Předposlední utkání v režii Poruby, Hronov si zápas přesto užil

29.03.2019, Gabriela Juříková

Poslední venkovní utkání sezóny 2018/2019 bylo odehráno v Hronově, kde hokejem žije celé městečko. Pod výbornou diváckou kulisou se dlouho hrálo bez gólu. Nakonec si hosté vytvořili třígólové vedení, které hájili po zbytek utkání. Hlavními hrdiny zápasu byl se třemi góly Filip Sienkiewicz, se dvěma asistencemi a gólem Pavel Chovanec a v neposlední řadě skvěle chytající Vincenc Drabčík. David Moravec k trenérským povinnostem přidal i mediální a místním žákům předal pohár a medaile za výsledky v jejich kategorii a dorostencům předal pohár za výhru skupiny "R".

Regionální liga dorostu - K5 pá 29.3.17:00
HC Wikov Hronov
HC RT TORAX Poruba
1:5(0:2, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. Pavelka – 14. Chovanec (Stibor), 16. Sienkiewicz (Chovanec), 27. Sienkiewicz, 39. Sienkiewicz (Chovanec), 45. Kac. Macias. Rozhodčí: Mertlík – Ivančic, Janovský. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 324. Střely na branku: 21:31 (8:8, 9:15, 4:8). Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5.
HC Wikov Hronov: Pavlíček (31. Kubeček) – Pavelka, Ištok, Rubáček, Vytlačil, Kulhánek, Havelec – Kocián, Wajsar, Kubeček, Petr, Jirásek, Polej
HC RT TORAX Poruba: Drabčík – Križ, Pasek, Kac. Macias, Borkovec, Hlaváč, Elbl – Ślusarczyk, Vehovský, Boguaj – Chovanec, Stibor, Sienkiewicz – Hlavatý, Halata, Kovalčík – Kr. Macias

Hvězdy zápasu

Filip Sienkiewicz (POR) (3+0)
Pavel Chovanec (POR) (1+2)
Vincenc Drabčík (POR) (21 střel, 1 gól, skvělé zákroky)

Hronov byl střelecky aktivnější, ale góly padaly z porubských hokejek

První střelecké pozdravy byly z holí hronovských hráčů a možná by i pokračovaly, kdyby se nevystavovali svou horlivostí do ofsajdů. Porubští se střelecky osmělili až v šesté minutě, kdy Pavlíčka prověřili Sienkiewicz s Boguajem. Po nebezpečném úniku Petra a vyrážečce Drabčíka, se puk dostal k druhé bráně při střele Chovance. Hráči si nedarovali ani centimetr ledu, což znamenalo, že puk často měnil nejen směr, ale i majitele. Gólmani museli být jen na pozoru, protože střelám moc nečelili. Více v permanenci v první třetině byl hostující brankář Vincenc Drabčík. Odvrátil pokus Pavelky a několikrát se porubskou bránu snažil dobít Matyáš Polej. Gólově se ale ve 14. minutě radoval tým Davida Moravce po střele Pavla Chovance. Po dvou minutách se skóre měnilo ve prospěch hostujícího týmu. Brankovištěm se projel Filip Sienkiewicz a v pravý čas postrčil kotouč do brány. Když byl nahrávač Chovanec na trestné lavici, odvrátil Drabčík šanci Petra i Poleje. V oslabení se Porubští také osmělili k útoku, na jehož konci byl Ślusarczyk. Oslabení hosté přečkali a na konci třetiny získali přesilovku. Wikov také ve čtyřech ohrozil soupeřovu bránu, ale puk za brankovou čáru prošel až po ohlášení konce třetiny, takže sudí gól uznat nemohl.

Drabčík skoro nedobytná pevnost, Sienkiewiczův čistý hattrick

Hronovští sice hráli ve čtyřech, ale byli to právě oni, kdo měl možnost střelby na bránu. Ištok pálil od modré, jenže moc viditelně, takže porubský brankář neměl problém kotouč chytit. Ve třetí minutě, po ubráněném oslabení, za velké podpory diváků, kterých se ve Wikov Aréně sešlo na dorosteneckou ligu opravdu hodně, střílel Kocián. Ale mimo tři tyče. Až Polej střílel přesně. K dorážce se dostal Kubeček, jenže i toho skvělými zákroky Drabčík vychytal. Hronovu se naskytla početní výhoda a v té měl další šance, které ztroskotaly na porubském brankáři. Ten měl vůbec skvělou třetinu. Domácí si vytvářeli mnoho šancí, jenže Drabčík byl nedobytná pevnost. Lapil puk i vleže, kdy fanoušci už už viděli kotouč za brankovou čarou. Ve 27. minutě navýšil RT TORAX vedení na 3:0, když se podruhé prosadil Filip Sienkiewicz. Ve středním pásmu si vzal volný puk, nabral rychlost a tváří v tvář Pavlíčkovi procedil puk mezi betony. Dvě minuty poté se konečně radovali i Hronovští. Jan Pavelka napřáhl a Drabčík se už jen ohlédl za pukem v síti. Domácí trenéři využili přerušení hry a do brankoviště pustili i druhého gólmana Vojtěcha Kubečku. Poruba přečkala oslabení, což se nezdařilo domácím. V čase 38:40 proměnil početní výhodu a dal třetí gól v řadě Filip Sienkiewicz. Třetinu ukončila střela Pavelky, která přišla spolu se sirénou ukončující třetinu.

Střela zápěstím slavila úspěch

Snížení porubského vedení byl blízko Polej, ale do střely mu vložil hůl Pasek. Stejný pocit zažil na druhé straně Chovanec, když jeho střelu blokoval Pavelka. Šance Križe, který si vyjel na výlet až k soupeřově bráně, končila na boční síti. Ale to nemuselo hosty mrzet. Kacper Macias dal na rady trenéra a vystřelil zápěstím těsně nad ledem. Puk proletěl kolem všech a zastavil se až v brankové síti. Když se Wikov dostával do útoku, opět narážel na ofsajdové postavení. No, a když už se Hronovští dostali na dostřel porubské bráně, stříleli mimo ni. Jako Kocián. Osm minut před koncem základní hrací doby byl vyloučen Matyáš Polej. Přesilové postavení využili ke střele Stibor se Sienkiewiczem, ale trefili jen Kubečkovy betony. Závěr třetiny se odehrál ve čtyřech na každé straně a více prostoru svědčilo Wikovu. Avšak porubská obrana dokázala plnit obranné úkoly přesně a spolehlivě. Proto také RT TORAX vyhrál 5:1.

Ohlasy k utkání

Lukáš Polej (HC Wikov Hronov): Poruba byla hokejovější, to beze sporu, ale kluci to dnes utáhli srdcem. Dneska to už nebylo úplně ono po prohře s Hvězdou. Přesto patří klukům dík za celou sezónu, která pro nás byla suprová. Dneska si zachytali oba gólmani a musím říct, že některých chvílích zachytali skvěle.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Utkání jsme si přijeli užít a vyhrát. Obojí se podařilo za což jsme rádi. Kluci hráli disciplinovaně, zodpovědně do obrany a hodně nás podržel gólman. Za dnešní výkon patří klukům díky.