Junioři prolomili nepříznivou sérii porážek, potřetí v sezóně porazili Litomyšl

13.12.2019, Patrik Rošič

V rámci 25. kola REDSTONE Extraligy juniorů – Východ vyzvala domácí Poruba hosty z Litomyšle. První dvě třetiny byly docela vyrovnané, jenže z pohledu vstřelených branek se to říct nedalo. Porubští si během dvou period vytvořili slibný náskok 5:0, a tak už bylo docela jasné, kdo urve body. Nicméně v poslední části se hosté taky prosadili, jenže na vyrovnání to už nebylo. Porubští tak po čtyřech prohrách vybojovali všechny tři body po výhře 5:2.

REDSTONE Extraliga juniorů - Východ - 25.kolo pá 13.12.19:30
HC RT TORAX Poruba
HC Litomyšl
5:2(2:0, 3:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 4. Brodek (Pitucha, Gebauer), 10. Stodůlka (Zajíc), 27. Barčák (Stodůlka, Topolanský), 36. Brodek, 38. Gebauer (Brodek) – 50. Lichtag (Edl, Sajdl), 55. Sajdl (Bláha). Rozhodčí: Čahoj – Bartek, Dohnal. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Diváci: 100. Střely na branku: 45:34 . Průběh utkání: 5:0, 5:2.
HC RT TORAX Poruba: Lambert – Mrozek, Topolanský, Pitucha, Debnár, Havlík, Smička, Zajíc – Häring, Brodek, Benka-Rybár, Barčák, Bořuta, Pavlík, Stodůlka, Gebauer, Žídek
HC Litomyšl: Kraus (Batěk) – Myška, Fila, Drbal, Novotný, Bláha – Lichtag, Sajdl, Farkas, Voříšek, Edl, Vytlačil, Večeřa, Adámek, Jakubec, Háněl

První třetina byla z obou dvou stran docela vyrovnaná. Střelecké šance byly jak na straně Poruby, tak na straně Litomyšle. Ale góly dali pouze domácí. Nejprve využil přesilovou hru Jiří Brodek, jenž se trefil do pravého horního růžku. Následně se prosadil i Daniel Stodůlka, když si obkroužil celou branku a dostal kotouč za brankovou čáru. Hosté se také dostali do větších šancí, jenže výborně chytající Jan Lambert hostům nic nedovolil.

Začátek druhé periody vypadal o dost vyrovnaněji než tercie předešlá. Litomyšl se dostávala do velkých šancí, ale ani jednu nedokázala využít. Zato Porubští sázeli branky dál. Nejprve na 3:0 upravil Jonáš Barčák. O další změnu ve skóre se zasloužil již dvoubrankový Jiří Brodek, který nádherně procpal puk mezi tyčí a betonem. Na 5:0 upravil ještě před sirénou Jakub Gebauer. Domácí tedy do poslední třetiny brali slibný pětigólový náskok.

Do poslední části vkročili lépe hosté. Do branky se postavil Batěk a tahle změna zřejmě vlila Litomyšli krev do žil. Porubské juniory docela přehrávali a za to byli i odměněni. Na 5:1 snížil Jakub Lichtag. Následně se prosadil za Litomyšl ještě Lukáš Sajdl. Domácí dokázali také vsítit gól, ale po poradě rozhodčích nakonec branka neplatila. Do sirény se už nic neměnilo, a tak si RT TORAX ponechal všechny body doma v Porubě.