Porubští dvakrát vedli, domácí Vítkovice je zlomily až v závěru třetí třetiny

10.10.2019, Gabriela Juříková

Polovinu první části soutěže uzavřelo utkání devátého kola ELIOD Extraligy ostravským derby Vítkovice – Poruba. V Ostravar Aréně svítil po dvou třetinách nerozhodný stav, kdy gólmani pustili po jednom gólu. Ve třetí třetině se týmy rozstřílely, kdy tato část utkání skončila 6:4. Skóre otevřel až ve 34. minutě Krzysztof Macias a ve 42. srovnával na 2:2. Druhé srovnání stavu zařídil Jakub Ślusarczyk a drama v závěrečné třetině zařídil dvěma góly Matěj Halata. K bodům měli hosté blízko. Tentokrát to sice nevyšlo, ale skvělá hra Porubských pečetěna pěti góly je dobrou pozvánkou do druhého kola vzájemných zápasů. V sobotu 12. října zavítá do RT TORAX ARENY Zlín.

ELIOD Extraliga dorostu - Východ - 9.kolo čt 10.10.17:00
HC Vítkovice Ridera
HC RT TORAX Poruba
7:5(0:0, 1:1, 6:4)
Branky a nahrávky: 40. Ryšavý (Machů), 42. Ryšavý (Holaník), 49. Pavelec (Melovský), 50. Machů, 52. Melovský (Pavelec), 53. Ryšavý (Kotásek), 60. Kotásek (Ryšavý) – 34. Macias Krzysztof (Koudelný), 42. Macias Krzysztof, 48. Slusarczyk (Hlaváč), 55. Halata (Macias Krzysztof, Slusarczyk), 57. Halata (Križ). Rozhodčí: Markovský – Kořistka, Návrat. Vyloučení: 7:6, navíc Kotásek (VIT) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 156. Střely na branku: 72:22. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 6:3, 6:5, 7:5.
HC Vítkovice Ridera: Münch – Machů, Bystroň, Smolka, Puchala, Řepa, Bialy, Vřeský – Krejsa, Melovský, Kotásek – Ryšavý, Petr, Přibyl – Pavelec, Holaník, Schauer – Macho
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Kríž, Kac. Macias, Kosina, Borkovec, Gelnar – Hlaváč, Lambert, Koudelný, Ślusarczyk, Vehovský, Krz, Macias, Hradil, Halata, Chovanec, Stibor, Stodůlka, Kovalčík

V první třetině měli hosté několik přesilovek, které nevyužili k většímu ohrožení Münchovy brány. V závěru prvního dějství si zahráli početní výhodu i domácí, ale o tu záhy přišli, když exporubský hráč Kotásek fauloval a získal i osobní trest na deset minut. Góly tribuna „A“ Ostravar Arény v první třetině neviděla.

V druhé polovině druhé části utkání měli domácí velkou šanci otevřít skóre navíc v přesilovce, jenže Marek Slíž stíhal hájit tyče a vlastně celý prostor mezi třemi tyčemi. Až po ubráněném oslabení, v kterém Porubští párkrát i zaútočili, se početné publikum gólu dočkalo. Veseleji bylo porubským divákům, protože Krzysztof Macias využil pobídku Koudelného a Müncha z blízka prostřelil. Do přestávky se domácí Rideře podařilo vyrovnat. Při trestu Stibora srovnal stav a využil přesilovku Martin Ryšavý po nahrávce dalšího exporubáka Machů.

Vítkovice šly do vedení v druhé minutě třetí třetiny druhým gólem Martina Ryšavého, který puk zblízka poslal pod horní tyč po nahrávce Holaníka zpoza brány. Jenže do osmi vteřin RT TORAX dostal utkání do dalšího vyrovnání. Po středovém buly nahodil puk na bránu Krzysztof Macias, Münch sahal po letícím kotouči, lapačka se jej dotkla, jenže kotouč stejně skončil za brankovou čarou. Gólové hody pokračovaly! Poruba se dostala podruhé do vedení v čase 47:22. Hlaváč vyslal do úniku Jakuba Ślusarczyka, který i když byl stíhán, tak zakončil. Vítkovicím ale stačila minuta a dvacet vteřin na vyrovnání. Petr Pavelec stál před brankou a nahrávku Melovského bezezbytku využil. Ridera se víc a víc zdržovala v pásmu Poruby a na konci padesáté minuty získala vedení díky Tomáši Machů a jeho střele, kterou Slíž nestihl zachytit. O dvě minuty později lovil puk porubský brankář po páté. Matěj Melovský se motal kolem brány, až se mu podařilo přepasírovat kotouč za brankovou čáru. Domácí byli v herní pohodě, gólově papírově slabšího soupeře přehrávali a Martin Ryšavý si navíc vystřelil hattrick. Slíž se hodně při této brance zlobil na spoluhráče, že soupeře dostatečně nepokryli. Pro změnu stavu skóre dodrželi i hosté limit dvou minut. Matěj Halata se po nahrávce Krzysztofa Maciase snížil vítkovické vedení na rozdíl dvou branek. Matěj Halata zdramatizoval utkání v čase 56:22, když při hře čtyři na čtyři prostřelil Müncha střelou pod horní tyč. Týmy se postupně dostávaly do plného počtu a připravili nejen trenérům nervy drásající chvíle. Smazat jednobrankový rozdíl se RT TORAX Poruba snažil při hře bez gólmana. Münch si ale poradil jak se střelami, tak i s nezkrotným pukem. Oddechový čas si vybrala i domácí střídačka a po vhazování ujel porubské obraně Alex Kotásek. Přestože byl dostižen a tísněn, kotouč do prázdné brány dopravil – 7:5.