Motor nedal Porubě na jihu Čech žádnou šanci, Ostravané inkasovali osm branek

15.10.2018, René Chyla

Porubští hokejisté nezvládli utkání na ledě lídra a z Českých Budějovic si odvezli porážku 1:8. HC RT TORAX přitom na jihu Čech od šesté minuty vedl po trefě Vojtěcha Tomiho, pak už ale dirigoval tempo hry pouze domácí tým, který vyhnal v premiéře z brány Tadeáše Dvořáka, kterého v polovině zápasu nahradil Hynek Kůdela. Poruba se vrací z Budvar arény s vysokou prohrou a padá na desáté místo.

CHANCE LIGA - 14.kolo po 15.10.17:30
ČEZ Motor České Budějovice
HC RT TORAX Poruba 2011
8:1(2:1, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Endál (Fillman, Novák M.), 15. Gilbert (Novák M., Endál), 24. Novák M. (Plášil, Pýcha), 27. Doležal (Šimánek), 34. Endál (Gilbert, Novák M.), 37. Šimánek (Heřman, Pavlin), 43. Novák M. (Endál, Babka), 50. Kachyňa (Beránek) – 6. Tomi (Kanko, Matějíček). Rozhodčí: Wagner, Valenta – Štofa, Beneš. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 655. Střely na branku: 45:20 (10:8, 23:5, 12:7). Průběh utkání: 0:1, 8:1.
ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň – Kachyňa, Fillman, Pýcha, Plášil, Vydarený, Pavlin – Novák M., Gilbert, Endál – Beránek, Dančišin, Babka – Heřman, Šimánek, Doležal – Hrubec, Doktor, Novák P.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dvořák (od 27. Kůdela) – Adam, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Dundáček, Slavík – Káňa J., Hudeček, Illéš – Vymazal, Zdeněk, Pytlík – Toman, Ollender, Jankovský – Kanko, Tomi

Hvězdy zápasu

Martin Novák (ČEB) (2+3)
Lukáš Endál (ČEB) (2+2)
David Gilbert (ČEB) (1+1)

Budvar arénu šokoval Tomi

Poruba vyrukovala na ledě českobudějovického Motoru se známým neznámým. V bráně si svou premiéru odbyl Tadeáš Dvořák. Ten měl už od prvních minut plné ruce a nohy práce, když musel likvidovat projektily Lukáše Endála či Žigy Pavlina, porubský gólman ale náporu odolal. HC RT TORAX tyto neproměněné šance bleskově potrestal, když v šesté minutě našel Martin Matějíček přes půlku hřiště na útočné modré Petra Kanka, který nabruslil do pásma, následně vyslal zadovku na najíždějícího Vojtěcha Tomiho a ten už měl před prázdnou bránou jednoduchý úkol – 0:1.


Motor otočil během tří minut, hostům chyběla střelba

Domácí borci byli po prvním gólu jako opaření a tempo hry diktoval právě ostravský tým, který mohl navýšit své vedení při poskytnuté přesilovce. Tu ale nevyužil a sám za menší prohřešek tvrdě pykal. Motor se sice zpočátku trápil, v závěru výhody ale Mitchell Fillman v kombinaci vložil důvěru Lukáši Endálovi, který z levého kruhu srovnal – 1:1. Zanedlouho už porubská euforie pohasla, David Gilbert totiž přešel bez problémů téměř celé kluziště a ranou z pravé strany propálil ostravského gólmana nad pravé rameno – 2:1. Poruba se hnala za rychlým vyrovnáním, zámek Motoru v jeho obranném pásmu při další přesilovce ale k ničemu nevedl, a tak šli do kabin spokojenější domácí.


