Dorostenci si v Uherském Hradišti předčasně nadělili vánoční dárek

21.12.2018, Gabriela Juříková

Předehrávka 12. kola Nadstavby Regionální ligy dorostu dopadla pro svěřence Davida Moravce, jak nejlépe mohla. Z Uherského Hradiště si odvezli předčasnou vánoční nadílku v podobě tří bodů za nastřílených deset branek. První třetina sice vyzněla ve prospěch Poruby, ale herně se hráči zprvu hledali. Druhé dějství bylo vyrovnané jak herně, tak i gólově. Až třetích dvacet minut definitivně rozhodlo o vítězi posledního utkání roku 2018. RT TORAX si do autobusu přibalil tři body za výhru 10:3.

Regionální liga dorostu - 12.kolo pá 21.12.17:15
HC Uherské Hradiště
HC RT TORAX Poruba
3:10(1:3, 2:2, 0:5)
Branky a nahrávky: 9. Hlůšek (Mišťúrik), 35. Volas (Stašek), 39. Jakeš (Čechmánek) – 6. Križ (Stibor), 7. Sienkiewicz (Ślusarczyk), 18. Sienkiewicz (Macias Krz.), 27. Elbl (Chovanec), 37. Boguaj (Križ, Stibor), 47. Hlaváč (Ślusarczyk, Chovanec), 54. Ślusarczyk (Halata, Hlaváč), 55. Krčmarský (Chovanec, Ślusarczyk), 59. Halata (Macias Krz., Hlaváč), 60. Michalčík (Hlaváč). Rozhodčí: Šiška – Bařinka, Goňa. Vyloučení: 4:5, navíc Žák (UHH) a Krčmarský (POM) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 25:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5, 3:10.
HC Uherské Hradiště: Mraček – Jelének, Man, Vaščák, Novák, Žák, Valda – Macháň, Čechmánek, Bezděk, Witoš, Volas, Mimochodek, Jakeš, Mišťúrik, Hlůšek, Stašek
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Hlaváč, Križ, Gelnar, Michalčík, Elbl, Pasek – Macias Krz., Halata, Sienkiewicz – Ślusarczyk, Krčmarský, Chovanec – Hlavatý, Stibor, Boguaj

Hvězdy zápasu

Filip Sienkiewicz (POR) (2+0)
Filip Hlaváč (POR) (1+3)
Jakub Ślusarczyk (POR) (1+3)

Využité přesilovky a dvougólový Sienkiewicz nastartoval výrazné vedení

Porubští po domácí prohře s Lions chtěli rok 2018 ukončit posledním ligovým zápasem výhrou. V Uherském Hradišti se proto od první minuty utkání snažili držet kotouč na svých holích. Jenže to se zprvu nedařilo. Domácí byli ti, kteří pobývali v útočném pásmu. Jenže Slíže střelbou nečastovali. Porubští drželi hru strategicky v rozích a na mantinelech. Největší šanci měl po odražení puku do prostoru před brankou Hlůšek, ale kotouč mu projel těsně před čepelí, takže odkrytou polovinu brány trefit ani nemohl. Porubští se dostali do souvislejšího tlaku až v páté minutě. Mraček likvidoval hlavně střely Sienkiewicze. Poprvé se porubské křídlo trefilo do lapačky, podruhé domácí gólman dokázal včas sklapnout betony. První porubský gól padl v šesté minutě z hole Vítka Križe a pak se hosté dostali do vedení 2:0 v přesilovce. V sedmé minutě Filip Sienkiewiecz už zúročil svou střeleckou produktivitu a stahovačkou dopravil odražený puk po své střele za brankovou čáru. I domácí proměnili početní výhodu při vyloučení Gelnara. Kontaktní gól Adama Hlůška padl ani ne tak ze střely, jako ze setrvačnosti pohybu kotouče vpřed s malou pomocí gólmanových betonů. V dalším oslabení si domácí hráči v útočné třetině moc nezahráli. Spíš se musel mít na pozoru Mraček a to hlavně při pohybu Jakuba Ślusarczyka. Skóre se ovšem měnilo už při plném počtu hráčů na ledě. Filip Sienkiewicz si připsal druhý střelecký počin v 18. minutě poté, co byl nešetrně narolován na mantinel. Malinko otřesen šel opět na led a střelou na lapačku navýšil porubské vedení o dvě branky. Posledním útočným počinem byl únik Staška s Čechmánkem, ale akci dva na jednoho zmařila špatná nahrávky a druhého jmenovaného.

