SEZÓNA 20/21: Útočníci I. – Poruba může i nadále spoléhat na záruku kvality!

SEZÓNA 20/21: Útočníci I. – Poruba může i nadále spoléhat na záruku kvality!

Lukáš Bajgar, 09.05.2020
Čtyři brankáři, devět obránců, toliko je zatím oficiálně známo z kádru HC RT TORAX Poruba 2011, další pokračování představování kádru přinese rozsáhlý seznam forvardů, s nimiž se pokračuje v navázané spolupráci, jména čtyř posil budou prozrazena v následujících dvou částech. A na koho se může fanoušek Poruby opět těšit? Třeba na Marka Sikoru, Jana Káňu či Tomáše Jáchyma!

Když do Poruby přicházel Marek Sikora, spousta odborníků řešila, jak tento hromotluk do kádru zapadne. A na konci sezóny museli mít brady téměř u země, havířovský odchovanec předvedl sezónu snů, nasbíral neskutečných 43 (16 + 27) kanadských bodů a opanoval statistiku produktivity celého týmu. Hráč s bohatými zkušenostmi může spoléhat jak na svou fyzickou sílu, kdy si protihráče jednoduše odsouvá od těla, ale zároveň má neskutečný tah na bránu. A co více, společně s Tomášem Jáchymem patřil v minulém ročníku k železným mužům týmu, za celý rok vynechal jediné utkání.



Marek Sikora v utkání předkola playoff


Jan Káňa se pomalu, ale jistě zařadil mezi stálice Poruby, v současnosti se připravuje už na svou čtvrtou sezónu za ambiciózní HC RT TORAX, a bude-li stejně úspěšná jako všechny předešlé, máme se nač těšit. Loni získal 37 (17 + 20) KB a v +- statistice si vedl na výbornou, když skončil s kladnou pětkou. Mezi nejsilnější devízy třicetiletého forvarda patří výtečná poziční hra, jednoduše je vždy tam, odkud se skvěle dávají branky. A ještě v jedné statistice nemá s nikým v týmu rovného, a to jsou jednak časté úniky v oslabení, a také jejich úspěšné proměňování.



Jan Káňa ve svém živlu, kdy se chytře urve obraně a na brankáře je pak vždy sám


Jan Hudeček v Porubě vyrostl, čeká jej už třetí celá sezóna v dresu HC RT TORAX a i bez jakékoliv skromnosti lze říci, že jistě opět střelecky vydařená. Ročník 2019/2020 přinesl 36 (16 + 20) kanadských bodů, čímž stanovil své dosavadní maximum. Jan Hudeček se řadí mezi porubské štírky, kterému nečiní potíže prodrat se mezi pětici soupeřů a zjevit se sám před brankářem, a ještě s noblesou zakončit.



Havířovští marně stíhají Jana Hudečka ve zteči


Nejstarším hráčem o přesné dva měsíce vůči Ervinsi Muštukovsovi bude nově Petr Kanko, který se role veterána zhostí po odchodu dosavadního kapitána Jiřího Zdeňka. Ač má šestatřicet let, na ledě jako by vždy o deset let omládl, rozdá nejvíce hitů a bodyčeků, dohraje i ztracený puk a s chutí na střídačce motivuje celý tým i za sebevíc ztraceného stavu. Titul „Bojovník týmu“ mu určitě zůstane i v nadcházejícím ročníku, třetím za HC RT TORAX. Krom bojovnosti přidává body skoro jako na běžícím páse, za dvě sezóny jich už má 57 (32 + 25).



Petr Kanko a jeho movemberový sestřih


Mezi technicky nejvyspělejšího borce považuje odborná veřejnost v porubském dresu Tomáše Jáchyma, zároveň nejvyšší muž současného kádru nasbíral loni hned 34 (10 + 24) kanadských bodů a rovněž se připravuje na svou třetí plnohodnotnou misi za HC RT TORAX. V minulém ročníku ovládl týmovou +- statistiku kladnými sedmi body, Tomáš Jáchym je typickým týmovým hráčem, který raději přihraje spoluhráči i před prázdnou kasou, ale zároveň umí založit útok, přičemž na sebe dva, tři hráče naváže, aby dal prostor svým kolegům.



Tomáš Jáchym číhající před jihlavskou bránou během předkola playoff


Ve výborném světle se uvedl v Ostravě šestadvacetiletý Marek Špaček, svou debutovou sezónu okořenil 28 (16 + 12) body, a především se ukázal v roli střelce zpoza kruhu, kde umí vypálit jak od hrazení, tak z mezikruží stejně tak golfákem, jako příklepem. Má-li po ruce rychlé spoluhráče, může soupeř vždy očekávat pořádnou šlamastyku.



Blondýn s přesnou muškou – to je Marek Špaček


Michal Hlinka do Poruby přicházel před loňskou sezónou z pohledu veřejnosti v roli nedoceněného forvarda Dukly Jihlava, kde měl velké sympatie fanoušků. Ač vinou zranění čtvrtinu soutěže proseděl na tribuně, bodově předčil své mise právě v Dukle Jihlava a spíše navázal na vyrovnané výkony ze Šumperka a z Havířova. Do statistik si připsal 18 (6 + 12) bodů, svou roli však sehrával často v defenzivní práci. Pokud obrana propadne, bylo a je na Michala Hlinku vždy spolehnutí, že se před brankářem objeví a kotouč soupeři uloví.



Poctivý Michal Hlinka se svými křídly Tomanem a Brodkem


Talentovaný a nebojácný Valach Jiří Brodek může být na svůj debut v Chance lize více než pyšný, v devatenácti letech si připsal první 4 (3 + 1) kanadské body a zanechal velice pozitivní dojem. Kdo by čekal ustrašeného juniora, který čeká v koutku na puk, ten byl rychle vyveden z omylu! Pokud do soupeře nenajede Petr Kanko, je právě Jiří Brodek druhý v pořadí, jenž se nezalekne a soka na mantinel přišpendlí, v kombinaci s mladickou výbušností lze od porubského juniora čekat ještě velké věci.



Čistá radost Jiřího Brodka


Radim Toman byl doposud mateřskými Vítkovicemi posílán střídavě na hostování do Poruby či do Havířova, loni si oblékl dokonce oba dresy. Ve svých dvaceti letech má už zkušenosti jak s extraligou (14 utkání za Vítkovice), tak s druhou nejvyšší soutěží (112 zápasů za Porubu, Havířov a i za Vsetín). V loňském ročníku ve 26 zápasech za HC RT TORAX nasbíral 6 (1 + 5) KB, předloni, kdy však dostával podstatně více prostoru, bylo bodů hned 27 (10 + 17).



Radim Toman v utkání s Havířovem