RT TORAX potvrdil skvělou formu, v bitvě tabulkových sousedů otupil Žihadla

16.01.2016, Adam Bagar, René Chyla

Porubští bojovníci vstoupili do závěrečné čtvrtiny soutěže tím nejlepším možným způsobem – vítězstvím na horké půdě tabulkového souseda z Moravských Budějovic. Jak už s tímto sokem bývá zvykem, nerodilo se vůbec lehce. Žihadlům vycházely vstupy do jednotlivých třetin, ale RT TORAX se nenechal zaskočit, ve druhém a následně i třetím dějství převážil pomyslné misky vah na svou stranu. Díky dvěma brankám agilního Lukáše Vrány a uklidňující trefy Jakuba Gelnara tři minuty před koncem tak bral další důležité tři body. Už posedmé z posledních osmi vystoupení. Svěřenci trenéra Tomáše Sršně sice zůstávají nadále pátí, ovšem třetímu Hodonínu se přiblížili už na rozdíl pouhých dvou bodů!

2. liga - skupina Východ - 34.kolo so 16.1.17:00
HC Moravské Budějovice 2005
HC RT TORAX Poruba 2011
3:5(1:1, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 1. Pěška (Mikeš), 25. Šťáva (Trojan, Matějka), 41. Pěška (Sechovec, Mikeš) – 16. Vrána z TS, 23. Kilnar (Zachar, Gelnar), 38. Vrána (Seidler, Stejskal), 44. Zachar, 58. Gelnar (Vajda, Zachar). Rozhodčí: Netopil – Maloušek, Maťašovský. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 406. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5.
HC Moravské Budějovice 2005: Šťastný – Peroutka, Randa, Šťáva, Sechovec, Pelikán, Sobotka, Forman, Kliment – Pěška, Matějka, Rytnauer, Havel, Paták, Mikeš, Trojan, Horký, Krutiš, Lupač, Vlašín.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Slavík, Baca, Puškár, Ovšák, Vajda, Malý – Ballner, Zachar, Kilnar, Vaněk, Vrána, Gelnar, Sedlář, Seidler, Stejskal.

Porubským vstup do zápasu vůbec nevyšel. Na malém kluzišti prohrávali už po 54 sekundách hry. Roman Mikeš našel z ostrého úhlu u pravé tyče volného Ondřeje Pěšku, jenž pohodlně doklepl puk za Kubáňova záda – 1:0. RT TORAX mohl srovnat o chvíli později, když mohl využít 106 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem. I při ní ale málem podruhé inkasoval. Andreas Kubáň podcenil nahození z budějovického obranného pásma a kotouč jen prolétl kolem gólmanovy levé tyčky.

I Žihadla mohla zužitkovat svou dvojnásobnou početní výhodu. Roman Mikeš ale odkrytou klec netrefil. V oslabení navíc ujel Lukáš Vrána a sudí po faulu nařídil trestné střílení. Ten si rozpohyboval brankáře a pečlivě zakončil k pravé tyči – 1:1. Nekrytou kasu netrefil z metru ani Ladislav Rytnauer.

Porubští borci otočili stav už ve 23. minutě. Aleš Kilnar vyslal nenápadnou střelu od levého kruhu a kotouč zapadl k pravé tyči Šťastného svatyně – 1:2. Hlavní sudí ale tuto situaci nejspíše neviděl a branku uznal až po dlouhé poradě se svými kolegy. Budějovice srovnaly krok v přesilové hře. Na modré čáře napřáhl Ondřej Šťáva a puk si našel cestu až pod vyrážečku Andrease Kubáně – 2:2. David Ballner mohl hostům vrátit náskok, trefil však jen připraveného brankáře Žihadel.

