Pobyt v Karlových Varech zakončil dorost výhrou, hattrick slaví Ślusarczyk

20.03.2019, Gabriela Juříková

K prvnímu utkání kvalifikace o extraligu jeli dorostenci Poruby s denním předstihem a Karlovy Vary si užili nejen hokejově. V první třetině se s herně neznámým soupeřem RT TORAX přetahoval o vedení a v druhém dějství jednobrankové vedení navýšil o dvě branky. Energie hrála všemi zbraněmi, ale moc platné jí to nebylo. Hosté v třetí dvacetiminutovce přidali ještě dva góly, ale také si na cestu domů přibalili 42 trestných minut. Domácí v závěru utkání skóre jen korigovali. Na sedmi brankách Poruby se podílel celý tým. Třikrát své schopnosti proměnil Jakub Ślusarzcyk, trefil se i osmák Ilja Kovalčík.

Regionální liga dorostu - K1 st 20.3.17:30
HC Energie Karlovy Vary "B"
HC RT TORAX Poruba
4:7(2:3, 0.2, 2:2)
Branky a nahrávky: 2. Bubanec (Šlechta), 13. Dvořák (Varvařovský, Galla), 57. Šlechta (Dorot), 59. Fuksa (Skuhravý) – 9. Ślusarczyk (Hlaváč), 12. Krčmarský (Hlaváč), 16. Ślusarczyk (Krčmarský, Boguaj), 22. Ślusarczyk (Boguaj, Križ), 35. Stibor (Pasek), 49. Kovalčík (Stibor, Pasek), 57. Halata (Kr. Macias, Vehovský). Rozhodčí: Tichý – Suchý, Baxa. Vyloučení: 4:4, navíc Chovanec (POR) 10 min. OT, Stibor (POR) 10 min OT + 20 min OK. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 68. Střely na branku: 23:26. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:7, 4:7.
HC Energie Karlovy Vary "B": Hykel (od 35. Jiskra) – Zolnaj, Kukačka, Petretič, Sýkora, Bubeliny, Prošek, Roček – Hrůša, Šlechta, Skuhravý, Dorot, Fuksa, Galla, Varvařovský, Bubanec, Dvořák
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Križ, Kac. Macias, Gelnar, Pasek, Borovec, Hlaváč – Ślusarczyk, Krčmarský, Boguaj – Kr. Macias, Halata, Vehovský – Chovanec, Stibor, Bukovjan – Hlavatý, Kovalčík

Hvězdy zápasu

Jakub Ślusarczyk (POR) (3+0)
Kryštof Krčmarský (POR) (1+1)
Martin Stibor (POR) (1+1)

Dorostenci Energie Karlovy Vary vlítli na severomoravského soupeře po hlavě a od druhé minuty vedli gólem Matěje Bubance po přečíslení. Hosté zbraně rozhodně nesložili a úvodní nezdar hodili rychle za hlavu. V deváté minutě udržel puk v pásmu kapitán Hlaváč a z toho těžil Jakub Ślusarzcyk. O tři minuty později strhl RT TORAX vedení na svou stranu a to díky Kryštofu Krčmarskému, který se protáhl přes pravou stranu kluziště a když viděl, že nemůže zakončit, protáhl se brankovištěm a puk zasunul u pravé gólmanově tyči za brankovou čáru – 1:2. Porubské vedení vydrželo pouhé dvě minuty. Domácí předváděli útočný hokej s ofenzivní silou. Nahrávka zpoza brány na osu hřiště přiměla Marka Dvořáka vyrovnat. Kolektivní soudržnost a hecování přineslo porubské střídačce další vedení. Akce započatá ve středním pásmu byla ukončena průnikem před bránu a střelou Jakuba Ślusarczyka – 2:3.

V druhém dějství se domácí hodně snažili o vyrovnání. Filip Galla jen těsně minut levou Slížovu tyč, Sýkora to zkusil od modré a Šlechtova střela zasáhla jen konec Slížového betonu. Ale to vše se odehrálo až po přesilovce, kterou Porubští využili po čtyřiceti vteřinách. Jakub Ślusarczyk se upřímně radoval hlavně z navýšení porubského vedení a až v druhé řadě z dosažení hattricku. Přesilovka byla nabídnuta i Energii a 39 vteřin dokonce 5/3. Ani jednu nedokázala ale využít, přestože držela soupeře před jeho brankou. Pět minut před koncem druhé třetiny nevěděl Martin Stibor co s pukem, tak vystřelil přes clonícího hráče a udělal to nejlepší, co mohl. Hykel kapituloval po páté a své místo přepustil Jiskrovy.

Do třetího dějství kvůli zranění již nezasáhl Vojtěch Bukovjan. Už v civilu viděl v deváté minutě gól Ilji Kovalčíka a proměněnu druhou početní výhodu. Domácí se už tolik před Slíže nedostávali, a když už, tak byli blokováni nejen ve střelbě, ale i v posunu před porubskou bránu. Střelby na bránu ze strany Energie tak ubylo. Více se soustředili na obranu a jmenovitě Ślusarczyka, kterého bránili ve dvou. Tím se dostávalo prostoru jiným hráčům v porubském drese. Ale to až se po dlouhé debatě rozhodčí dohodli, jaké tresty rozdají diskutujícím Porubanům. Rovnou do sprch šli Chovanec se Stiborem, protože dostali osobní tresty a druhý jmenovaný rovnou dva, takže do konce utkání. Ale do toho zbývalo už odehrát jen devět minut. Necelých pět minut před koncem základní hrací doby se Poruba ujala vedení 7:2 zásluhou Matěje Halaty, který jen lehce nastavil špičku hole do střely Krysztofa Maciase a puk elegantně zaplul mezi betony za brankovou čáru. V téže minutě domácí snížili. Robert Šlechta zúročil předbrankový tlak a upravil skóre na 3:7. Už se zdálo, že se stav měnit nebude, jenže Marek Fuksa využil toho, že Slíž neměl hokejku a prostor mezi betony neměl čím chránit – 4:7. HC RT TORAX Poruba úvodní utkání vyhrál jistě i díky tomu, že do Karlových Varů přijel s denním předstihem a v týmu tak vládla pohoda a zdravé nabuzení na utkání. V pátek 22. března přivítá na svém ledě od 17 hodin HC Wikov Hronov.