Olomouc uloupila v Ostravě všechny body

11.12.2006, Lukáš Bajgar

Ve 29. kole I. ligy hostila ostravská Sareza hanáckou Olomouc; v letošních vzájemných utkáních zatím platilo tříbodové pravidlo domácího celku a panovala také vyrovnaná střelecká bilance 7:7. Olomouc se dostala do vedení po polovině první části zásluhou Richarda Bordowskeho, ale tlak domácích ve dvacáté minutě vyústil ve vyrovnávací trefu Dalibora Sochorka. Ve 25. minutě se domácí dostali po trefě kapitána Šebesty do vedení, jenže náskok jednoho gólu neudrželi a díky Bouzově teči a individuální akci Čuříka zvrátili olomoučtí hokejisté stav utkání. Ostrava v závěrečných minutách sáhla k odvolání brankáře, ale tento tah jí nevyšel a Filip Smejkal rozvlnil domácí kasu v utkání počtvrté. Sareza podlehla Olomouci 2:4.

- 29.kolo po 11.12.17:00
HC Sareza Ostrava
HC Olomouc
2:4(1:1, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 20. Sochorek (Klimek), 25. Šebesta (Boháč, Bokroš) - 14. Bordowski (Hubáček), 27. Bouz (Šafařík, Najdek), 28. Čuřík (Štach), 59. Smejkal. Rozhodčí: Hradil - Bryška, J. Novák. Vyloučení: 6:6, navíc Mocek J. (Sar), Bartoň (Olo) 10 OT. Využití: 1:2. Diváci: 500. Střely na branku: 30:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.
HC Sareza Ostrava: Čech – Brincko, Kubala, Mocek D., Tesařík, Holík, Mocek J., Ovšák, Vnenk – Šebesta, Boháč, Bokroš – Klimek, Sochorek, Svačina – Gelačák, Pavlačka, Baranyk – Dušek, Janečka, Mocek I.
HC Olomouc: Žigárdy – Kříž, Bartoň, Suchánek, Šafařík, Štach, Švrček, Ondrušek - Slaninák, Ministr, Smejkal - Bordowski, Bouz, Žajgla - Šula, Hubáček, Zbořil - Čuřík, Najdek, Šimo

Úvodní minuty utkání se nesly ve znamení na pohled ospalého utkání, kdy gólmani obou celků neměli žádnou příležitost si vyzkoušet své řemeslo. Olomoucký fantóm Žigárdy si připsal první zákrok ve třetí minutě lapačkou, to jej nesmělým pokusem otestoval Vnenk. Za další dvě minuty již musel tentýž muž v bráně čelit Sochorkově prudké ráně od mantinelu. Teprve v polovině první třetiny se poctivé práce dočkal také domácí Čech, jenže Křížem vypálený projektil se jen opřel o výstroj. A hned vzápětí na modré napřáhl hostující Švrček a namířil do klubka těl před ostravskou bránou, odkud kotouč putoval daleko od brankoviště. Ve 12. minutě při vlastním oslabení nejdříve uniklo domácí duo Šebesta – Boháč, ale stejně jako Pavlačka o pár vteřin později zásahu do černého nedocílili. V čase 13:36 se prvně měnil účet utkání, Richard Bordowski v početní výhodě unikl domácí obraně a v souboji s Čechem obstál na výbornou, ač v pádu a za pomoci odrazu kotouče od vlastního těla po předchozím vyražení gólmanem. Tři minuty před sirénou vzplál další varovný požár Olomouce, Čuřík se probojoval do útočného pásma, jenže křížný pas Šimo nezpracoval. Závěr třetiny patřil již domácí Sareze, Šebesta nejdříve rozezvučel brankovou konstrukci, Vnenkův kotouč Žigárdymu z lapačky přepadl do brankoviště, ale dorážky se nikdo neujal. Po Svačinově teči se na konci 19. minuty opřel touš o břevno, ale i to nestačilo a Dalibor Sochorek o něco málo později objel ležícího brankáře a střelou do odkryté svatyně vyrovnal.

Druhou dvacetiminutovku načala Sareza Boháčovou jedovkou nad horní tyč Žigárdyho kasy a Olomouc prověřením Čechových betonů Bordowskeho pokusem a jeho následnou akcí, kdy tečoval Hubáčkovu příhru. Do vedení se dostal domácí celek ve 25. minutě zásluhou agilního Boháče, jenž dobruslil kotouč a před bránou hostí přihrál na volného Pavla Šebestu, a ten zkušeně z první zavěsil. Z vedení se ale červený tým neradoval dlouho, nejdříve vypálil na modré Šafařík a Martin Bouz tečoval za záda bezmocného domácího kasaře, aby se přesně čtyřicet vteřin nato do pro oko diváka lahodící individuální akce dostal Jakub Čuřík, převalil se i přes ležícího obránce Ostravy a zvrátil skóre utkání na 2:3. Náhle bylo plné kluziště jen olomouckých borců a Čech se měl v bráně co otáčet, aby zlikvidoval Smejkalův pokus, Zbořilův průnik obranným pásmem či Bordowskeho napálení gólmanova ramene, nemluvě o chytré příhře Ministra, u které chyběl jen adresát před půlkruhem. Za domácí se odvážil vystřelit až Ovšák po jeho nalezení spoluhráčem zpoza brány. Hra po hektických minutách v úvodu této části trochu zklidnila, za zmínku stojí ještě Ministrova rána do břicha domácího brankáře. Po dvou třetinách vyhrávali Kohouti z Hané 2:3.

Ráz poslední části se velice podobal úvodu utkání, kdy bylo také šancí jako šafránů. Hra se přelévala ze strany na stranu, jenže ke střelám se nikdo neodhodlal či je pozorná obrana likvidovala v samých zárodcích. Až ve 46. minutě kolem Čechovy konstrukce proletěl Slaninákův projektil a minutu poté od modré čáry vyprášil betony ostravské jedničky v bráně Suchánek. Deset minut po zahájení třetiny v početní výhodě domácích hledal před Žigárdym Svačina najetého Klimka, jemuž kotouč ovšem nakonec utekl. I nadále zůstávala mírná převaha na straně Hanáků a Ministrova střela do lapačky či Smejkalův kontr na poslední chvíli zastavený nedovoleně Ovšákem jsou toho jen důkazem. V 52. minutě obdržela Sareza jednu z největších příležitostí vyrovnat, ale Šebesta si při vlastním oslabení vybral pro něj jen břicho gólmana. S blížícím se závěrem řádné hrací doby počal sílit tlak domácích, olomoucký Čuřík sice namířil k tyči domácí brány, ale další pokusy měli zásadně již jen ostravští hráči na holi a především pak Ovšák po Boháčově vybídnutí neměl ke skórování v akci dvou na jednoho daleko. Sareza se dvě minuty před koncem odhodlala ke hře bez brankáře, čehož bleskurychle využil olomoucký Filip Smejkal, který zachytil Brinckův kotouč, uzavřením stavu zápasu na konečných 2:4 pro Olomouc.

Ohlasy k utkání

Petr Fabián (Sareza): „Spokojeni s výsledkem být nemůžeme, ale musím se kluků zastat, protože jsem čekal, kdy přijde špatný zápas, který odehraje každé mužstvo v sezóně několikrát. Takový zápas jsme ještě neměli. Po kabině putuje již čtrnáct dní viróza, máme spoustu zraněných a nemocných hráčů, což zamává i se zkušenějšími týmy. Věřím, že se z toho kluci proberou a zbývající tři zápasy se opět budeme rvát o body.“