V dramatické bitvě podlehla Sareza Hradci Králové až na nájezdy

06.11.2006, Lukáš Bajgar

Sareza Ostrava hostila v 19. kole I. ligy první tým soutěže Hradec Králové. Favorit utkání byl zpočátku zaskočen aktivitou domácích, ale i tak to byl on, kdo jako první skóroval zásluhou Pavla Suchého v početní výhodě. Rychlou odpověď nalezl Libor Gelačák po Holušově asistenci, pouhých osmnáct vteřin poté. V čase 29:00 se Ostrava dokonce dostala do vedení, kdy ofenzivní hru završil Daniel Boháč trefou v přesilovce. Srovnání stavu přišlo až ve třetí části z hole Petra Domina a jelikož branka poté již nepadla, rozhodovalo se o vítězi při nájezdech. Přestože domácí Baranyk vsítil Hylákovi v bráně Energetiků čistý hattrick, odváží si oba body právě hostující celek, neboť Jan Starý vyzrál na Holeše, jenž se představil v domácím dresu až při poslední exekuci, kdežto domácí Šebesta neskóroval.

- 19.kolo po 6.11.17:00
HC Sareza Ostrava
Královští lvi Hradec Králové
2:3sn(0:0, 2:1, 0:1 - 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Gelačák (Holuša), 29. Boháč (Šebesta, Rimmel) - 27. Suchý (Haluza), 42. Domin (Linhart), rozhodující nájezd Starý. Rozhodčí: Minář - Pála, Jureček. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:2. Diváci: 589. Střely na branku: 43:33. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 2:3.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek – Mocek J., Rimmel, Brincko, Mocek D., Holík, Tesařík, Ovšák, Vnenk – Šebesta, Boháč, Baranyk – Janečka, Klimek, Najdek – Valušiak, Pavlačka, Bokroš – Gelačák, Holuša, Glas
Královští lvi Hradec Králové: Hylák – Toužimský, Mocek P., Linhart, Koma, Pazdera, Hendrich, Burián, Daňo - Fořt, Roubík, Fišer - Haluza, Domin, Suchý - Potůček, Starý, Vondráček - Šeda, Volráb, Diviš

Projev hry od samého počátku nenasvědčoval, že na půdu ostravské Sarezy dojel lídr soutěže, a možná za to mohl i fakt pozdního dojezdu hráčů z Východních Čech. I přesto hosté Fišerem a následně po zpětné nahrávce Domina Haluzem u prvně jmenovaného minuli bránu a druhým nastřelili rameno Štěpánka v bráně. Ostravští hráči pohrozili Valušiakem na sklonku druhé minuty, ale Hylák neměl s tímto pokusem mnoho práce. Až během početní výhody domácích koketoval Tesařík s myšlenkou propálit v červeném oděného muže v masce, ale tak dlouho hledal vhodnou palebnou pozici, až jej Hylák v rozkleku vychytal. Z Energetiků načerpalo nejvíce energie trio Suchý, Domin, Haluza a právě Haluzovo nahození prosvištělo kolem masky ostravské jedničky jako hladový komár. V 8. minutě velice pohledné první části namazal Šeda na Potůčka, jenž z prvé orazítkoval jen mantinel za svatyní. Na druhé straně se v jediné minutě mohlo dvakrát měnit skóre, ale natěsno bráněný Bokroš nezakončil dostatečně razantně a po Gelačákově asistu skrz modrý půlkruh nedokázal Holuša procedit kotouč za Hylákova záda. Poté si dvě vyložené šance zamluvil královehradecký Roubík ranami od modré: jednou těsně vedle a druhou do Štěpánka, od něhož se touš odrazil vysoko nad. Tečku za třetinou udělal tandem Potůček – Starý, a nebýt neposlušného kotouče, mohl se druhý jmenovaný radovat z branky.