Z protiútoku tak na druhé straně zavařili porubské defenzívě Lukáš Havel s Janem Trojanem. V dobré pozici se pak opět ocitl Lukáš Vrána, díky obrannému zákroku Mikeše ale nedokázal patřičně zakončit. Ostravané o chvíli později chybovali ve středním pásmu a před trojicí vosích Žihadel zívala naprosto volná dálnice k porubské brance. Filip Randa ale na Kubáně nevyzrál. V čase 37:47 zaúřadovali znovu hosté. Petr Seidler vyslal elegantní zadovku před brankoviště Lukáši Vránovi, jenž nekompromisně zamířil mezi betony – 2:3.

Domácí srovnali hned po druhé přestávce. Roman Mikeš sice v závaru před brankovištěm trefil jen tyč, proti dorážce Ondřeje Pěšky už byl ale ostravský gólman bezmocný – 3:3. RT TORAX udeřil počtvrté po ubráněném oslabení. David Zachar se zmocnil kotouče v neutrální zóně a sprintoval, seč mu nohy stačily. Budějovického brankáře si položil k zemi a pohodlně zakončil do odkryté branky – 3:4.

David Ballner o chvíli později trefil z mezikruží tyč. Moravské Budějovice měly znovu velkou možnost pro srovnání, Rytnauerovu dělovku pod víko ale na poslední chvíli vyrazil Kubáň. Ostravané zpečetili svou výhru v čase 57:06, kdy plynula početní převaha Porubských. Vajdovu střelu od modré tečoval před brankovištěm Jakub Gelnar – 3:5.

Ostatní zápasy 34. kola II. ligy – Východ

HC Lvi Břeclav vs. HC Kopřivnice0:5
HK Opava vs. SK Karviná8:3
SHK Hodonín vs. HC Technika Brno2:0
HC Bobři Valašské Meziříčí vs. HC Frýdek-Místek1:5
HK Nový Jičín vs. VHK Vsetín3:2 náj.

Ohlasy k utkání

Jiří Rech (HC Moravské Budějovice 2005): Dle mého názoru to bylo vyrovnané utkání, rozhodlo proměňování šancí. Hosté je totiž proměnili a v celkovém hodnocení byli assi o kousek lepší. Určitě byla velmi důležitá situace na konci druhé třetiny, kdy jsme nechali před brankou volného hráče. Ale i celou druhou třetinu nám podobné situace dělaly problém, několikrát jsme nechali protihráče střílet z mezikruží. Naši kluci sledují hlavně kotouč a zapomínají na protihráče, kteří kolem nás projíždějí, najedou si poté do volných prostorů a z takových situací dostáváme mnoho branek. Rozhodl také fakt, že jsme po dlouhou dobu drželi puk ve své obranné třetině a častými špatnými přihrávkami jsme se dostávali pod tlak.

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Přijeli jsme do Moravských Budějovic s pokorou, jelikož jsme věděli, že je zde velmi úzké hřiště. Hraje se tady úplně jiný hokej, protože jsou tady velké třetiny, na druhou stranu zase krátké střední pásmo. Na takovém kluzišti se musí hrát jednoduše do brány. Sice jsme inkasovali už v první minutě, ale náš výkon poté gradoval. Ve druhé periodě jsme chodili skvěle do brány, vytvořili jsme si tlak, šance, které jsme také proměnili. Perfektně jsme bránili, jednoduše jsme přecházeli do útočného pásma. V poslední dvacetiminutovce jsme dostali sice gól v oslabení, ale rychle jsme se z toho zase vzpamatovali a po krásné akci Zachara jsme opět strhli vedení na svou stranu. Poté už jsme výborně kontrolovali zápas, skvěle jsme ubránili další oslabení a v přesilovce jsme přidali pátý uklidňující branku. Myslím si ale, že jsme od druhé třetiny byli jednoznačně lepší a zaslouženě vyhráli. Jsme spokojeni, protože se tady nehraje lehce a opravdu těžko se tady vyhrává. Kluci zápas opravdu odmakali, za což jim patří velký dík.