AZet musel vypít hořkou jedenáctku až do dna, šesti body se blýskl Moravčík

26.02.2016, René Chyla

Porubská juniorka útočila na ledě AZetu na celkové prvenství a svého soupeře doslova drtila. Už po první třetině vedl RT TORAX proti nepříjemnému Havířovu vysoko 5:1 a téměř nikdo nepochyboval o vítězi pátečního souboje. Přestřelka pokračovala i po přestávce, a jakmile Havířov snížil, ihned odpověděli hosté. Domácí, kteří nastoupili v okleštěné sestavě, se všemožně snažili zabránit ještě vyššímu debaklu, leč nebylo to nic platné. Dominik Moravčík ke zkompletovanému hattricku přidal navrch tři asistence a stal se tak hlavním strůjcem havířovské demolice. Poruba nakonec dokráčela k vysokému vítězství 11:5, a pokud by domácí časoměřiči zastavili alespoň při vstřelených gólech časomíru, debakl mohl být mnohem vyšší. Po zřejmě nejrychlejším zápase v historii hokeje se porubští junioři znovu díky ztrátě Drtičů posouvají do čela tabulky.

Liga juniorů - 31.kolo pá 26.2.18:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba
5:11(1:5, 2:2, 2:4)
Branky a nahrávky: 17. Stružík (Baláž), 23. Šmíd, 39. Polak E. (Šmíd, Bednář), 50. Bahounek (Chroboček, Bednář), 52. Šmíd (Dobrzynski, Bednář) – 7. Pěnčík (Moravčík, Smrčka), 11. Mládek (Gola P.), 13. Smrčka (Moravčík), 13. Stupka (Mládek, Gola P.), 20. Moravčík (Pěnčík), 37. Moravčík (Pěnčík, Kropka), 40. Gola P. (Hranoš), 44. Smrčka (Moravčík), 45. Mládek (Gola P., Hranoš), 48. Moravčík (Jendruš), 60. Kropka (Pěnčík, Smrčka). Rozhodčí: Klapetek – Gančarčík, Rychlý. Vyloučení: 2:1, navíc Gola P. (POR) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 67. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 2:5, 2:6, 3:6, 3:10, 5:10, 5:11.
AZ Heimstaden Havířov: Turšner – Trombik, Heinzl, Chroboček, Bahounek, Stružík – Bednář, Šmíd, Polak E., Baláž, Dobrzynski, Němec
HC RT TORAX Poruba: Šrámek – Štěpán, Šustala, Široký, Kropka, Hranoš, Jendruš, Boháč – Gola P., Gola R., Moravčík, Stupka, Vilček, Pěnčík, Mládek, Smrčka, Csabala, Kurnik

Ostravané začali o mnoho aktivněji než domácí tým a po zásluze tak byli ke konci sedmé minuty odměněni. Dominik Moravčík nahrával mezi kruhy Marku Pěnčíkovi, jenž parádní střelou vymetl pravý horní růžek Turšnerovy brány – 0:1. Porubští udeřili podruhé, když časomíra odkrojila polovinu jedenácté minuty. Patrik Gola byl sice při své šanci faulován, i v pádu dokázal ale přesně přihrát mezi kruhy Jonáši Mládkovi, který bleskovou střelou usměrnil puk s pomocí levé tyče za brankovou čáru – 0:2. Za dvě minuty už porubská střídačka slavila znovu. Marek Smrčka sice černý kus pryže jen nahazoval před brankoviště, kotouč se ale otřel o domácího Chrobočka, který omylem tečoval puk za bezmocného Turšnera – 0:3.

Demolice havířovského AZetu pokračovala a o 19 sekund později našel Jonáš Mládek na pravém kruhu Matouše Stupku, který zamířil nekompromisně pod horní tyčku – 0:4. Snížit mohl v oslabení Patryk Dobrzynski, ten svůj samostatný únik ale neproměnil. Co se nepovedlo Dobrzynskemu, to už vyřešil Nikolas Stružík, jenž sice napoprvé nastřelil pouze pravý Šrámkův beton, proti dorážce však již porubský gólman neměl šanci – 1:4. To ale nebylo zdaleka vše. 12 vteřin před první sirénou poslal Marek Pěnčík puk volnému Dominiku Moravčíkovi, který z mezikruží zamířil přesně k levé tyči – 1:5.

Havířov snížil hned na začátku druhého dějství. Jan Šmíd vystihl špatnou rozehrávku Porubských a z hranice levého kruhu trefil odkrytý prostor u levé tyče – 2:5. Čtyřbrankové vedení mohl Porubě vrátit Marek Pěnčík. Ostravský útočník ale ve svém nájezdu trefil jen pravý Turšnerův beton. Domácí mohli dokonce korigovat na rozdíl dvou branek. Jan Šmíd našel elegantní zadovkou mezi kruhy Lukáše Bednáře, který snad ze tří metrů nedokázal trestuhodně trefit prázdnou klec, a za Šrámkem zazvonila jen pravá tyč. Na druhé straně zase stoprocentní tutovku spálil Marek Smrčka.

Tři a půl minuty před další přestávkou ale poslal Marek Pěnčík kotouč na volného Dominika Moravčíka, jenž bekhendem nedal střelou pod břevno havířovskému gólmanovi žádnou šanci – 2:6. 105 sekund před druhou sirénou snižovali znovu domácí. Jan Šmíd nahrával z levé strany Erichu Polakovi a ten neměl problém doklepnout puk do odkryté brány – 3:6. Přestřelka ale neměla konce. Hranošovu dělovku od modré dokázal ještě 11 sekund před druhou sirénou mezi betony tečovat Patrik Gola – 3:7.

RT TORAX pokračoval v destrukci i po druhé přestávce. Dominik Moravčík využil chyby domácích za vlastní brankou, nahrál před brankoviště skvěle postavenému Marku Smrčkovi, který zamířil přesně pod víko – 3:8. O minutu později to už bylo o šest gólů. Patrik Gola přenechal puk Jonáši Mládkovi, který si najel mezi kruhy a pohodlně prostřelil přesouvajícího se Turšnera mezi betony – 3:9. Jakub Jendruš vyzval k hattricku Dominika Moravčíka a ten nepohrdl, když našel volný prostor u levé tyče – 3:10.

AZet kosmeticky upravil při přesilové hře. David Bahounek napřáhl na modré čáře a propálil Šrámka mezi betony – 4:10. O chvíli později se ocitl mezi kruhy Jan Šmíd, který poslal černý kus pryže přesně do levého horního růžku – 5:10. Robin Gola mohl čepovat jedenáctku, v přesilovce ale pálil jen do tyče. Dvacet sekund před koncem pak našel Marek Pěnčík před brankovištěm Adama Kropku, který neměl problém doklepnout puk do prázdné branky – 5:11.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): O osudu utkání rozhodla určitě první třetina, kterou jsme odehráli zodpovědně a dostali jsme se do čtyřbrankového vedení 5:1. Zbytek zápasu už byl z obou stran odehrán laxně, hrálo se v podstatě bez obran nahoru dolů. Podle toho vypadá také výsledek.