Srovnat mohl Zdeněk a Tomi, Doležal uštědřil lekci z produktivity

Začátek druhé třetiny se nesl ve znamení úporně bránících obranných řad, tu porubskou ale nachytal v nedbalkách ve 24. minutě nikým neatakovaný Martin Novák, který doklepl do prázdné z brankoviště odražený puk po střele Karla Plášila – 3:1. Ostravané ovšem nic nevzdali a během minuty mohli dokonce na jihu Čech vyrovnat, úniky Jiřího Zdeňka a Vojtěcha Tomiho ale zůstaly nevyslyšeny a Jan Strmeň si vyslechl bouřlivé ovace publika. Neproměněné tutovky znamenaly čerstvé palivo pro rozjetý Motor, který šestnáct vteřin po šanci Vojtěcha Tomiho odskočil už na rozdíl tří branek. Jiří Šimánek za modrou čárou poslal kotouč nalevo Zdeňku Doležalovi, který si udělal ještě pár kroků do výhodnější pozice a poté zamířil na vzdálenější tyč – 4:1.


Porubu trápila koncovka, domácí dominovali i při oslabení

Zdeněk Doležal se o pár vteřin později hnal do další šance, byl ale faulován a pro České Budějovice bylo nařízeno trestné střílení. Na něj už ale v brance číhal Hynek Kůdela, který také čtvrtého střelce domácích vychytal. Domácí mohli rozhodnout zápas v přesilovce, místo toho ale sami málem inkasovali, když se na Jana Strmeně řítil Jan Káňa, ten však podobný kousek ze sobotního zápasu nenapodobil. A trestali domácí, kteří přidali pátý kousek krátce po vlastním oslabení, když se do přečíslení dostala dvojice David Gilbert – Lukáš Endál, který propálil přesouvajícího se Hynka Kůdelu z prostoru mezi kruhy – 5:1. Domácí stále neměli dost, ve 37. minutě totiž Martin Heřman našel zpoza brány mezi kruhy naprosto volného Jiřího Šimánka, který vykoupal porubského brankáře a jednoduše zavěsil – 6:1.


Endál exceloval, Kachyňa podtrhl vysokou výhru po buly

Domácí České Budějovice neměly slitování ani v poslední třetině. Tu otevřel brankou při přesilovce ve 43. minutě Martin Novák, který zužitkoval střelou z první nahrávku Lukáše Endála z rohu kluziště – 7:1. Uběhlo sedm minut a Budvar aréna explodovala poosmé. Pavel Novák vyhrál vhazování, načež poslal kotouč dozadu na Ondřeje Kachyňu, který se trefil přesně ke vzdálenější tyči – 8:1. HC RT TORAX následně přežil téměř dvě minuty ve třech, to však již nic nezměnilo na tom, že si Ostravané připíšou nejvyšší prohru v této sezoně a z Českých Budějovic se vrátí bez bodů.


Ohlasy k utkání

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): „Soupeř sem cestoval dlouho, a tak jsme se připravovali na dobrý start do utkání. To se nám ale nepovedlo a z jedné otočené situace jsme inkasovali branku. Trochu nám trvalo, než jsme se do zápasu dostali. Pomohla nám k tomu přesilovka a vyrovnávací trefa. Když jsme silní v soubojích a na mantinelu, víc hrajeme s pukem, dokážeme se dostat do přečíslení. Ve druhé třetině nám tam napadaly nějaké góly a zápas už se jenom dohrál.“

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): „Jsem hodně zklamaný naší hrou. Do stavu 2:1 to bylo, co jsme chtěli, po fatálních chybách jsem ale měl pocit, že jsme úplně přestali hrát. Nebyl tam žádný souboj, žádný kontakt. Proti tak silnému týmu si nemůžeme dovolit dvacet minut vypustit a být laxní. Ve třetí třetině už jsme byli hodně oslabení a síla Budějovic se jasně ukázala. Velkou chybou je, že nedáváme branky. Kdybychom proměnili tři nebo čtyři samostatné nájezdy, mohli jsme výsledek ještě zdramatizovat. Místo toho jsme byli na ledě jenom do počtu.“



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011