netrvalo však dlouho a dokázali se prosadit také hosté. V přesilové hře snížil tečí Jakub Peslar. Po této brance hosté ožili, zvýšili obrátky a hnali se za dalším snížením. Své šance však nevyužili a paradoxně tak udeřil opět domácí tým, který také využil přesilovku zásluhou Davida Vargy, jenž pohotově uklidil vyražený puk za Tihlářova záda. Bobři si zkomplikovali situaci na konci druhé třetiny, to když byl za úder do oblasti hlavy a krku vyloučen Miroslav Škumát na pět minut a do konce utkání. Do konce druhé třetiny v tu chvíli chyběla asi minuta a půl, tento čas domácí ještě zvládli ubránit a do šatny tak oba týmy odcházeli za stavu 4:1.

Třetí třetina však začala drtivým tlakem Poruby, která využila pokračující pětiminutovou přesilovku poprvé v 42. minutě, když se dokázal nejlépe orientovat Marek Sedlář, který poslal puk do brány a dal tím hostům opět naději. Minutu na to zužitkovala Poruba přesilovku podruhé. Adam Červenka nic nevymýšlel a z otočky propálil v tomto zápase jinak výborně chytajícího Vydržela a snížil na kontaktních 4:3. Následně spálili domácí dvě velké šance, nejprve Tihlářovi pomohla tyč po střele Martina Vargy a minutu na to sám Tihlář pěkným zákrokem zachránil hosty. Následná nepovedená přesilová hra nemusela domácí mrzet, jelikož chvíli po ní předvedl své umění David Varga a skvělou akcí poslal Valachy znovu do pohodlnějšího dvougólového vedení. Po tomto gólu byla hra velice vyrovnaná a mohli jsme vidět pár slušných šancí na obou stranách. Asi dvě minuty před koncem třetí třetiny začala Poruba ženoucí se za snížením, Bobry tlačit. Gólový úspěch pro ně přišel 40 sekund před koncem třetiny, kdy při hře bez brankáře dokázal snížit znovu Adam Červenka. Zbytek zápasu už však domácí hráči bojovně ubránili a mohou si tak připsat první tři body do nově započaté druholigové sezóny.

Další zápasy 1. kola II. ligy – sk. Východ:

HC Slezan Opava – SHK Hodonín 5:2
VHK Vsetín – HC Nový Jičín 2:0
VSK Technika Brno – SK Karviná 1:0
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov 0:2

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (HC Bobři Valašské Meziříčí):
Hlavně by jsem chtěl poděkovat mužstvu. Myslím, že jsme předvedli obětavý výkon. Zda se, že mužstvo je dobře posíleno a hlavně máme doma tři body, proti silné Porubě, takže si myslím, že to je úspěch.