Poruba nezvládla derby s Frýdkem-Místkem, do kolen ji poslal dvoubrankový Novotný

12.11.2018, Aleš Koubík

Regionální derby mezi tabulkovými sousedy HC RT TORAX Poruba 2011 a HC Frýdek-Místek v rámci 22. kola Chance ligy slibovalo skvělou diváckou kulisu, protože podle očekávání dorazila početná výprava hostujících fanoušků. Domácí kotel se musel už před utkáním smířit s absencí kapitána Jiřího Zdeňka, Tomáše Jáchyma, Vojtěcha Tomiho nebo Radima Tomana, jenž nejvíc chyběli v početních výhodách. Po bezbrankové první třetině udeřila jako první Poruba, ale o náskok přišla a ještě v závěru druhé třetiny inkasovala. Ve třetí třetině sice viděla početně zaplněná hala vyrovnání, ale poslední slovo měl v přesilové hře Frýdek-Místek. Domácím nepomohla ani minutová hra bez brankáře a na první vítězství od února 2015 proti neoblíbenému soupeři nedosáhli.

CHANCE LIGA - 22.kolo po 12.11.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
2:3(0:0, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 21. Hudeček (Illéš, Dufek), 48. Illéš (Adam) – 25. Mikulík (Husák, Kovařčík O.), 39. Novotný (Cienciala, Martynek), 56. Novotný (Klimša, Bartko). Rozhodčí: Čech, Skopal – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 468. Střely na branku: 23:34 (6:10, 5:9, 12:15). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Slavík, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Adam, Dundáček – Dufek, Hudeček, Illéš – Káňa J., Vymazal, Kanko – Ollender, Baláž, Guman
HC Frýdek-Místek: Hamerlík – Husák, Žovinec, Zahradníček, Bartko, Krisl, Haman – Kovařčík O., Mikulík, Kofroň – Novotný, Cienciala, Martynek – Christov, Klimša, Rudovský – Kuťák

Hvězdy zápasu

Štěpán Novotný (FRM) (2+0)
Ondřej Kovařčík (FRM) (0+1)
Rostislav Martynek (FRM) (0+1)

Bezbranková třetina nabídla více šancí hostů

Frýdecko-místecká sestava byla vyztužena o mladého třineckého útočníka Davida Ciencialu, který v loňském čtvrtfinálovém zápase play-off stanovil nový rekord extraligy v počtu asistencí na jedno utkání, když asistoval u sedmi branek. Jeho smysl najít volného spoluhráče se ukázal už v první minutě, když přenechal kotouč Zahradníčkovi, který poprvé prověřil Daniela Dolejše. Hosté nepolevovali v aktivitě a po dalším závaru před domácím gólmanem kotouč poskakoval kolem brankové čáry, ale do branky nedoputoval. Tlak frýdecko-místeckého celku gradoval a po faulu Jana Káni dostal možnost početní výhody, ale nebezpečí představovala pouze střela Štěpána Novotného z mezikruží. Aktivní Cienciala byl na ledě vidět dál, když v 8. minutě po výměně kotouče měl na dosah prázdnou branku, ale včas zasáhl domácí obránce. Poruba se výrazněji osmělila v 11. minutě, kdy situaci dva na jednoho řešil Vymazal pouze střelou do hokejky bránícího soupeře. Vzápětí dvakrát střílel Ollender, ale v prvním případě odražený kotouč domácí hokejky nenašel a ve druhém přihrávku Baláže poslal do připraveného Petera Hamerlíka. V 15. minutě se poprvé k početní výhodě dostali porubští, ale zahrozili jen hosté střelou Štěpána Novotného. V posledních minutách vykličkoval od mantinelu Dušan Žovinec, ale pozorného Dolejše nepřekonal. Bezbrankovou první třetinu ukončila střela Jakuba Illéše z rohu kluziště.

