Bitvu s Katovicemi rozsekl v osmé sérii nájezdů Káňa. Poruba končí stříbrná

10.08.2019, Gabriela Juříková

Přímý souboj o druhé místo v turnaji O pohár RT TORAX byl do poslední chvíle zápasu velké drama. Góly padly jen v první třetině, pak už se hrálo o to, kdo udělá první chybu. Druhé dějství narušilo rozbité plexi a hráči dostali jako bonus po třech odehraných minutách druhou, resp. třetí přestávku. Hra byla totiž přerušena na více jak patnáct minut. Když i přes veškeré útočení a bránění nerozhodlo o vítězi ani třetí dějství, přišly na řadu nájezdy. Tři na každé straně, pak už náhlá smrt. Šňůru nájezdů rozhodl až v osmé sérii Jan Káňa a vystřelil tak týmu výhru a druhé místo v domácím turnaji.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. so 10.8.14:30
HC RT TORAX Poruba 2011
GKS Katowice
2:1sn(1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Urbanec (Hudeček), rozh. náj. Káňa – 11. Paszek (Tomasik, Wajda). Rozhodčí: Fiala, Jeřábek –Janoško, Hranoš. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 450. Střely: 26:28. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Slavík, Husák, Dluhoš, Urbanec, Dundáček, Pastor, Rudl, Šendera – Špaček, Jáchym, Sikora – Gřeš, Hudeček, Káňa – Nejezchleb, Zdeněk, Beták – Ollender, Hlinka, Ďurač – Brodek
GKS Katowice: Kieler – Tomasik, Jaskiewicz, Čakajík, Salmi, Franssila, Devečka, Krawczyk, Wajda – Krezolek, Makkonen, Rajamaki – Michalski, Da Costa, Wisniewski – Turtiainen, Pasiut, Lahde – Sawicki, Starzynski, Paszek

Přes všechnu snahu a šancí Porubských se do vedení v 11. minutě dostaly Katowice. Střelu od modré tečoval Kamil Paszek a několik desítek fanoušků Katowic rozburácelo RT TORAX ARENU. Přetlačovaná pokračovala. Soupeři si nenechali zadarmo ani centimetr ledu. Ale přišlo první vyloučení utkání a proměněná přesilovka. Poruba vyrovnala po půlminutě početní výhody střelou obránce Patrika Urbance. Zbývající čtyři minuty se opět hrálo nahoru dolů s množstvím nepřesných nahrávek a vypichování puku ze soupeřovy hole.

Po třech odehraných minutách druhé třetiny se týmům naskytla neplánovaná přestávka, která trvala více jak čtvrt hodinu. Tak dlouho trvalo technikům zimního stadionu vyměnit vysypané plexi. V utkání zářili v podstatě gólmani. Obrany občas otevřely okna a daly prostor soupeři střílet případně i otevřít cestu až k bráně, ale góly nepadly. Porubský kapitán Zdeněk obral soupeře na hranici obranného pásma a krátkými nahozeními se dostal až za Kielerovu bránu. Souboj s Devečkou už ale nevyhrál, takže se hra opět přesouvala k bráně Kůdely. Ve 31. minutě nastalo přečíslení dva na jednoho v podání Rajamakiho s Krezolem, které porubský obránce vykryl. Z druhé vlny ale najížděl Makkonem a zakončil střelou zápěstím. V další minutě odkrytou polovinu brány nevyužil k dorážce Sawicki. Velmi důrazně mu v tom zabránil i obranný zásah Husáka, který mu zablokoval hůl. Pak přišlo kontra na druhé straně, kde byly emoce větší, protože sudí neviděl puk za brankovou čarou a nic na rozhodnutí nezměnil ani rozčilující se porubský hráč. Góly početné publikum v druhé dvacetiminutovce nevidělo, ale o potyčky v brankovištích nebyla nouze. A loupení puku soupeři v jakémkoliv místě ledové plochy bylo už normálním efektem hry.

Třetí dějství se ve výsledku shodovalo s druhou třetinou. Neustálé souboje na mantinelech, nedání soupeři moc prostoru tvořit hru a v předbrankovém prostoru si výtečně se vším poradily obrany. Gólmani když kotouč viděli, tak jej buď vytěsnili mimo bránu, nebo chytli. Čekalo se, který tým udělá jako první chybu, ale do šedesáté minuty se tak nestalo. Přestože si zahrály střídavě několik přesilovek, stav z první třetiny 1:1 setrval. Dle turnajových propozic následovaly rovnou nájezdy. Tři na obou stranách a pak do náhlé smrti. První tři série proměněny nebyly, ve čtvrté se trefil Hudeček a Čakajík, takže se pokračovalo. Až v osmé sérii na proměněný druhý pokus Jana Káni pozitivně neodpověděl Devečka a RT TORAX Poruba 2011 ziskem bodu navíc, dosáhlo na stříbrnou turnajovu pozici. Nejlepší obránce turnaje byl vyhlášen porubský Patrik Urbanec.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Za námi je poslední zápas v turnaji. Za pět dní jsme odehráli čtyři utkání v řadě. Vyzkoušela se spousta hráčů. Dneska se mi z naší strany líbilo vysoké nasazení, dohrávání soubojů a srdnatý výkon všech hráčů. Nakonec vítězné rozuzlení v samostatných nájezdech, takže jsem spokojený.

Dufva Risto (KH GKS Katowice): Měli jsme kupu šancí, ale i Poruba. V řádné hrací době mohl vyhrát kdokoliv z nás a tak rozhodly nájezdy. Vždy rozhodují dobrá a špatná rozhodnutí, nebo hokejku přeskočí puk. Obecně si myslím, že to byl vyrovnaný zápas.