S Jihlavou i potřetí Sareza vítězně

06.12.2006, Lukáš Bajgar

Druhou polovinu prvoligové sezony 2006/2007 nastartoval duel domácí Sarezy Ostrava s jihlavskou Duklou. Oba předešlé zápasy vyhráli Ostravští shodně 6:4 a posílení vítězstvím z předešlého kola chtěli naplno bodovat i nyní, stejně jako Jihlavští po dohrávce s Prostějovem. První branky se diváci dočkali již ve 2. minutě z hole Marka Badža, tedy hráče, který upravil druhou brankou v utkání v samém závěru hry na konečných 5:3. Ostrava vedla ve 24. minutě již rozdílem dvou gólů, ale dvě trefy Petra Kaňkovského na průběžných 3:3 dávaly Dukle naději na první zisk bodů proti středečnímu soupeři. Proti byl ovšem Petr Janečka necelou minutu po srovnání a již jednou zmíněný Badžo. Tři kanadské body si odváží Jonáš Fiedler za tři podíly na gólech v domácí síti.

- 27.kolo st 6.12.17:00
HC Sareza Ostrava
HC Dukla Jihlava
5:3(2:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Badžo (Holík), 9. Klimek (Sochorek, Janečka), 24. Ovšák (Pavlačka), 48. Janečka (Tesařík, Sochorek), 53. Badžo – 13. Vlk (Fiedler, Chvátal), 36. Kaňkovský (Fiedler), 47. Kaňkovský (Řípa, Fiedler). Rozhodčí: Smeták - Barteček, Pala. Vyloučení: 6:10, navíc Morava (JIH) 10 OT. Využití: 3:0. Diváci: 725. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 5:3.
HC Sareza Ostrava: Holeš - Brincko, Mocek D., Rimmel, Tesařík, Holík, Mocek J., Vnenk, Ovšák - Šebesta, Boháč, Bokroš - Klimek, Sochorek, Janečka - Gelačák, Badžo, Baranyk - Holuša ,Pavlačka, Glas
HC Dukla Jihlava: Řehoř - Kuchyňa, Morava, Duben, Lukáč, Míka, Chvátal, Šmarda, Pekárek - Rytnauer, Bakus, Čachotský, Havel, Kaňkovský, Fiedler, Vaškovič, Dušátko, Vlk, Řípa

Hráči obou celků začali zápas rozpačitě, domácí se již po půlminutě hry prezentovali ranou Brincka od modré, kterou před brankovištěm tečoval Boháč vysoko nad. Ve druhé minutě se po Řehořově levé ruce řítil na bránu ostravský Marek Badžo, hledajíc výhodnější palebnou pozici, nakonec si vybral bekhendem namířený pokus mezi jihlavskou tyč a brankáře - a úspěšně. Ve 3. minutě vybojoval před domácím brankářem Holešem Fiedler kotouč, objel svatyni a muž v masce se štěstím v sedě kryl s nohama od sebe, a Kaňkovského dorážka mířila do již zcela připraveného hráče. Hrálo se velice opatrně, mnohdy uskakoval puk borcům obou klubů daleko od holí a šance se rodily jako houby v mrazu. Další příležitost měla Jihlava v 8. minutě, ale Kuchyňova bomba od modré nakonec skončila místo v bráně na mantinelu za ní. V čase 8:58 v přesilové hře od vlastní brány celým kluzištěm rozehrál Rimmel a přes dvojici domácích hráčů se kotouč vždy maximálně po jednom doteku dostal až k Lukáši Klimkovi a na něho již civěla prázdná brána. Ve 13. minutě se zničehonic před Holešem objevila po zaváhání obrany dvojice jihlavských borců, nikým nehlídaná, a Petr Vlk gólem překvapil i hlavního sudího, jemuž musel tento fakt potvrdit brankový červeným světlem. Hra byla i nadále hodně nervózní, gólmani si na touš mnoho nesáhli, většinou vinou nepřesných příher či velice pozorných beků.

