Body zůstaly doma! RT TORAX potvrdil vzrůstající formu a Hodonín vyprovodil devíti brankami

11.10.2014, Gabriela Juříková, Lukáš Bajgar

Po dlouhé odmlce odehráli svěřenci trenéra Smetáka utkání na domácím ledě, kde prý nerozdávají body zadarmo. Zpočátku bylo utkání docela vyrovnané, ale s přibývajícím časem si sjednávali respekt domácí borci. Hodonínští sice dokázali tříbrankové porubské vedení v druhé části utkání snížit na rozdíl jediné trefy, ale ve třetí třetině ovládali zápas již plně Porubští i zásluhou dvou trestných střílení. Bodově největší podíl na vysoké výhře HC RT TORAX Poruba 2011 měl s gólem a třemi asistencemi zkušený hráč Luděk Krayzel, podpořen mladíky Alešem Kilnarem a Adamem Červenkou, kteří přidali shodně po dvou brankách.

2. liga - skupina Východ - 7.kolo so 11.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
9:3(4:1, 0:2, 5:0)
Branky a nahrávky: 3. Kilnar (Peslar), 12. Krayzel (Vaněk), 14. Hulva (Seidler), 15. Šindelář (Krayzel), 41. Kilnar (Vaněk, Krayzel), 45. Červenka (Hulva, Slavík), 46. Červenka (Vaněk, Krayzel), 51. Buček (TS), 60. Vaněk (TS) – 11. Peš (Nedvěd, Jurásek), 25. Zapletal (Charvát, Smetana), 39. Jurásek (Škápik, Nedvěd). Rozhodčí: Krenželok – Vengřín M., Vožda. Vyloučení: 10:13, navíc Zapletal (HOD) 10 OT Využití: 3:2. V oslabení: 2:0. Diváci: 551. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 9:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Puškár, Šindelář, Slavík, Javín, Peslar, Ovšák – Červenka, Buček, Chaloupka, Hulva, Zachar, Seidler, Vrána, Krayzel, Pavlačka, Vaněk, Kilnar, Sedlář
SHK Hodonín: Kotvan (15. Rozum) – Grman, Kučera, Tomi, Smetana, Pokorný, Škápik, Zapletal, Nedvěd, Peš, Kuba, Piskoř, Sajdl, Jurásek, Vrba, Charvát, Mika, Fejk, Polesný

Sobotní odpoledne zastihlo Ostravu ve slunečném rozmaru a i přes tento fakt se na domácí poměry slušně zaplnila hala, a to i početným táborem hostí. Přímý souboj čtvrtého s pátým měl nabídnout tuhou bitvu o každou píď na ledě, jenže... Jenže porubské kolbiště nabídlo až nečekanou zápletku. Již ve 3. minutě otevřel skóre ostravský Aleš Kilnar, na něhož civěla kasa s otevřenou pusou při početní výhodě domácích. Branka navnadila forvardy obou celků a hra se přelévala zprava doleva, až se dostalo na vyrovnání. A opět při přesilové hře – Petr Peš tečoval Nedvědovu bombu za Tihlářova záda.

O necelé dvě minuty později při další přesilové hře Hodonína uniklo duo Vanek – Luděk Krayzel, a druhý jmenovaný převážil misku vah na domácí stranu. Za další dvě minuto to už bylo 3:1 zásluhou Jakuba Hulvy. A když hostujícího Kotvana překonal čtyřiadvacet vteřin nato Jiří Šindelář bekhendovou parádou, vybral si trenér SHK Prčík oddechový čas a do kasy postavil Kevina Rozuma. A ten naděje oranžovomodrých držel dlouhé minuty nad vodou.

Prostřední část nezastihla Porubské ve špičkové formě a Hodonín někdy až lehkovážnost trestal. Jan Zapletal napřáhl na modré hůl, zavřel oči a... A puk vězel v kase. Tlak sílil a zdálo, že je jen otázkou času, že se diváci dočkají vyrovnání. Ve 39. minutě se natlačil před kasaře Poruby Dominik Piskoř a střelou k horní tyči zprvu rozradostnil své spoluhráče, aby mu branka nebyla uznána. Puk se totiž odrazil od horní konstrukce brány a z pohledu sudího nebylo průkazné, že přešel brankovou čáru. Toto napružilo Zdeňka Juráska, jenž se s tím, lidově řečeno, nemazlil a do sirény snížil na průběžných 3:4.

Poslední třetina byla poznamenána nevídanou mírou vyloučených, především na straně hostí – 3:8, a k tomu se musejí připočíst dva tresty, po nichž následovaly nájezdy. Ve 41. minutě uklidnil domácí Aleš Kilnar mazáckým zakončením pod tyč. O šestou trefu Poruby se postaral Adam Červenka ve dvanácté vteřině hry pěti proti třem. A aby toho nebylo málo, tentýž hráč minutu poté opět v přesilovce definitivně zlomil odpor hostů. V 51. minutě nabídl sudí Porubě trestné střílení za faul Škápika na ujíždějícího Martina Bučka při vlastním oslabení, jenž si s Rozumem následně poradil. A když se v poslední minutě prosadil také z trestného střílení Rostislav Vaněk, odjížděli Hodonínští s pořádným výpraskem 3:9 domů.

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba 2011): Chtěli jsme do zápasu vstoupit a vlastně i navázat na zápas v Přerově, který jsme zakončili, dá se říct, ve velkém stylu. V první třetině jsme měli o zápase rozhodnout a mohlo být rozhodnuto, ale začalo se jemně podceňovat. Což se naplnilo ve druhé třetině – každý chtěl dávat góly a nikdo nechtěl bránit. Výsledek byl najednou na vážkách a museli jsme si něco říct v kabině a začít hrát zase svou poctivou hru odzadu. A výsledek se dostavil.

Jan Prčík (SHK Hodonín): První třetina nám nevyšla, neboť jsme v ní zaspali začátek. Z přesilovek jsme dostali snad všechny branky, a to nám domácí dali i při vlastním oslabení. Ve druhé třetině jsme zlepšili hru a pokusili jsme se dotáhnout na soupeře, což se nám podařilo. A poslední třetině vládla nedisciplinovanost. Na začátku byly hned dva zbytečné fauly, nebudu se na sudí vymlouvat, v hráčích ale už pak vládla frustrace a zápase nedopadl pro nás vůbec dobře. Musíme se poučit, Porubě gratuluji k odvedenému výkonu. Zasloužili si vyhrát.