Drama až do konce! Porubané slezské derby dostali do prodloužení, ale podruhé venku prohrávají

29.11.2023, Gabriela Juříková

Poslední tým tabulky se velmi dobře na lídra soutěže připravil. Porubané šli už v první minutě do vedení, jenže Frýdek-Místek do první přestávky strhl dvěma góly vedení na svou stranu. Další branky padaly až ve třetí třetině. RT TORAX stáhl dvougólové manko a utkání dospělo do prodloužení. Z Polárky si ale odvezli teprve druhou venkovní prohru.

CHANCE LIGA - 26.kolo st 29.11.17:00
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba 2011
4:3p(2:1, 0:0, 1:2 – 1:0)
Branky a nahrávky:13. Marosz (TS), 19. Z. Sedlák, 48. Cedzo (Martynek, Marosz), 63. Kowalczyk (Haas, Veselý) – 3. Berisha (Střondala, Christov), 49. Střondala (Doudera), 55. Vachovec (Berisha) Rozhodčí: Zavřel, Veselý – Kleprlík, Otáhal. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 34:33. Střely na branku: Doplníme. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3.
HC Frýdek-Místek: Mokry – Havránek, Haman, Výtisk, Kowalczyk, Urbanec, Homola – Cedzo, Haas, Svačina – Doktor, Marosz, Martynek – Ramik, Šuhaj, Z. Sedlák – Geidl, Veselý, Macháček.
HC RT TORAX Poruba 2011: Bláha – Doudera, A. Sedlák, Klimíček, Lemcke, Voráček, Gutwald – Christov, Střondala, Tvrdoň – Berisha, Vachovec, Razgals – Mrázek, Krenželok, Šedivý – Brodek, Klímek, Vehovský.

Porubané šli po úvodním buly okamžitě do útoku. Před brankou si nepočínal dle pravidel Haman a RT TORAX tak získal početní převahu. Domácí první minutu ustáli, Mokry vytěsnil několik střel, ovšem když se hosté dostali opět do útočné třetiny, využil přečíslení dva na jednoho Střondala nahrávkou pod bránící hokejkou a Aaaron Berisha zakončil do odkryté pravé poloviny brány.

První nebezpečnější střelu vyslali domácí až ve třetí minutě, kdy Doktor stahovačkou trefil jen Bláhovu lapačku. Na začátku sedmé minuty ubránili hosté oslabení a poté se naskytly mnohé šance na zvýšení vedení. Domácí borci se dostávali pomalými krůčky do zápasu a Bláhu víc a víc ohrožovali. Průnik Havránky brankovištěm byl zastaven nedovoleně a rozhodčí nařídil trestné střílení. Toho se ujal Rostislav Marosz a střelou nad ledem zakončil k levé Bláhově tyči. RT TORAX navyšoval střelecké konto, vedoucí gól ale vsítil Frýdek-Místek. Chybu na útočné modré využil Zdeněk Sedlák k úniku na Bláhu, a byť byl stíhán dvěma soupeři, dokázal zakončit do levé části porubské brány – 2:1.


Porubané ustáli i druhé oslabení, v jehož závěru navíc i zaútočili a právě Veselý, Brodkem faulovaný, se dopustil zbytečného faulu. Mokry čelil střelám i dorážkám hlavně v druhé polovině porubské přesilovky z hole Střondaly či Christova. Jednobrankové vedení s vypjetím sil udržel. V polovině třetiny hrála Poruba dlouho ve výhodě. Zamkla soupeře v pásmu a až po střele Mrázka byl puk v držení domácího gólmana. Protože Svačina při odjezdu na trestnou lavici diskutoval, získala Poruba čtyřminutovou přesilovku. Výbornou šanci vytvořil v druhé polovině přesilovky Tvrdoň, Krenželoka ale Mokry vychytal. Poslední minutu držela Střondalova formace soupeře kolem brány, Porubané unavenou čtveřici a Mokreho překonali jen do tyče. Šance k vyrovnání stavu si Poruba vytvořila i v oslabení, Mokry se hbitě postavil každé střele.


V páté minutě třetího dějství Bláha senzačně vychytal Haase, ale už nestačil na dorážku z otočky Adama Cedza. Domácí šli do dvoubrankového vedení využitím přesilovky po 21 vteřinách. Do konce základní hrací doby ale pořád scházelo 12 minut, které hosté mohli využít. A taky že využili! Sotva se doradovali rysi z náskoku, šli do oslabení. To lídr soutěže zkrátil ještě rychleji, když si Vojtěch Střondala sjel s kotoučem mezi kruhy a Mokry nestačil lapačkou reagovat. RT TORAX měl dalších 11 minut na srovnání. Což jim domácí borci usnadňovali tím, že sáhli po defenzivní hře. Vyrovnání slavili hosté pět minut před třetím zvoněním díky střele Michala Vachovce z první.

V prodloužení byl v držení puku lepší hostující celek, ale stačila jedna chybka v obranném pásmu a bod navíc zůstal v Polárce. V čase 62:01 poslal kotouč do Bláhovy brankové sítě Daniel Kowalczyk po Haasově nahrávce od mantinelu. Porubané prohráli teprve podruhé na venkovním kluzišti.

Ohlasy k utkání

Martin Hrnčár (HC Frýdek-Místek): Kdyby někdo řekl před zápasem, že dokážeme urvat dva body s lídrem tabulky, tak bychom za to byli určitě rádi. Ten průběh utkání byl takový nahoru dolů. Prvních deset minut patřilo soupeři, který udeřil po našem zbytečném vyloučení. Oni mají obrovskou sílu v útoku, navíc velmi zkušený tým. My udělali individuální chybu, kdy jsme tam propadli, jelikož jsme chtěli být aktivní. Ve druhých deseti minutách si myslím, že jsme byli lepší v pohybu, tlačili se i do šancí. Právě z toho pohybu vyplynulo to trestné střílení, které Marosz proměnil. Druhá třetina pravděpodobně rozhodla o celém zápase, zvláště ta naše čtyřminutová ubráněná přesilovka. Byla tam obětavost, dobře zahrané oslabení, výborný gólman a možná trochu nemohoucnost soupeře, který nemohl trefit bránu tak, jak by chtěl. Dali jsme pak gól na 2:1, což kluky hodně posílilo. Když jsme pak ve třetí třetině zvýšili vedení už na 3:1, tak jsem věřil, že bychom to mohli dnes dát. Pak se ale zase ukázala síla soupeře, my se zatáhli až moc do obrany. Nebylo naším cílem být tak pasivní, ale chtěli jsme to ubránit. Dostali jsme po taktických chybách dva góly a zápas šel do prodloužení. Tam to bylo znovu nahoru dolů, ale já jsem rád, že jsme uspěli. Tím jsme zdolali komplet celou první trojku v krátkém sledu, ale to je pouze jedna strana mince. My musíme v těch výkoneech pokračovat i nadále v dalších zápasech.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Utkání jsme nezačali dobře, každý se chce na nás vytáhnout a Frýdek body potřebuje. Začali jsme lehkovážně – trestné střílení, gól v oslabení, čtvrtá lajna a pak se to už vezlo, bohužel kluci, kteří by měli bojovat. Třetí třetinu jsme hráli vabank, nátlakový hokej, soupeře jsme nepustili z pásma, ale bohužel nepadlo více gólů. Musíme hrát celý šedesát minut, ne jen dvacet minut! Ztratili jsme dva body, je to na prd, v neděli nás čeká Zlín, bude nám chybět Šoustal, Gřeš a Lednický, uvidíme, jak to bude vypadat.