Prokletí trvá! Poruba počtvrté v sezoně nestačila na Prostějov

28.02.2024, Pavlína Vítková

V 51. kole Chance ligy Poruba hostila na své půdě hráče Prostějova, aktuálně třetího celku tabulky. A Ostravané si proti neoblíbenému soupeři chtěli konečně zlepšit chuť. Všechny předchozí duely totiž v této sezoně opanoval Prostějov.

CHANCE LIGA - 51.kolo st 28.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
1:3(1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Střondala (Tvrdoň) – 28. Doležal (Veselý, Illéš), 34. Hašek, 56. Ostřížek (Krejčí, Fronk). Rozhodčí: Wagner, Rapák – Hanzlík, Juránek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1654. Střely na branku: 33:35. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Sedlák, Voráček, Klimíček, Gutwald, Lemcke, Stehlík – Christov, Střondala, Tvrdoň – Razgals, Honejsek, Šoustal – Berisha, Vachovec, Gřeš – Mrázek, Krenželok, Šedivý.
LHK Jestřábi Prostějov: Pavelka – Šidlík, Hanousek, Forman, Pohl, Kubeš, Krejčí, Poledna – Jiránek, Jáchym, Doležal – Veselý, Hašek, Illéš – Slanina, Ostřížek, Fronk – Maruna, Venkrbec, Burian.

Úvod zápasu nabídl hned několik vyloučení, rozhodčí měli od startu plné ruce práce. Jako první se ve čtvrté minutě provinili Vojtěch Střondala a Zdeněk Doležal. Nedlouho po nich putoval na trestnou lavici také Tomáš Šoustal, jemuž sudí odpískali podrážení. A následoval také trest pro Jakuba Illéše, jenž se dopustil hákování. Dalším hříšníkem byl Petr Šidlík, který předvedl sekání. A dvě minuty si pak znovu vykoledoval Střondala, tentokrát po držení hole. Ani jedna z těchto situací nicméně gólem neskončila.

Skóre domácí otevřeli až v čase 12:55, kdy se ke kotouči dostal Vojtěch Střondala a odčinil tím své předchozí zaváhání. Ve zbytku periody byly k vidění ještě dvě přesilové hry, a to po prohřešcích Tomáše Hanouska. Stav už se ovšem před odchodem do kabin neměnil.

Poruba pak do prostřední části naskočila vcelku vlažně. Naopak jestřábi začali roztahovat svá křídla a drali se do ofenzivy. A když se v šestadvacáté minutě dočkali přesilovky při trestu Lukáše Doudery, nezaváhali a dokázali srovnat. Autorem gólu byl Zdeněk Doležal, jenž potvrdil svou roli nejproduktivnějšího prostějovského hráče. A v čase 33:47 došlo dokonce na obrat. Branku totiž vstřelil i Petr Hašek a poslal hostující výběr do vedení. Poruba pak navíc musela přečkat ještě oslabení, a to po krosčeku Tvrdoně. Tentokrát se však průběžný výsledek neměnil. Na konci druhé třetiny tedy platilo prostějovské vedení 2:1.

Koncovka opět odstartovala vyloučením. Vilém Burian si totiž musel odsedět dvě minuty za hákování. RT TORAX to ale nedokázal zužitkovat. Další obrovskou šanci měli domácí po zákroku Petra Krejčího, když si mohl Vojtěch Střondala otestovat své dovednosti při trestném střílení. Gólmana Pavelku nicméně nepřekonal. V zajímavé akci se posléze ocitli také Ondrej Šedivý a Michal Gutwald, ani jim se ovšem vyrovnat nepovedlo.

A tak se o chvíli později projevilo známé motto „nedáš, dostaneš.“ V čase 55:32 skóroval do odkryté klece David Ostřížek a zvýšil na 3:1. A na to už Poruba recept nenašla. Prostějovští tudíž zvítězili i počtvrté v této sezoně.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Zaspali jsme druhou třetinu, ve které byl soupeř výrazně lepší. Hodně bruslil a dostával nás pod tlak. Do třetí třetiny jsme šli za tím, že to srovnáme, měli jsme šance, jenže jejich gólman byl všude a tak trochu nás překabátil. Bohužel poslední zápas základní části odehraný doma jsme nevyhráli, což nás mrzí. I dnes hrál Prostějov prostě dobře. Přišlo hodně diváků, za což děkujeme a věříme, že nás přijdou fanoušci podpořit i v další části sezóny. Teď se připravíme na páteční utkání a pak hlavně na ty nejdůležitější v sezóně – čtvrtfinále.

Lukáš Majer (JHK Jestřábi Prostějov): V první řadě chci říct, že byla radost pracovat v této aréně. Je nádherná. Utkání se pro nás vyvíjelo, jak jsme chtěli, i když jsme po první třetině prohrávali. Pořád jsme ale drželi plán, systém a organizaci hry a od druhé třetiny se nám povedlo stvrdit mírnou optickou převahu stvrdit góly. Ve třetí třetině ukázala Poruba svou sílu. Dohrávala souboje, byla velmi nebezpečná a my díky výbornému Jardovi Pavelkovi v bráně jsme dokázali najít cestu k vítězství proti skvělému týmu. Vážíme si, že nás tato výhra dovedla definitivně ke třetímu místu, což je historický úspěch prostějovského hokeje. Chci touto cestou poděkovat fanouškům, kteří nás podporují celou sezónu i v dobách, kdy se nám moc nedařilo.