Gólový ping pong v nejvyrovnanější třetině jak herně, tak gólově

V závěru první třetiny nabídl RT TORAX domácím další přesilovou hru, kterou si z části přenesli do druhé části utkání. Slíž byl vždy připraven zasáhnout. Jeho kreativita v zákrocích byla úspěšná. Při úniku Mimochodka zasahovat ani nemusel. Prchajícího útočníka vybruslil Hlaváč a čistě jej obral o kotouč. Špatné chvilky hosty neopouštěly. Chybu v komunikaci mohl potrestat Witoš, ale i tentokrát byl Sliž na správném místě. Stejně tak i při druhém pokusu Witoše o docílení gólu. Ve 27. minutě došlo v brankovišti Mračka k valné hromadě, kterou zapříčinil střelou Chovanec. Puk domácímu brankáři vypadl z lapačky a ve snaze dostat kotouč z dohledu rozhodčího se odrazil do hřiště, kde stál Tomáš Elbl a střelou rozvlnil brankovou síť. Rozhodčí stál blízko a i přes to, že byl gólman zalehnut hráči, dosažení gólu uznal. Na vině byli totiž domácí hráči, kteří znemožnili Mračkovi zasáhnout. Ve 35. minutě lovil puk ze své brány i Slíž. Patrik Volas se protáhl kolem mantinelu a střelou na druhou tyč snížil porubské vedení na 2:4. A začala malá přetahovaná. Poruba odpověděla po dvou minutách Václavem Boguajem po jeho úniku a střelou na vyrážečku. O další dvě minuty měnil stav na 3:5 střelou k druhé tyči z levého křídla Vilém Jakeš. Jak se později ukázalo, byla to poslední gólová radost Uherského Hradiště. Volas na konci třetiny sice získal ještě šanci Sliže překonat střelou i dorážkou, ale porubský brankář byl v tu chvíli neprůstřelný. Stejně jako v předešlých pokusech Čechmánka či Hlůška.

Demonstrace produktivity a bojovnosti podpořená Slížem v zádech

Po druhé výměn stran se za porubskou obranu dostala dvojice Mimochodek – Bezděk bez gólové tečky. Ty si plně užil hostující tým. V sedmé minutě třetí třetiny na modré napřáhl Filip Hlaváč a poslal Porubu do vedení 6:3. Po sedmi minutách tvrdé a soubojové hry nejen na hrazení, byl Mraček překonán Jakubem Ślusarczykem střelou k druhé tyči. Ani ne po minutě se do střelecké listiny zapsal Kryštof Krčmarský po střele pod horní tyč – 8:2. Uherské Hradiště s podporou tribun se nevzdávalo a využívalo každičké příležitosti k brejkům. Čechmánek se protáhl kolem střídaček, aby ztroskotal na Slížovi, který následně likvidoval nájezd Jakeše. Střelecky neuspěl ani Mimochodek. To hostujícím hráčům vyšla útočná akce, na jejímž konci stál kapitán Matěj Halata a jeho střela k pravé tyči. Poslední minuty základní hrací doby patřil puk Porubským. Obránce Maxim Michalčík si s parťákem Hlaváčem několikrát puk přehodili na modré, až benjamínek v sestavě RT TORAX napřáhl a puk letící těsně nad ledem prošel Mračkovi mezi betony. Michalčík si připsal první gól v dresu dorostu a navíc desátý zápasový. K domácí výhře 8:1 přidala Moravcova parta výhru 10:3.

Ostatní zápasy 12. kola

Kroměřížvs.Vítkovice "B"3:6
Znojmovs.Frýdek-Místek1:3
EHC Lionsvs.Brumov-Bylnice9:3

Ohlasy k utkání

Miroslav Matůšek (HC Uherské Hradiště): Chtěli jsme se oproti minulému utkání zlepšit, jenže soupeř byl opět lepší. Kromě druhé třetiny nás v první a třetí třetině rozhodně přehrál.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Vítězství se nerodilo hladce. Soupeř byl nepříjemný od první minuty. Až ve třetí třetině jsme získali opravdovou převahu, kterou jsme pečetili pěti góly.

Tabulka RLD po 12. kole – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 1275:2234
2.Vítkovice B 1272:3030
3.Uherské Hradiště 1256:4921
4.Brumov-Bylnice 1243:5517
5.EHC Lions 1247:6413
6.Kroměříž 1238:4712
7.Znojmo 1236:709
8.Frýdek-Místek 1225:558