I po třetím zápase drží Sareza domácí neporazitelnost

30.09.2006, Lukáš Bajgar

Sareza Ostrava hostila v 7. kole I. ligy berounské Medvědy. Duely těchto soupeřů vždy byly velice vyrovnané a dal se očekávat tvrdý boj. Hosté se vedení ujali ve 4. minutě při vlastním oslabení Radkem Křesťanem a až další přesilová hra Ostravy přinesla srovnání z hole Lukáše Vnenka. O obrat se postaral ve druhé části Patrik Rimmel, jenže Beroun za necelou minutu kontroval Janem Besserem. Vítěznou trefu si ve 36. minutě připsal Dalibor Sochorek. Branky Michala Holuši a Milana Ovšáka byly již jen pověstnou třešničkou na dortu. Oba tito hráči navíc zaznamenali v utkání po třech kanadských bodech, neboť těžili ze vzájemné spolupráce.

- 7.kolo so 30.9.17:00
HC Sareza Ostrava
Medvědi Beroun 1933
5:2(1:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Vnenk (Holuša, Ovšák), 24. Rimmel (Polášek, Sochorek), 36. Sochorek (Baranyk), 47. Holuša (Ovšák, Boháč), 56. Ovšák (Holuša) - 4. Křesťan (Nedorost), 25. Besser (Nedorost). Rozhodčí: Trombík - Barteček, Koliba. Vyloučení: 4:8, navíc Braniš (BER) 10 OT, Tvrzník (BER) OK. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 480. Střely na branku: 35:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2.
HC Sareza Ostrava: Holeš - Holík, Rimmel, Ovšák, Vnenk, Brincko, Tesařík, Kubala, Buček - Polášek, Sochorek, Baranyk - Boháč, Holuša, Klimek - Gelačák, Pavlačka, Glas - Janečka, Badžo, Bokroš
Medvědi Beroun 1933: Kameš J. - Braniš, Rýgl, Kameš V., Vaněček, Jelínek, Mrázek, Míka, Čížek - Tvrzník, Dušek, Besser, Zajíc, Nedorost, Toma, Křesťan, Vlček, Pavel, Novotný, Bessonov

Rozpačitý útok Sarezy Ostrava v úvodních vteřinách nahradila postupná akce Medvědů zakončená Tvrzníkovou střelou do Holeše v domácí bráně. Ostravští se osmělili až ve 2. minutě Tesaříkem, jenž přes změť těl chtěl překvapit Kameše, ten i přes zakrytý výhled jistě kryl. Ve 4. minutě ve vlastním oslabení ukázkově zdržovali Berounští hru v obranném pásmu domácích a co víc – Nedorost se odtrhl od svého bodyguarda a namazal Radku Křesťanovi, který z první poslal puk pod víko. Skóre se mohlo znovu měnit v 6. minutě, také v oslabení, ale na druhé straně barikády, to si Kameš za svou bránou neporozuměl s bekem Rýdlem a na poslední chvíli kotouč jedoucí přes brankoviště nadskočil. Přesto v této fázi hry byli Medvědi aktivnější a především Křesťanem a Nedorostem zatápěli domácím. V čase 8:42 při početní výhodě ostravští Ovšák s Holušou zahájili hokejové bago na modré, druhý jmenovaný se rozhodl ke střele, ta mu zcela nesedla, kotouč prošel mezi obranou a jako první se zorientoval Lukáš Vnenk a překvapeného Kameše překonal. V 11. minutě berounský Jelínek jako tvrdohlavý mezek vybojoval kotouč a nechtěl se jej zbavit, dokud jej neuvidí za zády Holeše, ale zůstalo jen u přání. Jen pár vteřin nato před berounským brankářem stanul sám Baranyk a míří mezi betony, které jsou včas u sebe. Ostrava po brance byla v laufu a vzduchem letícímu Janečkovi od trefy do černého chyběl jen klid, který v dané situaci postrádal. A když se na druhé straně neprosadil ani Křesťan s Vaněčkem, šlo se do kabin za stavu 1:1.

Druhou třetinu načali hosté ofenzívou, po kombinaci Duška s Tvrzníkem namířil Novotný mimo tři tyče. Útok Sareza ustála a sama se do něj vrhla, pokus Gelačáka v bráně ještě neskončil, to dalekosáhlý oblouček Patrika Rimmela v přesilové hře nad semafor již ano. Medvědi však ukázali svou bojovnost osmapadesát vteřin po inkasování a Janem Besserem střílejícím přes bezmocně ležícího ostravského muže v masce srovnali. Ve 28. minutě se Besser v útočném pásmu chopil rozehrávky ostravského brankáře od mantinelu a jen díky Holíkovi, jenž se ujal role zachránce, zůstal stav neměnný. V polovině mače Janečka nikým nehlídán mezi kruhy gól nedal. V úvodu 36. minuty ve vlastním obranném pásmu uzmul Jelínkovi kotouč Baranyk, zatáhl po pravé straně před Kameše a jako na talíři předložil Daliboru Sochorkovi kotouč před odkrytou bránu a Beroun opět prohrával. Poslední vzruch prostřední části přinesla až závěrečná minuta, při níž se ke touši dostal z trestné lavice navracející se hostující Radek Míka a samostatný nájezd ani nadvakrát šťastně neukončil.

Závěrečnou dvacetiminutovku měli v úvodu Medvědi minutu dvacet pět vteřin dlouhou početní výhodu muže v poli, která naopak přinesla šanci domácího Holuši. Ve 43. minutě na modré napřáhl Rýgl se snahou propálit i betonovou zeď, svištící projektil ostravský brankář neudržel, ten jej přepadl, ale pozornost domácích hráčů odvrátila třetí inkasované brance. Trochu rozptýlení do hry přinesl čárový sudí, jenž stejně jako několik málo vteřin předtím hráči padající jako hrušky, završil jízdu pádem do ležícího domácího Badža. Na 4:2 ve třetí proměněné přesilové hře upravil Michal Holuša a zadělal tak na třetí vítězství Sarezy na domácí půdě ve stejném počtu zápasů. Pět minut před závěrem utkání nastala pro Beroun zřejmě klíčová situace, proč si neodváží ani bod – Holeš ne zcela jistě pokryl kotouč, ten vyšťoural berounský forvard, nahrál Bessonovovi a ten si ze zcela odkryté brány vybral pro něj ke vší smůle jen horní tyč. Na konečnou podobu stavu utkání upravil Milan Ovšák tvrdou ranou od modré mezi Kamešovy betony. Po velice pohledném a na střely vyrovnaném utkání podlehl Beroun domácím tříbrankovým rozdílem 5:2.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (Ostrava): Zapás byl těžký, Beroun v první třetině skvěle bruslil, což se projevilo v poměru střel, kde hosté výrazně vyhráli, ale fantasticky zachytal Michal Holeš. Nátlakovou hrou ubývaly soupeři síly a od poloviny zápasu jsme měli navrch my. Dali jsme góly z přesilových her, což rozhodlo zápas.

Karel Najman (Beroun): Po první třetině jsme měli vést my, neměl být stav 1:1. Ve druhé třetině nás Sareza mírně přestřílela, ale hra byla vyrovnaná. Ve třetí třetině jsme si utkání prohráli vlastní nedisciplinovaností. Byli jsme často vylučovaní a Sareza nás trestala. Ostravští dokázali potrestat naše hrubé chyby, což rozhodlo zápas.