Zápas dvou obratů ve skóre lépe pro Havlíčkův Brod

28.10.2006, Lukáš Bajgar

Sareza Ostrava v 15. kole I. ligy hostila tým z Vysočiny – Rebel Havlíčkův Brod, kterému ještě v letošní sezoně nevstřelila branku. A tuto nepříznivou bilanci hned v první minutě podpořil Vladislav Kubeš, jenž poslal svůj celek do vedení, i úvod prostřední části vyzněl jasně pro hosty, na 0:2 navýšil Pavel Procházka a kdyby si na Kuklu při trestném střílení nevyšlápl gólman Ostravy Holeš, mohlo být s domácími hůře. Ve 33. minutě zavelel Marek Badžo k obratu, neboť jeho příkladu šel i Milan Baranyk s Danielem Boháčem a to do necelých šesti minut po první brance jejich celku. V 58. minutě přišlo vyrovnání z hole Vladislava Kubeše a druhý zvrat v utkání završil vítěznou brankou utkání Branislav Fábry na konečných 3:4 po samostatných nájezdech.

- 15.kolo so 28.10.17:00
HC Sareza Ostrava
BK Havlíčkův Brod
3:4sn(0:1, 3:1, 0:1 - 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Badžo (Glas), 36. Baranyk (Holuša), 39. Boháč (Rimmel) - 1. Kubeš (Kukla), 21. Procházka (Žák, Kreuzer), 58. Kubeš (Kolář), rozhodující samostatný nájezd Fábry. Rozhodčí: Trombík - Koliba, Barteček. Vyloučení: 8:12. Využití: 1:0. Diváci: 586. Střely na branku: 30:29. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4.
HC Sareza Ostrava: Holeš - Mocek, Rimmel, Brincko, Buček, Holík, Tesařík, Ovšák, Vnenk - Šebesta, Boháč, Klimek - Janečka, Pavlačka, Baranyk - Holuša, Sochorek, Bokroš - Gelačák, Badžo, Glas
BK Havlíčkův Brod: Růžička - Procházka, Kolář, Drtina, Špila, Jelínek A., Šulc -Kubeš, Žák, Kreuzer - Fábry, Kukla, Matušík - Jelínek P., Varga, Polák - Kraučuk

Do utkání vstoupili hosté z Havlíčkova Brodu jako samotná vichřice, již v úvodních vteřinách zaměstnal Holeše prudkou střelou Žák a svým pokusem také Drtina. Ovšem na příhru Kukly zpoza brány na volného Vladislava Kubeše před modrý půlkruh s následnou střelou z prvé byl ostravský gólman krátký. Šancí bylo na obou stranách zpočátku jako šafránu a Růžička v kase Rebelů zasahoval prvně v páté minutě, když jeho mančaft v oslabení čelil náporu Pavlačkovy řady s několika tvrdými pokusy beka Tesaříka. Na druhou stranu ledové plochy se vydal Kubeš, Holeše vyhnal z brány, položil, ale blafák chtěl zakončit objetím konstrukce a příhrou na Procházku, jenže tomu se úmysl spoluhráče nezdařilo realizovat. Ve 12. minutě při vlastním oslabení vybojoval domácí Pavlačka kotouč a přes obránce namířil na bránu, ale gólu se nedočkal, a při témže oslabení se na Růžičku vyřítilo také duo Baranyk – Buček, ale prvně jmenovaný zvolil zakončení a to kasař v leže jistil. Tři minuty před první sirénou poslal kotouč pouhé centimetry vedle tyče domácí brány Jelínek. Sareze se naskytla v čase 16:54 dvojnásobná přesilová hra po dobu celých dvou minut, ale největší příležitost se zrodila až po jejím ukončení, kdy Janečka opřel touš o výstroj brankáře z bezprostřední vzdálenosti.

