Sršňova premiéra vyšla na výbornou! Karviná utrpěla osmigólový debakl!

08.11.2014, René Chyla, Lukáš Bajgar

Pod taktovkou staronového kouče HC RT TORAX Poruba 2011 Tomáše Sršně nastartovali jeho svěřenci sveřepou misi s cílem zdolat poslední Karvinou. V první části si domácí celek pořádně ani nesáhl na kotouč a popravu prohrával po trefách Peslara, Kilnara a Vaňka 0:3. Prostřední dějství přineslo vyrovnanou partii a touš zpoza svých zad lovili brankáři obou týmu shodně jednou. Poslední dvacetiminutovka přinesla spíše exhibici, nejdříve se prosadil Chaloupka, půlminuty poté přidal svou druhou trefu v zápase Pavlačka, polívčičku si přihřála také Vrána, a když se prvně v kariéře za muže prosadil Jan Puškár, bylo zcela rozhodnuto. Domácí jen snížili stav na konečných 2:8.

2. liga - skupina Východ - 15.kolo so 8.11.15:30
HC Býci Karviná
HC RT TORAX Poruba 2011
2:8(0:3, 1:1, 1:4)
Branky a nahrávky: 39. Juhász (Hoďa, Zakuťanský), 50. Luka (Kasperlík) – 2. Peslar (Slavík), 5. Kilnar (Zachar), 13. Vaněk (Krayzel, Ovšák), 39. Pavlačka (Buček), 43. Chaloupka (Kilnar, Zachar), 43. Pavlačka, 44. Vrána (Javín), 46. Puškár (Javín, Červenka). Rozhodčí: Kubičík – Štěpán, Novák. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:3. V oslabení: 0:2. Diváci:183 . Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:8, 2:8.
HC Býci Karviná: Tomšu (44. Vrba) – Foltyn, Szajter, Mládenka, Hoďa, Zamecznik, Vydra, Dýrr, Jaroch, Křibík, Vyčesaný, Čintala, Deutsch, Jaroš, Malík, Kasperlík, Barnošák, Zakuťanský, Juhász, Luka, Pořízek
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Puškár, Vajda, Šindelář, Slavík, Javín, Peslar, Ovšák – Kilnar, Červenka, Buček, Chaloupka, Hulva, Zachar, Sedlář, Vrána, Krayzel, Pavlačka, Vaněk

Po odvolání hlavního trenéra Martina Smetáka vystřídal jeho místo staronový kouč Tomáš Sršeň, jenž nedávno ukončil působení na lavičce týmu Prostějova. Jako první ho čekal zápas na ledě Karviné, který nakonec dopadl pro Porubu famózně a pro domácí další ostudnou porážkou. Po celý zápas měli hosté herní převahu a stačil jim k tomu i průměrný výkon. RT TORAX tak žádné další překvapení nepřipustil a po této drtivé venkovní výhře se posouvá na samotné první místo tabulky!

Úvodní minuta utkání přinesla hned rychlé první vyloučení domácích. To bylo nakonec málem bleskově využito, když zazvonila tyč za karvinským brankářem. Tato početní výhoda ovšem i přesto nakonec využita byla, neboť hned ke konci druhé minuty nahrával Marek Slavík před bránu, kde stál nikým neatakován Jakub Peslar, pro kterého nebylo těžké zakončit střelou mezi betony – 0:1. Poté měla k dispozici vyrovnání Karviná, neboť na trestnou usedl Milan Ovšák. Místo toho ovšem David Zachar našel přesně rozjetého Aleše Kilnara, který se tak dostal v oslabení do samostatného úniku a po kličce překonal brankáře Tomšu – 0:2. Ve 13. minutě se skóre měnilo znovu. Po krásné kombinaci Milana Ovšáka s Luďkem Krayzelem se jako poslední dostal k puku po přesné přihrávce Rostislav Vaněk, který neměl problém domácího brankáře překonat potřetí – 0:3. Zbytek třetiny se dohrával zejména v útočném pásmu Poruby, domácí si nevytvořili téměř žádnou vážnější příležitost.

