Porubští na závěr přípravy podlehli favorizovanému Havířovu

05.09.2013, Tomáš Vlček, Lukáš Bajgar

Hokejisté porubského TORAXu zavítali v posledním klání letní přípravy na led čerstvého nováčka I. ligy, se kterým se ještě v minulé sezoně setkával v lítých semifinálových bojích, tedy na led nedalekého Havířova. O překvapivý vstup do utkání se postaral již ve 39. sekundě utkání Marek Sedlář přesnou trefou do černého. Domácí celek byl ale po většinu řádné hrací doby lepším týmem a obrat ve skóre na sebe nenechal dlouho čekat. Konečné skóre 4:1 odpovídá průběhu hry, přesto mohou být hráči Poruby zajisté spokojení se svým výkonem.

2. liga – přípravné zápasy - přát. čt 5.9.18:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
4:1(2:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Haas (Kanko, Kolařík), 13. J.Daneček (Šlahař), 28. Matějek, 41. Kolařík (Kanko) – 1. Sedlář (Krayzel). Rozhodčí: Mrkva – Adamec, Barteček. Vyloučení: 6:8, navíc Pechanec (HAV) 5 + OK [UHK]. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 825. Střely na branku: 29:17. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
AZ Heimstaden Havířov: Daneček L. (32. Matoušek) – Vosátko, Bezuška, Krisl, Rimmel P., Klimíček, Koma, Graca, Deutsch – Kanko, Haas, Kolařík - Jakúbek, Daneček J., Šlahař - Rimmel M., Škumát, Sztefek - Maruna, Pechanec, Klimša - Matějek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich – Peslar, Šindelář, Javín, Prokop, Slavík, Vajda, Hruzík - Sedlář, Krayzel, Vaněk, Buček, Piják, Zuber, Zachar, Pavlačka, Kysučan, Pasker, Král.

Začátek zápasu však přinesl domácím poměrně nepříjemnépřekvapení, když Poruba hned ze první akce vstřelila gól. Luděk Krayzel přihrál z poza branky na Marka Sedláře ten nedal Danečkovi šanci 0:1. I poté si Havířovští nepočínali na ledě nijak přesvědčivě, ale postupně si vytvořili několik šancí a ve 13. minutě během dvaceti vteřin otočili skóre ve svůj prospěch.

Nejprve si na, Kankem sklepnutou, Kolaříkou dlouhou přihrávku najel Radim Haas s ledovým klidem zakončil svůj blafák první brankou Azetu. Chviličku na to ukázal svou šikovnost Jan Daneček, když za Glaichovou brankou udělal prudký obrat a nachytal hostujícího gólmana u tyčky nepřipraveného – 2:1. V 19. minutě mohlo být vyrovnáno, ale Kryzel trefil v dlouhé porubské přesilovce jen lapačku ležícího Danečka.

Ve druhé části zpasu už byl Azet viditelně lepší. Jenže Kanko ani Kolařík své obrovské šance nedali a tak poslal Havířov do dvoubrankového vedení až ve 28. minutě mladíček Tomáš Matějek,když do hostující branky prošla jeho ne příliš prudká střela z blízka. Diváci v Havířovské K&K Pneu aréně pak shlédli desetiminutovku sice hranou v rychlém tempu, ale téměř bez výraznějších šancí. Nejblíž gólu byli Porubští, když ve dvojnásobné přesilovce vyšachovali bránící trojici, ale Bezuška střelu mířící do sítě na poslední chvíli zablokoval.

To ze třetí části zápasu uplynulo jen 53 vteřin a už se vlnila branková síťka. Jan Kolařík dostal před branku přesnou přihrávku od Kanka a bleskově vymetl Porubskou šibenici – 4:1. Následující minuty přinesly několik zahozených tutovek na obou stranách. Za Porubu se takto prezentoval svým neuvěřitelným minutím prázdné branky, jinak velmi dobře hrající, Luděk Krayzel. Za Havířov přispěl jednak Štefek, jehož střelu vytěsnila soupeřova hůl, a pak neproměněným nájezdem Kanko.

Zápas tak spěl poměrně rychle ke svému závěru. 825 přítomných diváků, kteří zakoupením vstupenky přispěli na činnost Slezské diakonie Hannah Orlová, sice ještě chtěli nějakou branku vidět, ale hráči už jejich přání nevyslyšeli. Azet tak poslední přípravu výsledkově zvládl, ale výkonem asi moc nenadchl.

Ohlasy k utkání

Jan Daneček (HC AZ Havířov 2010): Dneska jsem hrozně nespokojený, byl to náš nejhorší výkon v přípravě. Chyběl pohyb, přidržovali jsme puky – jsem hrozně zklamaný. Pokud takto nastoupíme do ligy, nebudeme mít žádnou šanci. Soupeř nebyl až tak těžký, proto jsme zápas zvládli po výsledkové stránce. Pokud se takto předvedeme v Jihlavě, přijedeme s deseti góly.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Viděli jsme zajímavé utkání, Havířov byl lepší o ty tři góly. Nepřijeli jsme kompletní, chybělo nám tady pět hráčů. Vypadá to, že je Havířov na sezonu dobře připravený, nás čeká ještě spousta práce.