Poruba přišla o druhou třetinu gólem do šatny

Druhou třetinu začali domácí zostra a výsledkem byla úvodní branka zápasu! Jan Dufek udržel pásmo, poslal kotouč na Jakuba Illéše, jenž viděl u vzdálenější tyče zcela volného Jana Hudečka, který překonal v čase 20:25 hostujícího brankáře - 1:0. RT TORAX dostal možnost navýšit vedení, ale v nabídnuté přesilové hře se nedokázal usadit v pásmu a zmar podtrhlo zakázané uvolnění v samotném závěru výhody. Trest přišel záhy. Ondřej Kovařčík přihrál za branku na Patrika Husáka, který uspěl v osobním souboji a střílenou přihrávkou přes brankoviště našel hůl zcela volného Milana Mikulíka, který vyrovnal na 1:1 v čase 24:34. Frýdek-Místek pokračoval v tlaku, ale paradoxně ho ochabila vlastní početní výhoda. V polovině zápasu domácí bek rozehrál přesně na hůl soupeřů, ale ti jen oprášili betony Daniela Dolejše. Pokud něco Porubu sráželo, tak to byly situace, kdy měla na ledě o jednoho muže navíc. V další takové si dvě slibné šance vypracoval Frýdek-Místek, ale Dolejš byl vždy na správném místě. Hluchou pasáž se pak snažil v 34. minutě oživit David Klimša, ale střela od mantinelu neměla potřebné parametry. Necelé dvě minuty před sirénou Martynek hledal volného Ciencialu, jenž se ke střele do prázdné branky nedostal. Za pár vteřin však Martynek znovu vybojoval puk u mantinelu pro Davida Ciencialu, který jen přiklepl na Štěpána Novotného a ten z mezikruží prostřelil Daniela Dolejše a hosté brankou do šatny odskočili v čase 38:14 do vedení 1:2. Druhá formace Frýdku-Místku zlobila dál a pět vteřin před sirénou vytáhl Dolejš pohotový zákrok proti stoprocentní šanci Štěpána Novotného z mezikruží.


Využívání přesilovek rozhodlo o vítězi

Třetí třetinu začali lépe povzbuzení hosté, kteří porubské zamkli v útočné třetině, ale nebezpečnou střelu Jana Bartka kryl Dolejš. Mnohem větší šanci si připravila dvojice Milan Mikulík a Ondřej Kovařčík, když druhý jmenovaný místo střely volil přihrávku na střelce první branky, který jen těsně neprocedil puk za brankovou čáru. Poruba přestala stíhat a při vyloučení Ollendera byl blízko druhé branky zápasu i Štěpán Novotný, ale proti jehož střele se Dolejš stihl přesunout. První návštěva útočného pásma porubského celku mohla v 45. minutě skončit vyrovnáním. Vymazal hledal zpoza branky Kanka, proti kterému sklaply betony Hamerlíka. Skóre se přeci jen za chvíli měnilo, když se k puku dostal Jakub Illéš, který po pohledné individuální akci vymetl v čase 47:26 pavučiny Hamerlíkovy branky a srovnal účet zápasu na 2:2! Misky vah se vzápětí nepřevážily ani při šancích domácího Gumana, hostujícího Kovařčíka nebo početní výhody Poruby. Sérií nepřesností na obou stranách mohli ukončit hosté, když v 55. minutě během početní výhody vystřelil od modré Patrik Husák a dorážku Ondřeje Kovařčíka lapil za pět dvanáct fantasticky Dolejš. Nedáš - dostaneš mohlo platit z protiútoku Jana Káni, jenž na dvakrát nedokázal překonat Hamerlíka. Hokejisté Frýdku-Místku si po dalším faulu domácích zahráli výhodnou převahu dvou mužů, ve které se ještě neprosadili. V pokračující výhodě však dorazil střelu Davida Klimši všudypřítomný Štěpán Novotný za bezmocného Dolejše a časomíra se zastavila v čase 55:38 - 2:3! Snahu o vyrovnaní měl Matějíček, ale od modré čáry trefil pouze rameno Hamerlíka. V poslední minutě Poruba odvolala Dolejše a vrhla všechny síly do útoku. Diváci se však nedočkali branky ani na jedné straně a RT TORAX prohrál doma potřetí v řadě.

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Už před zápasem jsem byl trošku smutný. Když jsem viděl soupisku Frýdku-Místku, tak jsem pochopil, co to je, být farmou extraligového týmu. Dnes tato farma přijela ve velice silné sestavě s několika extraligovými hráči. My máme nějaké zraněné, nemocné a sotva jsme poskládali třetí lajnu. Můžu před kluky jen smeknout, a myslím, že teď budu mluvit i za Tomáše, odmakali to a odedřeli celé utkání. Dneska nevyhrál lepší tým, ale šťastnější.

Vlastimil Wojnar (HC Frýdek-Místek): Musím smeknout před klukama, odehráli to na tři lajny a odehráli to výborně. Takže je dnes perfektní večer. Když se Poruba dostala do vedení, věděli jsme, že nám tam něco spadne. Hlavně, když budeme hrát pořád stejně to, co jsme si řekli. A to se i stalo. Zápas musel být i divácky zajímavý a to nejen tím, že jsme zde měli kluky z třineckého áčka - Davida Ciencialu s Ondřejem Kovařčíkem, což bylo znát na stylu naší hry. A k tomu výborný výkon Hamerlíka v bráně a parádní atmosféra v této hale. Já jsem spokojený.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011