Gólová přetahovaná! Dorostenci tentokrát padli v prodloužení

07.03.2020, Gabriela Juříková

Skupina o udržení v ELIOD Extralize dorostu jde do finiše! Porubané po pátečním utkání s Jihlavou, které dospělo do prodloužení, přivítali v sobotním zápase na svém ledě Techniku Brno. Soupeř, který byl plný sil, poněvadž si utkání se Vsetínem předehrál ve středu 4. března, se na ambiciózní dorostence Poruby připravil dobře. Po šedesáti minutách hry byl stav nerozhodný, přestože měli domácí hráči v utkání mnoho šancí utkání rozhodnout ve svůj prospěch. Tři góly Poruby zařídila první útočná formace vedená Matějem Halatou, který vsítil svůj desátý gól sezóny. O vítězi nakonec rozhodovalo prodloužení a tentokrát se radovali hosté. Tabulka kolem čtvrtého místa se tak dramatizuje a zamotává.

ELIOD Extraliga dorostu - Východ - 38.kolo so 7.3.13:15
HC RT TORAX Poruba
Technika Hockey Brno
3:4p(0:0, 2:2, 1:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 21. Krz. Macias (Vehovský, Halata), 30. Halata (Krz. Macias), 48. Vehovský (Krz. Macias) – 24. Kubový (Pejchal), 26. Korbini (Middleton), 54. Pejchal, 61. Plevka (Fornál). Rozhodčí: Škrobák – Dohnal, Janoško. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 40. Střely na branku: 39:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Černý, Hlaváč, Kac. Macias, Gelnar, Borkovec – Vehovský, Halata, Krz. Macias – Chovanec, Koudelný, Ślusarczyk – Stodůlka, Lambert, Hradil
Technika Hockey Brno: Geidl – Zavřel, Vacek, Pospíšil, Žák, Šupa, Svoboda – Harásek, Kubový, Middleton, Pejchal, Plevka, Maštalíř, Líska, Korbini, Fornál

Zprvu byl viděn rozpačitý začátek na obou stranách, který gradoval větší aktivitou hostů z Brna, což jim v podstatě domácí dorostenci umožnili svým přístupem. Ale po ubráněných dvou oslabeních se dostali do početní výhody i svěřenci trenéra Moravce, což pak vedlo v závěru třetiny k většímu tlaku z jejich strany a dá se tedy říci, že ve finále byla první dvacetiminutovka vyrovnanou partií. Ovšem bez gólového přísunu, za to s gólmanskými zásahy. Na straně Dietera Geidla v mnohých případech zázračných a klíčových, což zamotávalo domácím borcům hlavu.

Ve druhé třetině se diváci gólů již dočkali a to hned v první minutě, kdy momentem překvapení přelstila gólmana Geidla první útočná formace. Vehovský naznačil objetí brány, Geidl se přesunul k levé tyči, ale porubský útočník nahrál napravo stojícímu Krzysztofu Maciasovi, který dopravil kotouč do odkryté poloviny brány. Jenže pak přišly dvě minuty slávy Techniky. Střelou od modré srovnal ve 24. minutě Adam Kubový a o dvě minuty později přesilovku ukončil Ivan Korbini podobně vystřeleným kotoučem. Vedení Sovám vydrželo do poloviny třetiny, kdy se hrálo v hodně rychlém tempu. To bylo jednou z příčin vyrovnávacího gólu Matěje Halaty, který dostal puk na hokejku v těsné blízkosti brány a bez rozpaků a přemýšlení dostal kotouč švihem – střelou zápěstím – za brankovou čáru. Rychlost reakce byla dalším kouskem skládačky, která vedla k vyrovnání. Navíc porubský centr touto střelou zaznamenal desátý gól v sezóně.

Ve třetí třetině dlouho drželi domácí jednobrankové vedení, které ve 48. minutě zařídil Maxim Vehovský poté, co gólman puk po střele Černého vyrazil do rohu, ale už se nedokázal včas srovnat v brankovém postoji. Dorostenci HC RT TORAX Poruba měli mnoho dalších šancí v navýšení vedení, ale gólman Geidl strážil Soví hnízdo pečlivě a leckdy i zázračně. Hosté tak měli pořád naději na vyrovnání. To přišlo šest minut před koncem základní hrací doby, a protože se z dalších šancí, které si domácí vytvořili, a nebylo jich málo, nikdo neprosadil, dospělo utkání do prodloužení. To ukončil po čtyřiceti vteřinách střelou zápěstím na ose hřiště Jakub Plevka a získal pro tým druhý bod.

Dorostenci HC RT TORAX Poruba sehráli vyrovnanou partii s týmem, který neměl v nohách páteční utkání. To si Technika předehrála se Vsetínem ve středu 4. března. Pro Techniku je toto vítězství spíš morálním povzbuzením, protože má jasno, že se vyřazovacím bojům nevyhne. Oproti Porubanům bojující o první čtyřku, kteří body potřebují a nejméně do čtvrtka, kdy sehrají utkání s Olomoucí, setrvají na pátém místě se ztrátou bodu na Tábor. Ten má navíc utkání k dobru.

Do konce této části soutěže jsou už jen dvě kola!