Třetí čtvrtfinále Porubě nevyšlo. Dukla vyhrála rozdílem 5:1 a ujímá se vedení v sérii

13.03.2024, Pavlína Vítková

Čtvrtfinálová série se po dvou zápasech na ostravské půdě přesunula za stavu 1:1 do Pelhřimova. A byť Poruba do třetího utkání naskočila dobře, radovala se nakonec domácí Jihlava. V sérii se tak nyní ujímá vedení v poměru 2:1.

CHANCE LIGA - ČF3 st 13.3.17:30
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba 2011
5:1(2:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Štefančík (Menšík, Jelínek), 20. Harkabus (Kočí), 34. Harkabus (Havránek, Čachotský), 34. Cachnín (Strejček, Kočí), 54. Toman (Strejček, Čachotský) – 10. Tvrdoň (Střondala, Šoustal). Rozhodčí: Jechoutek, Petružálek – Augusta, Malý. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1605. Střely na branku: 25:20. Průběh utkání: 0:1, 5:1.
HC Dukla Jihlava: Beran – Strejček, Bilčík, Ozols, Dvořák, Kočí, Koštoval – Cachnín, Toman, Čachotský – Šik, Havránek, Harkabus – Štefančík, Menšík, Jelínek – Brož, Pořízek, Chvátal.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Sedlák, Klimíček, Voráček, Gutwald, Lemcke, Adamec – Tvrdoň, Střondala, Šoustal – Christov, Berisha, Razgals – Šedivý, Krenželok, Mrázek – Gřeš, Vachovec, Klímek.

První minuty třetího čtvrtfinálového klání nabídly vyrovnaný souboj. Za Porubu se drali do akce například Frenks Razgals, Petr Mrázek, Tomáš Gřeš či Jiří Klimíček, jejich pokusy však gólem neskončily. To se ovšem změnilo v čase 9:46, kdy se ke kotouči dostal Marek Tvrdoň a důrazně propasíroval puk až do jihlavské brány. Ostravská radost nicméně trvala jen čtyři minuty. Poté se totiž nadvakrát prosadil Marcel Štefančík a srovnal na 1:1. A když už to vypadalo, že se půjde do kabin za nerozhodného stavu, Dukla udeřila znovu. V čase 19:31 skóroval Tomáš Harkabus a potvrdil tak svou skvělou střeleckou formu.

Porubané se po přestávce snažili o rychlé srovnání skóre, šance Christova a Gřeše ale úspěch nepřinesly. A pak v polovině klání došlo i na první udělování trestů. Radek Pořízek a Petr Mrázek totiž shodně vyfasovali dvě minuty za hrubost. To sice změnu stavu nepřineslo, jen krátce po jejich návratu na led ovšem sudí pískali znova.

A tentokrát to bylo kvůli zákrokům Marka Tvrdoně a Tomáše Voráčka. Této situace Ujčíkův výběr využil a v čase 33:08 zvýšil své vedení. Tomáš Harkabus znovu vypálil a zapsal druhou branku v zápase. A to ještě nebylo vše. Ani ne o minutu později už domácí vedli rozdílem 4:1. Čtvrtý gól Jihlavy přidal po teči Richard Cachnín. Před koncem prostřední části se pak přesilovky dočkala i Poruba. Faul Marka Chvátala nicméně potrestat nedokázala.

RT TORAX tedy musel v koncovce pořádně zabrat a předvést stíhací jízdu. Dukla ovšem i nadále hrála aktivně a příliš prostoru Ostravanům neposkytovala. Pátý domácí gól navíc mohl posléze vsítit Tomáš Čachotský. Daniel Dolejš ale jeho pokus pokryl a navýšení zabránil. Za Porubu to poté zkoušel kapitán Lukáš Krenželok, ani jeho akce ovšem změnu stavu neznamenala. A neuspěl ani Aaron Berisha, jenž svou střelou nepříjemně zaměstnal Berana. A protože když „nedáš, dostaneš,“ radovala se po chvilce jihlavská střídačka. Pomyslný hřebíček do hokejové rakve přidal starý známý Radim Toman a upravil na konečných 5:1.

Dukla se tedy ve čtvrtfinálové sérii ujímá vedení. Po třetím klání vede rozdílem 2:1.

Ohlasy k utkání

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Neměli jsme takticky dobrý vstup do utkání. Soupeři jsme našimi chybami nabídli přečíslení a trochu při něm trnuli. V tu chvíli nás ale podržel gólman. Klukům jsme tedy už během první třetiny promluvili do duše ve smyslu toho, že proti Porubě nemůžeme hrát hurá styl hokeje a rozdat si to s nimi na férovku. Hráčům jsme trochu zchladili hlavy. Tým to nějakým způsobem přijal a šlapal velmi dobře. Za to, jak jsme zvládli zbytek zápasu, zaslouží všichni kluci obrovskou pochvalu. Tím, že jsme si to dokázali ve třetí třetině pohlídat a nepustit soupeře ke kontaktní brance, při níž bychom třeba měli problémy vzadu, tak to dopadlo skvěle. Věřím, že z toho bude ponaučení pro vstup do dalšího utkání a že odehrajeme další dobrý zápas.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jestli v playoff prohrajete 1:2 nebo 1:8, je úplně jedno, musíme se připravit na čtvrtek. Historie se nebude ptát, jestli jsme prohráli 1:5, historie se bude ptát, jestli jsme postoupili dále. To znamená, že musíme ve čtvrtek vyhrát, vrátit sérii domů a potom to zase vyhrát. Zatím se v uvozovkách nic neděje, samozřejmě je stav 1:2, musíme se připravit na zápas a vrátit to domů, nic jiného nám nezbývá.