Pardubice pokořeny potřetí! Výhru řídili Mrázek a třígólový Berisha

03.01.2024, Gabriela Juříková

Lídr Chance ligy odehrál 34. kolo v Chrudimi, domovském ledě záložního týmu Pardubic a do Nového roku vstoupil vítězně. Dynamo bylo sice ofenzivně hodně aktivní, gólově se ale více prosadil RT TORAX. Výhru zařídili dva střelci, Petr Mrázek a třígólový Aaron Berisha.

CHANCE LIGA - 34.kolo st 3.1.18:00
HC Dynamo Pardubice B
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(0:2, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 35. Herčík (Kaplan, Hrníčko), 60. Lichtag (Nedbal, Tvrdík) – 4. Mrázek (Šedivý, Krenželok), 4. Berisha (Honejsek), 26. Mrázek (Šedivý), 45. Berisha (Sedlák, Razgals), 60. Berisha (Razgals, Honejsek). Rozhodčí: Maršálek, Mejzlík – Bezděk, Peluha. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 379. Střely na branku: 32:28. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4. 2:5.
HC Dynamo Pardubice B: Vomáčka – Zdráhal, Chabada, Švec, Nedbal, Voženílek, Tvrdík, Kaštánek – Lichtag, Kaut, Hrníčko – Kaplan, Mikyska, Žálčík – Rouha, Pochobradský, Herčík – Pavlata, Zeman, Paleček.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Sedlák, Klimíček, Lemcke, Stehlík, Gutwald, Hlaváč – Christov, Střondala, Tvrdoň – Berisha, Honejsek, Razgals – Gřeš, Vachovec, Klímek – Šedivý, Krenželok, Mrázek.

Domácí hned ze startu utkání kroužili kolem Dolejšovy brány, ale byli to hosté, kdo jako první zaplnili střeleckou listinu. Dva porubské góly dělilo pouze 33 vteřin. Ondrej Šedivý dostal kotouč na střelu do prázdné brány, ale kotouč mu vypíchl obránce a tak zpoza prodloužené brankové čáry dostal kotouč před brankoviště, kde si sjížděl Petr Mrázek a rozvlnil prudkou střelou pardubickou síť.

Druhou branku zařídil Aaron Berisha, když od vlastní modré čáry projel s pukem na holi až do kruhu a střelou mezi betony navýšil porubské vedení. RT TORAX měl další gólové akce, které jim ale už pardubičtí obránci hatili.

Dynamo si vytvořilo také několik příležitostí Dolejše překonat poté, co jim moc nevyšla přesilovka. Změnit skóre se nezadařilo při akci tři na dva a nevyšla ani pohotová střela z první v podání Kaplana či Rouha. V závěru třetiny mohl zaskórovat Pochobradský, ovšem i tentokrát byl Daniel Dolejš pevnou zdí.


Domácí ji nezbořili ani v úvodu druhé třetiny, kdy hledal Mikyska cestu do porubské sítě i obkroužením brány. Mezi třetí a pátou minutou druhé periody si Vomáčka připisoval jeden zákrok za druhým, Porubanům se přesilovku ale nepodařilo využít, byť měli tvrdé a hodně přesné střely mezi tři tyče. Necelou minutu po početní výhodě se stav přeci jen měnil. V akci byl opět Ondrej Šedivý, jenž zavezl kotouč do pásma a zpětnou nahrávkou vybídl z druhé vlny jedoucího Petra Mrázka, který si Vomáčku položil a akci zakončil bekhendem pod horní tyč – 3:0.

Domácí se zřejmě zdravě naštvali, protože následovalo několik minut ofenzivní tlačenky, kdy měl Dolejš a jeho parťáci v poli plné ruce práce odvracet střely z každého možného úhlu. RT TORAX se dostal z tlaku ojediněle a patřičně toho využíval. Vomáčka sklapl betony při Gřešově střele včas a dával tak spoluhráčům naději se stavem něco udělat.

Šance přišla s třetí přesilovkou, kterou zkrátil o 29 vteřin Daniel Herčík, když si sjel mezi kruhy a v pravý čas vystřelil na bránu. Nutno říct, že Dolejšovi jeden hráč výhled znepříjemnil. Dynamo cítilo šanci na zdramatizování zápasu, ale dobrá porubská obranná hra jim to nedovolila. Porubané si ale zkomplikovali situaci, když nabídli soupeři další početní výhodu, jejíž poměrná část se dohrávala po druhé přestávce.


V době, kdy se Berisha vracel na led, se protáhl porubskou obranou Hrníčko a z bezprostřední blízkosti chtěl puk protlačit za Dolejše. Brzy vychytal jedovatou střelu Žalčíka z kruhů a v páté minutě třetího dějství stejnému hráči odepřel gólovou radost, když puk, střílený v podstatě do prázdné brány, neuvěřitelně zachytl klečíc na brankové čáře betony.

Dynamo bylo ofenzivnější, což ale nepečitilo góly. RT TORAX se dostal po delší době do útočné třetiny a vytěžil z toho čtvrtou branku. Napoprvé Tomáš Vomáčka porubského snajpra Aarona Berishu vychytal, na dorážku už nestačil svou levou tyč zaplnit a Poruba v čase 44:56 vedla 4:1.

Dynamo se nevzdávalo naděje a v čase 57:11 hrálo v šesti hráčích. RT TORAX Poruba vzdoroval bezmála dvě minuty. Jakub Lichtag protečoval Nedbalovo nahození od modré čáry a puk se zvedl nad Dolejšovy betony – 2:4. Ovšem toto pořád nebyl konečný stav. Po 32 vteřinách změnil skóre Aaron Berisha střelou ze středního pásma do opětovně prázdné brány a zkompletoval hattrick.

Jak Poruba ukončila starý rok, tak začala rok nový. Vítězně! A protože Vsetín v Sokolově prohrál, má HC RT TORAX Poruba 2011 osmnáctibodový náskok.

Ohlasy k utkání

Tomáš Jirků (Dynamo Pardubice B): Každá prohra bolí, ale na druhou stranu, i když nás to štve, protože chceme každý zápas zvládnout, tak je to taková ta prohra s hrdostí, kdy kluci předvedli výborný výkon. Měli jsme více ze hry, vytvořili jsme si spoustu příležitostí. Rozdíl byl v tom, že jsme šance neproměnili, soupeř jich neměl mnoho, ale byl produktivní. Ukázala se jejich kvalita zejména v zakončení. Mrzí nás to, pár chyb jsme udělali, ty si zanalyzujeme, poučíme se z nich a máme se od čeho odrazit. Věřím, že v dalším zápase to vyjde.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Po novém roce jsme jeli hned na venkovní zápas, byl důležitý a jsme rádi za tři body. V první třetině jsme hráli dobře, ve druhé jsme ale polevili, ale závěr jsme si zase pohlídali a nepustili jsme soupeře moc do hry. Skvěle nás podržel Daniel Dolejš v bráně.