Druhý úvodní hvizd slyšela jen osmička hráčů na kolbišti a to byla voda na mlýn pro Najdka, který chtěl nalézt skulinku mezi Hylákovimi betony, také Bokroš na hranici brankoviště nechal na gólmanově čele vyrašit několik nových vrásek. Hosté se střelou prezentovali až zásluhou Petra Mocka od červené. Ve 26. minutě nejdříve Pazdera od modré prozkoušel Štěpánkovu pozornost, aby chvíli nato Pavel Suchý po akci na jeden dotek dokončil přesilovou hru střelou do odkryté brány nad ostravského brankáře. Nedlouho po vhazování se puku chopil Holuša a po samostatné akci křižně vybídl Libora Gelačáka ke srovnání. Ve 29. minutě hostující Fořt zamířil tvrdou ránou příklepem nad lapačku svého soka a zase Hylák chvíli nato měl kupu štěstí a svého umu, že Najdek promarnil přivést svůj celek do vedení před odkrytou bránou. Co se nepovedlo jemu, dokázal Daniel Boháč také jako hosté v přesilovce střelou pod víko. A divoká přestřelka ovšem zdaleka nekončila, i když branky odmítaly padat. 2:2 měl na holi Vondráček, jehož Šeda poslal skórovat, jenže Štěpánek se štěstím betonem zasáhl. Další „jéééj“ se ozvalo, když zpoza kruhů domácí Vnenk poslal svou vizitku Hylákovi a ta mu vypadla a nenašel se nikdo, kdo by mu ji ukryl do brány. Také agilní Valušiak mohl jen potvrdit převahu Ostravy v prostřední části svými góly, kdyby ovšem nenarazil na zeď jménem Alexandr Hylák. Hradečtí borci ovšem ukazovali, že nevedou soutěž jen tak omylem a šance Volrába při vlastním oslabení, při níž se puk pomazlil s boční siťkou brány, toho byla důkazem. A když se ve 39. minutě Suchý rozhodl zbourat podpěrný sloup jedné z tribun zimního stadionu jak pálil tvrdě a nepřesně a když se mu plán nezdařil, odcházeli domácí do šaten spokojenější.

Druhou přestávku jako tradičně okořenila divácká soutěž a vzápětí se rozpoutal další díl bitvy o prvoligové body. Tu měli hosté usnadněnu o čtyřminutové vyloučení Baranyka; byl si toho vědom mimo mířící Fořt a především Petr Domin, jenž pozměnil před Štěpánkem Linhartem vypálený projektil a po zemi kolem betonu srovnal – 2:2. Začínalo se tedy, jak se říká, od nuly. Hradec Králové byl na koni, důkazem byly střely Starého z bezprostřední vzdálenosti do klečícího gólmana, Roubíka nad bránu a znovu v jeho podání ale kolem tyče. Ostravští se vzchopili a opět byli soupeři více než jen vyrovnaným sokem. Boháč si vyhlédl beton Hyláka a odražený kotouč jen procválal brankovištěm, stejně jako když jej tímto směrem vyslal Valušiak. A do třetice domácí v podání Bokroše, jehož prudké nahození Hylákovi vypadlo z lapačky. Když se na konci šedesátiminutovky neprosadil Suchý a rozezvučel jen boční konstrukci brány, následovalo pětiminutové prodloužení.

Zatímco během všech třetin bylo pohledných a gólových akcí jako politických slibů před volbami, byla hra čtyř proti čtyřem výrazně opatrnější a hráči zkoušeli překonat gólmany z úctyhodných vzdáleností, krom Buriána, který měl gól na holi, když se na Štěpánka natlačil, ale puk neprotlačil. Hostující Volráb a domácí Šebesta spíše propagačně otestovali gólmany.

Zápas dospěl do samostatných nájezdů, v nichž se zaskvěl především domácí Baranyk svým hattrickem proti Hylákovi a pak duo hostí Roubik - Jan Starý, které v součtu vsítilo čtyři branky, přičemž druhý jmenovaný v šesté sérii narozdíl od domácího Šebesty poslal puk do brány a ukončil tak pěkný hokejový podvečer dvěma body pro Hradec Králové.

Ohlasy k utkání

Libor Polášek (Ostrava): „Soupeř byl dnes velmi silný. Můžeme být spokojeni s předvedenou hrou, vedli jsme 2:1, ale nechali jsme Hradec vyrovnat. Trestná střílení se nám, bohužel, nepovedla“

Vladimír Jeřábek (Hradec Králové): „Jsme spokojeni i s dvěma body. Na začátku třetí třetiny jsme prohrávali 2:1. Z obou stran to bylo upracované utkání, gólmani podali skvělý výkon. V krátkém sledu je hodně utkání a projevuje se únava. Myslím si, že jsme v první třetině promarnili několik šancí. Ostrava hrála velmi dobře, obětavě, s nasazením, ostravští hráči padali hodně do střel. Remíza byla zasloužená, nájezdy jsou o štěstí."