Dorost na závěr nadstavby smetl Znojmo 7:1, ve středu otevírá brány kvalifikace v Karlových Varech

17.03.2019, Gabriela Juříková

V nedělním odpoledni 17. března byl v Nevoga Aréně k vidění poslední dorostenecký zápas Nadstavby „S“. Tedy aspoň z pohledu domácího týmu. Orli Znojmo si utkání náležitě užili a první třetinu lídra skupiny pořádně potrápili. Ale už je tradicí, že porubský dorost otevře svou střelnici až v druhé třetině a tak se stalo i ve městě vína. Dva góly Václava Boguaje na začátku druhé třetiny dostaly na hokejky Poruby klid a pohodu, což vedlo k dalším čtyřem přesným trefám. Znojemští gólmani čelili padesáti pěti střelám, z nichž jen sedm zapadlo za brankovou čáru. Stejně jako v lednovém utkání si Poruba odváží z jihu Moravy výhru 7:1. Svěřence trenéra Moravce nyní čeká Nadstavba „Z“ s týmy Energie Karlovy Vary „B“, Hronov a Hvězda Praha.

Regionální liga dorostu - 28.kolo ne 17.3.13:45
HC Leram Orli Znojmo
HC RT TORAX Poruba
1:7(1:1, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 9. Ujjobbagy (Šleboda) – 8. Kac. Macias (Halata), 25. Boguaj, 32. Boguaj (Elbl), 32. Chovanec (Kac. Macias, Slíž), 48.Ślusarczyk (Kovalčík, Kac. Macias), 55. Hlavatý (Vehovský, Bukovjan), 55. Vehovský (Hlaváč). Rozhodčí: Skopal – Nechvátal, Ludvík. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 49. Střely na branku: 15:55. Průběh utkání: .
HC Leram Orli Znojmo: Korček (32. Věrný) – Ujjobbagy, Přetvínský, Smolka, Stanislav, Korčián, Klempa, Šleboda – Nečas, Kukla, Böhm, Hudeček, Langmann, Marek, Barták, Neckář, Míča, Pozděna
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Križ, Kac. Macias, Borkovec, Hlaváč, Elbl, Pasek – Kr. Macias, Halata, Kovalčík – Ślusarczyk, Chovanec, Boguaj – Hlavatý, Vehovský, Bukovjan

Hvězdy zápasu

Václav Boguaj (POR) (2+0)
Kacper Macias (POR) (1+2)
Maxim Vehovský (POR) (1+1)

Vyrovnaná třetina a porubské úniky, tečku udělal Böhm

Přestože porubští dorostenci už týden vědí, že skupinu Nadstavby „S“ vyhrají a budou postoupivším týmem do další části sezóny, tak poslední utkání skupiny ve Znojmě rozhodně nevypustili. Soupeři, a znojemští Orli nebyli výjimkou, se na lídra skupiny dokázali v posledních zápasech připravit a Porubským znepříjemnit jejich hru. První třetina na ledě Nevoga Arény byla vyrovnaným duelem. Na úvodní branku Kacpera Maciase, který v osmé minutě propálil od modré vše před sebou, domácí odpověděli do minuty gólem Samuela Ujjobbagy. Rychlým přesunem hry se Orli usadili v pásmu a střelou z levého kruhu srovnal znojemský obránce stav. Domácím se následně podařilo Porubské zatlačit v pásmu. Střelecky se ovšem neprosadili, poněvadž se hrálo převážně na mantinelech. Když se hosté z tlaku vymanili, byli víc nebezpeční. Gólově to ale neprokázali. Puky končily Korčekovi na betonech nebo daly vyniknout jeho lapačce. A to vychytal i velké šance porubských úniků Boguaje, Ślusarczyka či Chovance. Utkání by se asi vyvíjelo jinak, kdyby v závěru třetiny protlačil puk za Slížova záda Jáchym Böhm.