Do prostřední dvacetiminutovky nastoupili hosté až po uplynutí patnácti minut určených pro oddych a sudí Smeták je potrestal dvouminutovým trestem. Kloudné střely se v početní výhodě dočkali domácí jen z hole Holuši. Až další vyloučení jihlavského hráče přineslo čtvrtý zásah do černého v utkání - Milan Ovšák na modré vystřelil, kotouč se opřel o klubko hráčů před Řehořem, jehož nakonec překonal jeden z vlastních borců nešťastnou tečí výstrojí. Ve 26. minutě si před domácím brankářem udělal čestné kolečko Čachotský a vykoledoval si faul na svou osobu, ale brzké vyloučení jeho spoluhráče zhatilo žlutočerveným početní výhodu. Minutu nato ostravskému Glasovi sjel po čepeli hole kotouč, jinak by zřejmě přidal další trefu v zápase. Na druhé straně Rytnauer nahodil na domácího gólmana z těžké pozice kotouč, leč bez úspěchu. Tlak Sarezy v polovině zápasu gradoval a tutovky Baranyka, Sochorka či Badža přišly i díky famózním zákrokům jihlavského „ďábla“ v bráně vniveč. To se nelíbilo Fiedlerovi, z velkého kruhu vybídl do zteče Petra Kaňkovského, jenž zkušeně snížil stav mače zasunutím mezi Holešovy betony – 3:2. Tato branka byla vodou na mlýn a náhle se hosté osmělovali do vícera střeleckých zakončení, jenže Bakusovi stálo v cestě břicho domácího brankáře a Havlovi včas vymrštěná lapačka.

V úvodu poslední části obkroužil domácí Janečka bránu se snahou překvapit, ale k zakončení se již nedostal. Na druhém pólu kluziště přenechal Řípa kotouč Kaňkovskému, ten vystřelil a i když Holeš při zákroku přišel o hůl, vyrovnání stavu utkání se nekonalo. Také Vaškovič nenápadnou střelou z otočky měl choutky překvapit, nebylo mu však přáno. Velice aktivní Fiedler pak prozkoumal jen výstroj domácího brankáře a až Petr Kaňkovský druhým zásahem v utkání srovnal na 3:3, to jej křižným pasem před brankoviště nalezl Řípa a zasunutí mezi betony bylo jen banalitou. Ovšem necelou minutu nato, opět v početní výhodě, napřáhl Tesařík a Petr Janečka tečí v těsné blízkosti Řehoře poslal Ostravu opět do vedení. Hektické minuty zakončil jihlavský Fiedler, vedle něhož ostravská jednička tohoto utkání již ležela překonána, neúspěšným pokusem, neboť na záchrannou brzdu v podobě dvou minut pro Jiřího Mocka již nestačil a k zakončení do brány se nedostal. V 53. minutě se rozhodlo o definitivě - Marek Badžo prudce vypálil z mezikruží, mimo kasu letící kotouč u hrazení na modré dobruslil a druhou ránou švihem zařídil výhru Ostravy 5:3. Na skóre již nic nezměnil agilní Bakus či domácí Šebesta. Po dvou výhrách 6:4 proti Jihlavě v letošním ročníku slavila Sareza další zisk tří bodů, byť na každé straně padl o jeden gól méně.

Ohlasy k utkání

Petr Fabián (Sareza Ostrava): Všichni jsme rádi za tři body, to každý mančaft namotivuje do dalších zápasů, ale Jihlava vytěžila z minima maximum, tři góly. Oni měli dnes odjet s celkem větší nadílkou, protože těch šancí, co jsme dnes měli – po druhé třetině mělo být už hotovo – rozdíl tří, čtyř gólů a prakticky by nebylo o co hrát.

Petr Vlk (Dukla Jihlava): Z mé strany zklamání, věřil jsem, že body přivezeme. Bráním se tomu, abych hráče hanil, ale každý má své schopnosti. Tady ten ostravský mančaft nebyl takový, aby nám dal pět gólů. Góly v přesilovkách byly po tečovaných kotoučích, ze skrumáží, krom druhého gólu, kde nebylo dobruslení. To už je trma vrma, zda to prolétne mezi čtyřmi lidmi nebo ne. Mě spíš ale vadí nedůslednost, která nás potom stojí body.