Čtyři využité přesilovky nestačily. Poruba ve vyhrocené bitvě podlehla finalistovi slovenské extraligy

24.08.2023, Adam Bagar

Porubští hokejisté v kravařském azylu nenavázali na úterní vítězství nad Novými Zámky. Zvolenu, který taktéž hraje nejvyšší slovenskou soutěž, podlehli ve vyhroceném a gólově bohatém zápase 4:5.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. čt 24.8.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HKM Zvolen
4:5(1:1, 2:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 20. Berisha (Šedivý, Razgals), 22. Tvrdoň (Mrázek, Klimíček), 35. Střondala (Šoustal, Dolejš), 44. Šoustal (Mrázek, Tvrdoň) – 11. Šiška, 28. Jedlička (Rymsha, Mudrák), 31. Šiška (Langkow, Rymsha), 33. Marcinek (Kubka, Rauhauser), 46. Viedenský (Marcinek). Rozhodčí: Šutara, Kapitanov – Veselý, Rychlý. Vyloučení: 9:11, navíc Šoustal (POR) a Jedlička (ZVO) 5. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 191. Střely na branku: 25:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 4:4, 4:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Sedlák, Klimíček, Pohl, Gutwald, Lemcke, Voráček – Mrázek, Šoustal, Tvrdoň, Šedivý, Střondala, Razgals, Brodek, Vachovec, Häring, Klímek, Berisha, Gřeš
HKM Zvolen: Kupsky – Sládok, Čulík, Rauhauser, Kubka, C. Hults, Mudrák, Kapcheck, Hain – Csányi, Šiška, Kolenič – Marcinek, Viedenský, Zuzin – Kašlík, M. Hults, Jedlička – Langkow, Rymsha

Od úvodních minut bylo zřejmé, že Zvolen bude pro RT TORAX těžším oříškem než v úterý Nové Zámky. Slovenský tým přetavil svou aktivitu v úvodní branku, když zmatků v porubské defenzivě využil Juraj Šiška, jenž pohodlně doklepával kotouč do odkryté klece.

Poruba pak skvěle využila čtyřminutového trestu pro Koleniče. Ještě na konci úvodní třetiny mířil přesně z mezikruží agilní Aaron Berisha a na startu druhé se postaral o obrat ve skóre ranou pod horní tyč Marek Tvrdoň.

Domácí se z vedení radovali pouze necelých sedm minut, v polovině utkání si vybrali slabší pětiminutovku, když se postupně prosadili Marek Jedlička, Juraj Šiška a Patrik Marcinek.

Porubští si za nepříznivého stavu 2:4 pomohli opět přesilovými hrami. Ještě ve druhé části se ocitl sám před gólmanem Vojtěch Střondala a chladnokrevně skóroval, po 192 sekundách ze třetí třetiny pak vyrovnal po krásném ťukesu Tomáš Šoustal.

Na ledě se pořádně přiostřilo a hlavní rozhodčí Šutara s Kapitanovem měli plné ruce práce. Fanoušci, kteří se v horkém počasí dorazili zchladit do Buly Arény, viděli dokonce bitku mezi Šoustalem a Jedličkou.

Série trestů pokračovala, v další početní výhodě už ale poprvé v utkání udeřili hosté. U tyče se dobře zorientoval bývalý slovenský reprezentant Marek Viedenský, jenž zaskočil Dolejše a poslal svůj tým znovu do vedení.

Zbytek duelu se dohrával ve vyhroceném duchu, což víc hrálo do karet letošnímu finalistovi slovenské extraligy. RT TORAX už toho v závěru příliš nevymyslel a Zvolen už si výhru 5:4 zkušeně pohlídal až do závěrečné sirény.

Další přípravné utkání odehrají svěřenci trenéra Jiřího Režnara v úterý 29. srpna, kdy od 18 hodin hostí v Buly Aréně Bratislavu. V poslední srpnový den je pak čeká cesta k odvetě do Zvolena.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Narazili jsme na vicemistra Slovenska, takže kvalita tam je. I když jsme prohráli, tak jsme v utkání měli výborné věci a máme se od čeho odrazit. Šlo o důrazný zápas, který hráče prověřil. Nechci kritizovat rozhodčí, jsou to mladí kluci a taky se učí, ale když hrajete s takovým soupeřem jako je Zvolen, měli by být delegováni kvalitní sudí. Nezvládli to, z čehož pak pramenily zbytečné šarvátky.

Peter Oremus (HKM Zvolen): Z obou stran to byl dobrý zápas, kterému nechyběly rychlost, agresivita ani góly. Čtyři jsme dostali z přesilové hry, což by se nám nemělo stávat, ale přijeli jsme pro dobrý výsledek i předvedenou hru, což se nám splnilo. A vyhrocený závěr? Myslím, že to k hokeji patří. Nebylo tam nic zákeřného, že by se někdo zranil. Podle mě to ještě bylo v rámci normy.