Třígólový náskok Poruby, vyloučení i nahrávka gólmana

Do druhého dějství vstoupili hosté urputně a hned v úvodu si obránci na bránu s chutí zastříleli. Hlaváč ani Borkovec Korčeka nenachytali v nedbalkách. Hrál se hodně silový hokej. Kombinace, která porubský tým celou sezónu zdobí, dostávala na frak díky znojemské kompaktní obraně, takže poziční boje o kotouč nebyly ojedinělé. I forčekink vysunuli Orli až k porubské bráně a často donutili hosty k chybě, čehož ale Hudeček ani Kukla nevyužili. Puk se od jedné z nich odrazil do hřiště a ne do gólového území. V páté minutě druhé třetiny dostal RT TORAX do vedení Václav Boguaj a po ubránění dvou oslabení, kdy v jednom odpykával trest za gólmana a Halata neproměnil únik, přidal Václav Boguaj svůj druhý gólový úspěch. Poruba soupeře zavřela v pásmu a střelou z prostoru pro buly navýšil Boguaj vedení na 3:1. Na konci stejné minuty, dvaatřicáté, za přispění skvělé rozehrávky gólmana Marka Slíže a obránce Kacpera Maciase se za obranu dostal Pavel Chovanec a na ose hřiště nedal střelou zápěstím Samuelu Korčekovi šanci. Jak později prozradil v ohlasech trenér Znojma, střídání gólmanů nebylo zapříčiněno rychlým inkasováním, ale v posledním utkání sezóny chtěli dát prostor všem hráčům, a proto se do brány postavil David Věrný. Jeho protějšek si zachytal při střele Šimona Kukly z buly a tyče si hostující gólman postavil dobře při střele Hudečka. Druhou dvacetiminutovku vyhrála Poruba 3:0.

Třetí třetina odehrána na dva porubské centry, přesto vítězná

Brzy po zahájení třetí třetiny přišla Poruba o jednoho centra. Soupeřem nezaviněné zranění se Halatovi stalo při jízdě na bránu a nešťastnému střetu s brankovou konstrukcí poté, co vystřelil. Gól se zrodil o pár minut později po několika pokusech z různých pozic. Nakonec Jakub Ślusarczyk puk za Věrného záda dostal střelou nad ledem. Deset minut se hrál hokej nahoru dolů s více šancemi na holích Poruby, která svou herní i kombinační převahu pečetila v padesáté osmé minutě dvěma góly. Na začátku této minuty se prosadil po úniku a přebruslení obrany Velen Hlavatý a na jejím konci s Chovancem protěžovaný centr Maxim Vehovský napřáhl na ose hřiště a Věrnému nedal šanci reagovat. Utkání se dohrálo v klidném tempu. Znojemští si poslední minuty sezóny užili a hosté se nelehkým utkáním připravili na další zápasy, které je v průběhu čtrnácti dnů čekají.

Velká část cesty za snem je úspěšně zdolána, poslední etapa bude nejtěžší

Cíl - sen, který si stanovil realizační tým dorostu i vedení klubu je z části splněn. Poslední kroky jsou ale vždy nejtěžší a tím prvním bude ve středu večerní utkání na ledě Energie Karlovy Vary. Následovat bude páteční domácí klání s Hronovem a nedělní zápas v Praze na Hvězdě. Rozpis utkání naleznete v sekci „Dorost“.

Ohlasy k utkání

Rudolf Cakl (HC Orli Znojmo): První třetinu hráli kluci to, co jsme po nich chtěli. Po těch předešlých třech utkáních jsme už věděli, jak Poruba hraje, takže taktika byla dána a tu kluci dodržovali. Ale jen do začátku druhé třetiny, kdy začali vymýšlet jiné věci a vystoupili z toho, co jsme po nich žádali, aby hráli. Nejsou takovými hokejisty, jako má tým Poruby. Tam se zápas zlomil a pak jsme utkání v podstatě už jen dohrávali. Dali jsme v pro nás posledním zápase sezóny prostor všem hráčům, věříme, že si jej užili stejně, jako jejich rodiče, babičky, dědečkové…. Dnešní výsledek odpovídá tomu, jakým hokejem se celou soutěž Poruba prezentovala a do kvalifikace jde opravdu zaslouženě. Když postoupí, což přejeme, tak nám bude příští sezónu hodně chybět.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Byl to poslední zápas nadstavbové části a i přesto, že jsme už věděli v předstihu, že nám sezóna nekončí, tak jsme k utkání chtěli přistoupit zodpovědně, aby kluci dělali správné věci a nepodcenili zbytečně nějaké souboje, aby si nepřivodili nějaká zranění. Utkání dopadlo, jak jsme chtěli. Tedy výhrou s co nejmenším počtem inkasovaných branek. Jsme rádi, že kluci předváděli na ledě všechny činnosti, které nás celou sezónu zdobí. Za celý dosavadní průběh sezóny klukům děkujeme. Zapracovali na sobě, všichni se zlepšili, někdo víc, někdo méně. Jsme rádi, že fungujeme i jako tým a teprve teď nás čeká ten pravý vrchol sezóny. Budou to stejné zápasy jako doposud, jen s jinými soupeři. Zřejmě výkonnostně lepšími, ale pořád se hraje o tři body. Nic víc.

Tabulka RLD po závěrečném 28. kole – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 28189:4879
2.Vítkovice B 28156:7969
3.Uherské Hradiště 28138:12349
4.EHC Lions 28119:13736
5.Brumov-Bylnice 2894:12836
6.Kroměříž 28106:12534
7.Frýdek-Místek 2858:12620
8.Znojmo 2868:16213