Diváci se ještě loudali na svá místa a Havlíčkův Brod vedl o dvě branky, to Pavel Procházka na útočné modré napřáhl a nekompromisní bombou nedal Holešovi nijakou šanci na úspěch. Ale hokej na jednu stranu to rozhodně nebyl, Růžička by mohl vyprávět, jak se na něj vyřítili nejdříve Janečka a posléze Pavlačka a prozkoušeli připravenost jeho betonů ze dvou různých pozic. Jenže poté se na procházku k Holešovi vydal Kubeš, obránci Tesaříkovi nezbývalo než zatáhnout za záchrannou brzdu a zkřížené ruce sudího Trombíka chápal každý. Trestného nájezdu se ujal Kukla, ale i přes veškerou snahu brankáře nepřekonal. Ve 23. minutě chtěl Tesařík zřejmě odčinit výše popsaný moment, byť nepotrestaný, a individuální akcí ukázal něco ze svých kvalit forvarda, natlačil se až k brankáři, zakončení ale chyběl přídomek „gólové“. V polovině utkání si hru pěti proti třem vyzkoušeli také hosté a dařilo se jim v ní lépe než Ostravanům, i když se branky nedočkali, neměl k ní především Matušík ze vzdálenosti tří metrů daleko a hlavně pak Kukla mířící při současné odkryté bráně pro něj jen do muže v masce. Ve 33. minutě Sochorek ještě poslal kotouč do rukou Růžičky, ale Marek Badžo okamžik nato tečoval Glasův pokus v mele před hostující bránou a doslova „šouráčkem“ nastartoval do té doby ne zcela promazaný motor Sarezy na plné obrátky. Ještě Varga s Jelínkem v kontru dvou na jednoho beka místo kombinace zvolili unáhlenou střelu, zato si Milan Baranyk počínal o poznání zkušeněji, před Růžičkou stahovačkou obalamutil soupeře a srovnal. A když Ostrava měla možnost složit reparát ze hry pěti na tři, obrátil stav zápasu Daniel Boháč téměř jako profesionál baseballové ligy rázným odpalem. Tři vteřiny před druhou sirénou na Holeše vyrukoval Drtina s trumfem, ale gólman jej musel v onom pověstném rukávu vidět, jinak by se hrálo opět od nuly.

„Do třetice všeho dobrého,“ zřejmě na toto staré pořekadlo hráči Havlíčkova Brodu spoléhali, ale rychlá branka se nekonala. Navíc dříve musel zasahovat Růžička, jenž hlídal směr Holušova pokusu. Ve 45. minutě při přesilové hře soupeře nechtě bruslí tečoval Kreuzer puk do ostravské brány, ale díky Holešovu zásahu a také posunuté bráně, nemohl pomýšlet na vyrovnání. Další gólový moment přišel až v 50. minutě, kdy se ostravský Janečka dostal až k zakončení před Růžičkou. Hrálo se víceméně jako houpačce, neboť další požár založil Fábry střelou okamžitě po vhazování, přitom si vybral prostor mezi betony, jen ten byl včas minimalizován a následovala jen strkanice hráčů. Sedmapadesátá minuta přinesla s sebou křižný pas Fábryho na Kuklu, jehož rána se zastavila až na břichu gólmana. „Ale já chci aspoň bod,“ si musel rázně říci Vladislav Kubeš a jak řekl, tak učinil, dostal se jako první k vyraženému puku před bránou a nekompromisně a s velkou radostí skóroval.

První prodloužení na domácí půdě načala Sareza útokem Holíka s Baranykem, borci z Vysočiny pohrozili při vlastním oslabení, jmenovitě Kubešem, který se vydal na výlet, jenž mohl být stejně úspěšný jako při následném kontru Šebesty neúspěšný. Hra v prodloužení svědčila oběma týmům, hostující Žák vybídl v 63. minutě Procházku a jeho bekhendový pokus se svezl jen po rameni Holeše. A když v posledních vteřinách při tutovce minul zcela prázdnou bránu domácí Baranyk, najela na led rolba a chystalo se vše na nájezdy. V nich jako první popadl kotouč Branislav Fábry a v poklidu skóroval, a jelikož jeho příkladu šel ve druhé sérii i Vladislav Kubeš, kdežto domácí Baranyk se Šebestou na Růžičku nevyzráli, získali Rebelové dva body za vítězství 3:4 nad Sarezou.

Ohlasy k utkání

Libor Polášek (Ostrava): „Zápas jsme začali špatně. Ve druhé třetině jsme se dostali do hry. Dostali jsme zbytečný gól dvě minuty před koncem. V prodloužení jsme měli čistou gólovku, ale nedali jsme ani do prázdné brány. Nájezdy jsou loterie. Dnes byl na nájezdy lepší soupeř.“

Jiří Čelanský (Havlíčkův Brod): „My jsme podali slušný výkon do stavu 2:0, kdy se to zlomilo. V přesilovce 5 na 3 jsme měli rozhodnout, nedali jsme samostatný nájezd. Pak jsme se dostali pod tlak. Byli jsme nedisciplinovaní. V závěru se k nám otočilo štěstí, dali jsme na 3:3 a ani v prodloužení jsme nehráli dobře. Udělali jsme taktickou chybu. Hráli jsme ve třech. Se štěstím jsme to uhráli a v samostatných nájezdech jsme byli šťastnější.“