Derby pro Porubu! Frýdku-Místku dala 5 gólů a jde zpět na čelo tabulky

11.12.2022, Pavlína Vítková

Dohrávka 11. kola Chance ligy měla na programu slezské derby. Hráči Poruby tedy zamířili na led Frýdku-Místku, kde si chtěli napravit reputaci po nezdaru z předchozího duelu.

CHANCE LIGA - 11.kolo ne 11.12.16:00
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba 2011
2:5(1:2, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Zeman (Kowalczyk, Teper), 43. Bednář (TS) – 15. Šoustal (Šlahař, Krenželok), 16. Střondala (Šoustal, Berisha), 29. Berisha (Klimíček, Gřeš), 43. Gřeš, 45. Berisha (Střondala). Rozhodčí: Koziol, Grygera – Blažek, Veselý. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1577. Střely na branku: 20:37. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5.
HC Frýdek-Místek: Mokry (32. Švančara) – Homola, Teper, Zeleňák, Kowalczyk, Sova, Žůrek, Kareš – Bednář, Vrdlovec, Dostálek – Nestrašil, Zeman, Ramik – Geidl, Macháček, Flok – Čmiel.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Klimíček, Voráček, Mlčák, Sedlák, Lemcke, Krenželok, Dluhoš – Gřeš, Vachovec, Hrníčko – Šlahař, Pšurný, Karafiát – Berisha, Střondala, Šoustal.

Úvod derby zvládli lépe domácí. Už po minutě a jedné vteřině totiž slavili gól. Jeho autorem byl Adam Zeman, který šikovně využil nahrávku od Kowalczyka a otevřel tak skóre utkání. V následujících okamžicích se ale hrálo spíše nahoru/dolů, což zaměstnalo oba gólmany. Ve dvanácté minutě pak došlo na první přesilovku, jelikož se Jiří Karafiát provinil sekáním. Domácí ale výhodu nevyužili. V minutě patnácté se ale přesilové hry dočkali Porubané, a to už k brance vedlo. Ke kotouči se dostal Tomáš Šoustal a srovnal na 1:1. Tento stav ovšem platil pouze půl minuty. Poté zaúřadoval i Vojtěch Střondala a zvrátil vedení na porubskou stranu.

V prostřední části byla patrná ostravská převaha. Ve velké šanci se objevil Jakub Šlahař, Mokry si ale s jeho ránou poradil. Před polovinou třetiny ovšem rozhodčí potrestali Kowalczyka za krosček, čehož využil Aaron Berisha a zapsal svůj jedenáctý gól v letošní sezoně. Posléze se další přesilovky dočkal i Frýdek-Místek. V jejím průběhu ovšem došlo ke zranění brankáře Mokreho, čili pro domácí nedopadla vůbec dobře. Chvilku si sice frýdeckomístečtí hokejisté zahráli i ve formátu 5 na 3, ani to ale ke snížení nevedlo. Před odchodem do kabin měla ještě jednu početní výhodu Poruba, stav nicméně zůstal beze změn.

Také do koncovky následně naskočili lépe hráči RT TORAXu. V čase 42:10 totiž při vlastním oslabení skóroval Tomáš Gřeš a zvyšoval tak na 4:1 pro Porubu. Ostravské oslavy ale velmi rychle narušil Lukáš Bednář, který zužitkoval trestné střílení. Ani to ovšem nebyl konec gólové nadílky. V čase 44:22 se podruhé trefil Aaron Berisha a korigoval na 5:2. Oba celky si pak opět otestovaly hru v oslabení, to však na výsledku nic nezměnilo. Ramik, Čmiel a Flok si ještě vypracovali solidní akce, Dolejš si je ale pohlídal. Poruba tedy z derby jede se třemi body a jde zpět na čelo ligové tabulky.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC Frýdek-Místek): Do utkání jsme dobře vstoupili a jako včera proměnili trestné střílení. Což bylo super. Ale dneska jsme dostali hodně brzy gól a zase nám spadly hlavy. Samozřejmě je to z toho, jak jsme vyčerpaní a unavení, ale i Poruba včera hrála na pár lidí. Ale kádr má možná širší, tak s tím naložila líp. My se toto musíme naučit. Nicméně trošku jsme si věci vyříkali po druhé třetině, kdy řada hráčů měla sklopené hlavy. Nabádali jsme hráče, aby je zvedli, samozřejmě bez řvaní a nadávek. Takové to povzbuzení, kdy se musíme naučit daleko víc bojovat, naučit se s těmito situacemi porvat. Třetí třetina byla živější, škoda, že nám sudí neuznali gól na 3:4, ale tak to je. Ale mohli jsme být v kontaktu, Poruba kupila chyby a mohli jsme utkání zdramatizovat. V dnešní době klidně zápas srovnat nebo i otočit. Nakonec jsme dostali další gól a víceméně bylo rozhodnuto. Kluci do konce utkání hrabali poslední síly a prohra byla dnes se ctí. Na víc jsme jako včera ve třetí třetině prostě neměli. Musíme to uznat. Kvalita soupeře je veliká. Na závěr chci poděkovat klukům, co nám přišli pomoct z druhé ligy, protože my bychom to jinak dnes nedali. Marodku máme obrovskou a celá organizace se s tím pereme a budeme prát dál.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme rádi, že jsme uhráli body, protože doma před týdnem jsme doma prohráli v prodloužení. Ale kdyby domácí dnes nastoupili v plné sestavě, určitě by to bylo těžké utkání. Frýdečáci ale bojovali a naši odvedli výbornou práci a vyhráli. Což je pro nás důležité. Po včerejším utkání kluci věděli, o co se hraje. Jsem rád, že nám pomohli i dnes fanoušci, kterých i doma chodí teď hodně.