V první polovině druhé třetiny se obraz hry téměř nezměnil, Poruba byla nahrnuta ve svém útočném pásmu a nevyužila ani skoro minutu trvající signalizovanou výhodu, ani následnou přesilovku. Brankář Tomšů byl zasypán mnoha střelami, ale ani jedna se neujala, a tak měli Karvinští alespoň ještě nějakou naději na zvrat v tomto zápase. Karviná poté dosáhla branky, jenže ta nemohla být uznána, neboť puk byl těsně před Tihlářem zasažen vysokou holí. Domácí se poté osmělili a dostali se do pár slibných příležitostí, jenže všechny pokusy skončily na hostujícím gólmanovi. Tři minuty před koncem druhé třetiny byl vyloučen Jakub Peslar, ovšem i přesto se opět trefili v početní nevýhodě hosté. Domácí obraně ujel Martin Buček, který poté přihrál osamocenému Marku Pavlačkovi, před kterým už stála jen osamocená branka – 0:4. O půl minuty později se konečně mohli radovat domácí, kteří nakonec svou přesilovku využili. Jakub Juhász napřáhl na modré a puk se od horní tyčky Tihlářovy branky odrazil do sítě – 1:4.

V rozmezí třetí až šesté minuty třetí třetiny pokračoval porubský koncert. V přesilovce se po mohutném tlaku nejdříve prosadil do prázdné branky po parádní souhře Davida Zachara, Aleše Kilnara a Jana Chaloupky poslední zmiňovaný – 1:5. O chvíli později využil zaváhání domácí obrany Marek Pavlačka a zamířil přesně nad beton – 1:6. V další akci Miroslav Javín nahrával od modré Lukáši Vránovi mezi kruhy, který si pohrál s karvinskými obránci, a po nečekané otočce mezi kruhy zasunul do protipohybu brankáře přesně k levé tyči – 1:7. V tomto momentě se do brány domácích dostal Adam Vrba, jenž byl v letní přípravě dokonce na zkoušce v porubském týmu. Ten se nestačil ani ohřát a už lovil puk ze své svatyně. V další přesilové hře Miroslav Javín dokázal najít osamoceného Jana Puškára, který tvrdou střelou pod víko zvýšil již tak hrozivý výsledek pro domácí – 1:8. Poslední branka místního derby padla ke konci 50. minuty. Martin Kasperlík dokázal obelhat porubskou obranu a přihrál karvinskému kapitánovi Vladimíru Lukovi, který se střelou nad beton nemýlil – 2:8. Zbytek třetiny se už jen dohrával a ani jedno z mužstev si již nevytvořilo žádnou vážnější situaci.

Poruba tak odčinila vysokým vítězstvím v Karviné domácí prohru s Technikou Brno a díky tomu, že Valašský hokejový klub měl volno, se tak může RT TORAX pyšnit momentálně lídrem druholigové tabulky. Porubští ovšem vedou jen o celkové skóre, neboť jsou neustále pronásledováni Vsetínem, Brnem a Přerovem.

Ohlasy k utkání

Roman Sedlák (SK Karviná): Musíme soupeři pogratulovat, projevilo se, že mají zkušenější tým. Hrají déle II. ligu a z naší strany to byla tragédie, úplně bez bruslení. Něco jsme si řekli před zápasem, ale 90% týmu pokyny neplní. Řada individuálních chyb, špeky, hážeme to po sobě. Nejsme individuálně vybavení jako jiné týmy. Stále říkám, že v listopadu se začíná hrát hokej, a my už nestíháme. Máme mladý mančaft a málo hokejistů. Gólmany máme slušné, hráči by se jim měli za dnešní výkon omluvit. Navíc chodí málo diváků, a když už chodí, měli by vidět, že do toho dáváme srdíčko.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsem rád, že jsme po dvou porážkách vyhráli. Myslím si, že jsme měli celý zápas pod kontrolou, jen bych se pozastavil nad druhou třetinou, kdy mužstvo udělalo zbytečné fauly. A ve třetí třetině jsme dali ze začátku góly a bylo rozhodnuto.