Polský vicemistr pokořen! Poruba přehrála Osvětim 4:2

10.08.2022, Gabriela Juříková

Druhé utkání turnaje O pohár RT TORAX dotáhli Porubané do vítězného konce. Nepříznivý stav z první minuty zvládli góly v přesilovce i oslabení do první přestávky otočit na 2:1. A i když se Osvětimi podařilo ve třetím dějství vyrovnat, domácí tým neztratil trpělivost a dvěma góly si zajistil plný počet bodů. Vítězný gól si připisuje Vít Christov.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. st 10.8.19:15
HC RT TORAX Poruba 2011
Re-Plast Unia Oświęcim
4:2(2:1, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Pšurný (Šoustal, Šlahař), 12. Šoustal (Gřeš), 48. Christov (Voráček, Vildumetz), 59. Šlahař (Urbanec, Vachovec) – 1. Ahopelto (Da Costa), 47. Laakso (Da Costa). Rozhodčí: Cabák, T. Janda – Krakovčík, Hlavatý. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 199. Střely na branku: 25:21. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Urbanec, Kunst, Sedlák, Voráček, Dluhoš, Klimíček – Šlahař, Vachovec, Šoustal – Gřeš, Pšurný, Hrníčko – Christov, Hudeček, Vildumetz – Häring, Pavlík, Brodek
Re-Plast Unia Oświęcim: Lundin – Jerofejevs, Pangelov-Juldašev, Svars, Bezuška, Paszek, P. Noworyta, M. Noworyta, Kot – Padakin, Cichy, Szczechura – Da Costa, Ahopelto, Dziubinski – Laakso, Krzemien, S. Kowalowka – Sołtys, Wanat, Prusak

Porubský gólman si na kotouč sáhl první po střele Da Costy. Hra po prvotním pokusu pokračovala a francouzský hráč ve službách více mistra polské ligy nahrával před branku, kde lehce tečoval na pravý beton Erik Ahopelto a již v první minutě se skóre otevřelo. Od páté minuty se v útočném pásmu drželi i domácí a vytěžili z toho několik střel. Na vyrovnání si ovšem počkali až do druhé početní výhody v desáté minutě. Krátké nahrávky kolem kruhu dostaly Lundina do nepohody a Roman Pšurný stojící u jeho levé tyče tak mohl doklepnout Šoustalovo nahození do betonu za brankovou čáru. RT TORAX po dvou minutách hrál v oslabení a místo bránění otočil stav utkání. Tomáš Gřeš držel puk daleko od vlastní brány a dostal se s ním do útočné třetiny. A i když byl blokován obráncem, z rohu poslal kotouč na bránu, kde Lundin betonem puk usměrnil jen na přijíždějícího Tomáše Šoustala, který se nemohl mýlit v přesném zakončení - 2:1. Jestliže začátek třetiny patřil Oświęcimi, její konec byl v režii RT TORAX Poruby.

Ve druhé třetině se hrál bojovný kombinační hokej s mnoha šancemi, jenže gól nepadl. O to i přesto, že měli Porubané dvakrát samostatný únik. Lundin nedal nájezdníkům možnost překvapení.
Po druhé přestávce si diváci opět zajásali při gólech. Osvětim v šesté minutě třetí periody vyrovnala. Nahrávky po mantinelu a rychlá nahrávka na modrou v podání Da Costy daly nabídku Tommi Laaksovi, který prostřelil vše před sebou. Dolejšovi v tu chvíli projížděl hráč brankovištěm a letící puk neviděl. Porubská odpověď na sebe nedala dlouho čekat. RT TORAX se do vedení dostal gólem Víta Christova a jak se později ukázalo, byla to střela vítězná. Dolejše se několikrát pokusil střelami přes hráče překonat polský reprezentant Sebastian Kowalowka, vyrovnání se ale nedočkal. Minutu před konce základní hrací doby pojistil porubské vedení Jakub Šlahař. Osvětim zdramatizovala posledních dvacet sekund utkání hrou bez gólmana, ke které se hostující trenéři odhodlali díky nabídnuté početní výhodě. Jen Jerofejevsova střela byla blízko ke snížení manka a protože se tak nestalo, Poruba vyhrál 4:2.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): S dnešním výsledkem jsme spokojeni, i když přes to tam byly některé věci, na kterých je potřeba zapracovat. Utkání bylo takové oboustranné, Osvětim také hrála dobře a jsem rád, že se ve hře objevily náznaky toho, jak chceme hrát. Zatím trénujeme v objemu, kdy jsme ještě nedělali na tréninku přesilovky a oslabení, takže po tomto výkonu zatím spokojenost.

Nik Zupančič (Re-Plast Unia Oświęcim): Jelikož nemáme dostatečně tréninků na ledě v nohou, tak byl domácí tým agresivnější, měl více sil v situacích jeden na jednoho. Ve třetí třetině jsme se i přes slabší prostřední část dokázali vrátit zpět do hry, jenže jsme měli několik výpadků a soupeři jsme dali příliš prostoru a šancí. Nemůžeme se vymlouvat, ale stále jsme ve fázi work in progress, navíc díky rekonstrukci mantinelů nemáme ledovou plochu a musíme jezdit trénovat po okolí, a to jde pak vidět v těchto zápasech. Ale je srpen, bereme to jako super přípravu a příležitost zahrát si kvalitní zápasy.